Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 24 Mayıs 2017 - 13:15 Yorum: 0

"Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı" Ankara’da gerçekleşti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "akıllı şehir"in teknolojinin yaşam alanının her evresinde kullanıldığı tüm yerleşim yerlerini...

'Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı' Ankara’da gerçekleşti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "akıllı şehir"in teknolojinin yaşam alanının her evresinde kullanıldığı tüm yerleşim yerlerini kapsadığını belirterek, "Ülkemizin "Ulusal Genişbant Stratejisi'ni oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı'na katıldı. ATO Congresium'da Türk ve yabancı katılımcıların yer aldığı konferansta konuşan Bakan Arslan, teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği şu günlerde yaşanan gelişmelerle hayatın her alanında da bir değişim yaşanmakta olduğunu ifade ederek, dünya nüfusunun hızla arttığını, tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine geçişle birlikte kırsal kesimden şehirlere büyük bir göç dalgasının başlamış olduğunu ve bu dalganın hizmetler ekonomisinin gelişimi ile birlikte büyük bir ivme kazandığını belirtti. Kentleşmeye bağlı olarak ulaşım, enerji, sağlık ve sanayi gibi alanlarda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve problemlerin bilgi ve iletişim teknolojileriyle çözümler sunulması sonucu "akıllı şehir" kavramının geliştiğini dile getiren Bakan Arslan, "Akıllı şehirler kavramını, kentlerde yaşamını sürdüren insanların ihtiyaçları ve gelişen ve değişen teknolojiler dikkate alınarak, yaşam kalitesinin artırılması şeklinde planlandığı yaşam alanı olarak tanımlayabiliriz. Kavram olarak belki şehirleri işaret ediyor gibi görünse de akıllı şehir, aslında teknolojinin ve özellikle de bilgi iletişim teknolojilerinin yaşam alanının her evresinde kullanıldığı tüm yerleşim yerlerini kapsamaktadır. Şehirleşmenin getirdiği sorunlara çözümler üretebilmek için şehirlerin yeni teknolojileri kullanarak ve ana hizmet altyapılarını ve sistemlerini akıllı hale dönüştürerek kısıtlı kaynakların en verimli biçimde kullanılması sağlanmış olacaktır" şeklinde konuştu.

"Akıllı şehir uygulamasını Kars'ta hayata geçirdik"

Bakanlık olarak akıllı şehir kavramı içerisinde neler yaptıklarından bahseden Bakan Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Akıllı şehirlerde birçok hizmetin vatandaşa sunulması konusunda genişbant internet altyapısına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda genişbant internet erişiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmaktayız. Fiber uzunluğumuzu neredeyse 300 bin kilometreye çıkardık. Bu rakam 2003 yılında sadece 80 bin kilometreydi. Mobil şebekede 3G hizmetlerini 2009 yılından itibaren, 4.5G hizmetlerini de Nisan 2016 tarihinden itibaren sunmaya başladık. 4.5G hizmetlerinden yararlanan abone sayısı 1 yılda 52 milyona yaklaştı. Mobil abone sayısı toplamında 75 milyonun üzerine çıktı. Mobil abone yoğunluğu yüzde 94'ü aştı. Makineler arası iletişim abone sayısı da 4 milyona ulaştı. Türkiye haberleşme ve bilgi teknolojileri konusunda dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri oldu. Ancak genişbant erişim imkanı sağlayan fiber ve mobil altyapıları, gelecekteki ihtiyaçları da dikkate alarak daha hızla kurmamız gerekmektedir. Fiber altyapı ve baz istasyon kurulumlarında yaşanan sorunları aşmaya yönelik olarak mevzuat çalışmalarımızı yaptık ve önerimizi ilgili Bakanlığımız olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdik. Bu mevzuatın bir an evvel çıkarılması gerekmektedir. Akıllı Şehir konusunda ayrıca bakanlık olarak pilot uygulamalar yaptık. Bunlardan birisi de Kars'ta 30 Mart 2017 tarihinde hayata geçirdiğimiz akıllı şehir uygulamasıdır. Kars'ta kablosuz internet hizmetinden akıllı aydınlatma sistemlerine, akıllı kavşaklardan BuluTT Göz akıllı güvenlik sistemine kadar birçok akıllı sistem kurulumu yapıldı. Bu uygulamaların hızla tüm illerimize hızla yayılmasını arzuluyoruz. Ayrıca, geniş bant erişimini ülkenin her köşesine yaygınlaştırmayı hedefledik. Bu çerçevede ülkemizin Ulusal Genişbant Stratejisi'ni oluşturmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki ay içerisinde yayımlamayı planlamış durumdayız. Bu strateji belgesi ile ülkemizin geleceğe yönelik ihtiyaçları tespit edilecek çalışmalar yapılacak ve bu ihtiyaçları karşılayacak hedefler ve eylemler hayata geçirilecek."

"Akıllı ulaşım sistemlerine yönelik yeni bir eylem planı hazırlığı içerisindeyiz"

Şehirlerdeki vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasının ve akıllı şehircilik anlayışının temelinde fiber ve baz istasyonu altyapısının hızlı bir şekilde kurulmasının geçtiğini aktaran Arslan, "Ülkemizdeki mevcut mevzuata göre elektronik haberleşme altyapısının kurulması ise işletmeciler vasıtasıyla oluyor. İşletmecilere bu çerçevede yetkilendirmeler yapılmakta ve lisanslar verilmektedir. Ancak, işletmeciler bu altyapıyı götürmeye çalıştığında özellikle bazı belediye yönetimlerinden bir takım zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Belediyelerin bu işletmecileri altyapı kurmaya zorlaması gerekirken, biz de ne yazık ki tersi olmakta. Burada tüm belediyelerimiz için aynı şeyi söylemek haksızlık olur, bazı belediyelerimizle işletmeciler oldukça faydalı iş birlikleri yapabiliyor. Ancak, genel olarak belediyeler tarafından; işletmecilerin altyapıları mühürleniyor, kurulumlardan farklı farklı ücretler talep ediliyor, izinler geciktiriliyor yada hiç verilmiyor, hatta var olan altyapıları sökmeleri isteniyor, hizmet sunan baz istasyonları kapatılıyor. Bu sorunları aşmak noktasında, bakanlık olarak mevzuatımız hazır ve ilgili bakanlığa gönderildi. Tüm paydaşlarımızın bu konudaki anlayışını geleceğe yönelik vizyoner bir bakış açısı ile değiştirmesi ve tüm paydaşlarının birlikte çalışması gerekir. Konu akıllı şehirler olunca bileşenlerinden birisi olan ulaşım konusunda akıllı ulaşım sistemlerine de değinmeden geçemeyeceğim. Akıllı ulaşım sistemleri alanında Bakanlığımız 2012 yılından beri yoğun çalışmalar sürdürmektedir. Bu çalışmalar sonrası "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi" ve eki 2014-2016 Eylem Planı'nı oluşturduk. Bu eylem planında akıllı şehirlerin ulaşım bileşenin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik stratejimizi belirledik ve eylem planındaki, eylemlerimizin önemli bir kısmını tamamladık. Diğer taraftan bu günlerde akıllı ulaşım sistemlerine yönelik yeni bir eylem planı hazırlığı içerisindeyiz. 2018-2020 eylem planını hazırlarken, aynı zamanda dünyadaki gelişmelere göre stratejilerimizi de geliştireceğiz ve inşallah ülkemizin geleceğine ışık tutacak bir strateji belgesi ve eylem planı ile yine sizlerin karşında olacağız" diye konuştu.

Konferansta Kamu Teknolojileri Platformu Başkanı Erdem Akçıl, TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Claudio Tomasi ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan yer aldı. Şehirler için inovasyon ve değişim zamanı konulu bir sinevizyon gösteriminin yapıldığı konferans, Bakan Arslan'a plaket takdimi ile sona erdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber