Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 27 Ocak 2015 - 15:23 Yorum: 0

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kaçmaz:

"İhracat yaptığımız ülkelere ulaşmada bir takım sıkıntılar var. Bu sıkıntılar aşıldığından ben inanıyorum ki 2023 hedeflerine ulaşacağız"

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kaçmaz:

MERSİN (AA) - Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, ihracat yapılan ülkelere ulaşmada bir takım sıkıntılar olduğunu, bu sıkıntıların aşılması durumunda sektörün 2023 hedefi olan 3.5 milyar dolar ihracata ulaşabileceklerini söyledi.

Kaçmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde (AKİB) düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 2014 yılı turunçgil ihracatının bir önceki yıla göre miktarda yüzde 16 artışla 1 milyon 585 bin 469 kilogram olarak gerçekleştiğini ve değer olarak yüzde 1 artışla 942 milyon dolarlık döviz girdisi sağladığını söyledi.

Türkiye genelinde yaş meyve sebze ihracı içinde turunçgil ihracatının yüzde 45'lik bir payla en önemli alt grubu oluşturduğunu, değer olarak da yüzde 39'luk bir pay aldığını ifade eden Kaçmaz, şöyle konuştu:

"En çok turunçgil yüzde 33'lük bir payla Rusya Federasyonu'na ihraç edildi. Rusya Federasyonu'na bir önceki yıla göre miktarda yüzde 21'lik bir artışla 523 bin 906 ton turunçgil ihracatı gerçekleşti. Rusya Federasyonu'nu sırasıyla Irak, Ukrayna, Suudi Arabistan, Romanya, Almanya, Polonya, Gürcistan, Sırbistan ve Bulgaristan takip etti. 2014 yılında en çok ihraç edilen turunçgil olan mandalina 646 bin 108 tonla ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünü 414 bin 51 tonla limon ve 344 bin 78 tonla portakal takip etti. Bu tablo ülkemize net döviz girdisi sağlayan turunçgil sektörünün, sosyal ekonomik açıdan stratejik bir sektör olduğunu ortaya koymaktadır."

- Turunçgilde 2023 hedefi 3,5 milyar dolar

Kaçmaz, turunçgil sektörü olarak 2023 ihracat hedeflerinin 3.5 milyar dolar olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için ülke genelinde ve yurt dışında çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, daha önce başlatmış oldukları Narenciye Bilgi Sistemi projesinin Adana, Mersin ve Hatay'da tamamlanma aşamasına geldiğini kaydetti.

Kaçmaz, bir soru üzerine, komşu ülkelerde çeşitli sıkıntılar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İhracat yaptığımız ülkelere ulaşmada bir takım sıkıntılar var. Bu sıkıntılar aşıldığından ben inanıyorum ki 2023 hedeflerine ulaşacağız. Şu anki sıkıntılı ortamda ihracat böyle olduğuna göre bu sıkıntılar kalkınca daha da artacaktır. Üretim alanlarımız ve çeşitliliğimiz artıyor. Pazarların istediği doğrultuda ürün üretir hale geldik. Şu anda bizden analiz isteyen ülkeler turunçgillerden analizi kaldırdı. Bu da şunu gösteriyor üreticimizin artık bilinçli üretim yaptığını gösteriyor."

Türkiye'nin dünya turunçgil üretiminde 3 milyon 600 bin tonla 9. sırada yer alındığına dikkati çeken Kaçmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Turunçgil ihracatı yapan ülkeler arasında ise İspanya ve Güney Afrika'dan sonra 3. sırada yer almaktayız. Böylesine önemli üretici ve ihracatçı konumunda olan ülkemizde 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin 2020 yılında Mersin'de gerçekleşecek olması, turunçgil sektöründe en önemli ülkeler arasında yer almamızın en somut ifadesidir. Ülkemizin ve sektörün tanıtımına ve gelişimine büyük katkıları olacağına inandığımız bu kongre içinde hazırlık çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 2015 yılında da Ulusal Turunçgil Konseyi olarak üretici, ihracatçı ve akademik çevreler başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla koordineli bir şekilde, hız kesmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber