Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 30 Mart 2015 - 13:53 Yorum: 0

Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın ardından

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Kaya: "Bazı eksikliklerimize rağmen fuarımız, dünyanın en büyük üç fuarı arasına girdi"

Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın ardından

İZMİR (AA) - Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, geçen hafta düzenlenen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın (MARBLE), eksikliklerine rağmen alanında dünyanın üç büyük fuarı arasına girdiğini bildirdi.

Kaya, açıklamasında, Türkiye’de doğaltaş sektörünün, geçmişi çok uzun yıllara dayanmamasına rağmen, istihdam hacmi, üretim ve ihracat ile dünya sıralamasında üst basamaklarda yer aldığını belirtti.

Bu yıl 21'inci kez düzenlenen MARBLE'ın, Fuar İzmir ile ilk kez 110 bin metrekareyi aşan alanda, bin 500'ün üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Kaya, "Bazı eksikliklerimize rağmen fuarımız, dünyanın en büyük üç fuarı arasına girdi. Hedefimiz, elbette ki birincilik" ifadesini kullandı.

Kaya, son dönem gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Verona ve Xiamen fuarları MARBLE'ı karşılaştırarak, Çin’de satın alma potansiyelinin daralması neticesinde son fuarlarda katılımcı memnuniyetinin yüzde 75-80’lerde kaldığını, İzmir’de ise bu oranın yüzde 80-85’lere yükseldiğine dikkati çekti.

-"2016'dan umutluyuz"

Mevlüt Kaya, sektörünün gelişimi açısından özellikle 2016 yılından umutlu olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Son katıldığımız Xiamen Fuarı’nda, sektör temsilcilerimiz özellikle işlenmiş ürün talepleri aldı. Özellikle ABD, Kanada, Avustralya, Malezya, Singapur, Dubai ve Irak gibi ülkeler, Türkiye’yi parlayan yıldız olarak görüyor ve fuarlarda, Türk mermer sektörü temsilcilerine ulaşmaya çalışıyor. Talep, ağırlıklı olarak işlenmiş ürün konusunda. Bu da ihracatımızın değer olarak artışına önemli katkı sağlayacaktır. Önemli pazarlarımızdan Çin ve Hindistan’da yaşadığımız gerilemeyi, bu ülkelerle kapatmamız mümkün. Özellikle geçmiş dönemlerde ihracatımızda ilk sıralarda yer alan ABD’de, belirgin canlanma olduğunu gözlemliyoruz."

Geçmiş dönemlerde sektörü en çok bürokrasinin zorladığını ancak günümüzde, ilgili makamlardan da sektörün gelişimi yönünde destek aldıklarına değinen Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yeni fuar alanı Fuar İzmir'in yapımına katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Bu arada MARBLE'ın, kente 150 milyon doların üzerinde katkı sağladığının tahmin edildiği kaydedildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber