Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 22 Eylül 2014 - 23:18 Yorum: 0

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan Siirt'te

Bakan Elvan: "Siirt, İbrahim Hakkı Hazretleri ve İsmail Fakirullah Hazretleri'nin de bulunduğu bir evliya şehridir"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan Siirt'te

SİİRT (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Siirt, İbrahim Hakkı Hazretleri ve İsmail Fakirullah Hazretleri'nin de bulunduğu bir evliya şehridir" dedi.

Tillo ilçesinde İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesini izlemek üzere kente gelen Elvan, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle bir otelde toplantı yaptı.

Elvan, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Siirt'in Türkiye'nin çok önemli şehirlerinden biri olduğunu belirterek, "Siirt, İbrahim Hakkı Hazretleri ve İsmail Fakirullah Hazretleri'nin de bulunduğu bir evliya şehridir" dedi.

Saban namazının ardından ışık hadisesini izleyeceğini anımsatan Elvan, şunları söyledi:

"Bugün burada özelikle karayolu ulaştırmasına yönelik sorunları dinleyeceğim, ne tür çözüm önerileri üretebiliriz öncelikle bunları konuşacağız. Yarın sabah namazına müteakiben ışık hadisesini izlemek üzere Tillo'ya gideceğiz. Oradan İbrahim Hakkı Hazretleri ve İsmail Fakirullah Hazretleri'nin mezarlarını ziyaret edeceğiz. Sabah sivil toplum kuruluşlarıyla bir kahvaltı yapacağız, sorunlarını dinleyeceğiz. İlin sorunlarını masaya yatırıp sıkıntıları teker teker dinleyeceğiz." 

Basına kapalı devam eden toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Emniyet Müdürü Metin Özkan ve diğer kurum amirleri de katıldı.

- Işık hadisesi

İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasının yan tarafında kule bulunan türbe ile Tillo'nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağındaki tepe üzerinde taş bir duvar yapmış.

Her yıl ekinokslarda 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları kuledeki ayna vasıtasıyla ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna yansıyordu. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011 yılında ülkemizin değişik üniversitelerinden gelen bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber