Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 22 Ekim 2014 - 11:23 Yorum: 0

Üniversitelilerin kitapları da eşyaları gibi "ikinci el"

Ailelerinin yaşadığı kentler dışında üniversitelerde okuyan öğrencilerin önemli bir bölümü, tasarruf edebilmek için ders kitaplarından bazılarını sahaflardan kullanılmış olarak satın alıyor

Üniversitelilerin kitapları da eşyaları gibi 'ikinci el'

BURSA (AA) - VEDAT YÜCEBAŞ - Üniversite öğrencilerinin önemli bir bölümü, eşyalarını olduğu gibi kitaplarını da "ikinci el" kullanıyor.

Ailelerine maddi anlamda fazla yük olmamak isteyen öğrenciler, sahaflardan yenilerine göre yüzde 30-70 ucuza verilen kullanılmış kitapları alıyor, işleri bitince bunları satıp bütçelerine katkı sağlıyor.

Bursa'da faaliyet gösteren sahaflardan Selacettin Ala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı üniversitelerde öğrencilerin, bir-iki aylık dönemsel dersler için yenisini satın almak yerine ikinci kitapları tercih ettiğini söyledi.

Kullanılmışların özellikle teknik dersler için geçerli olduğunu ancak bazı öğrencilerin tüm ders kitaplarını bu yolla almayı tercih ettiğini vurgulayan Ala, şöyle konuştu:

"Özellikle başka şehirlerden gelen, ailesi dar gelirli öğrenciler, evlerindeki eşyalarını olduğu gibi kitaplarını da ikinci el tercih ediyor. Bazı derslerin dönemsel olması nedeniyle öğrenciler, fazla para vermek istemiyor. İkinci el kitap alımında öğrencilerin ne kadar tasarruf sağladığının tam bir ölçüsü yok. Bu, esnek bir durum. Piyasadaki fiyatları arz talep dengesi belirliyor. Yani öğrencilerin çok istediği bir kitapta yüzde 30 gibi karları oluyor. Az talep gören bir kitaplarda ise yüzde 60-70 gibi indirim oluyor"

Ala, kullanılmış kitap alanlardan bazılarının, dönem bitince bunları tekrar kendilerine getirip sattığını anlattı.

İş yoğunluğunun en fazla görüldüğü dönemin eylül-ekim ayları olduğu bilgisini veren Ala, yaz aylarında ise ikinci el kitaplara fazla rağbet edilmediğini sözlerine ekledi.

Üniversite öğrencisi Ayça Akçana ise tasarruf amacıyla ikinci el kitap tercih ettiğini bildirdi.

Kullanılmış kitap satın alan öğrenci sayısının fazla olduğuna dikkati çeken Akçana, "Kullanılmamış, birinci elden satılan kitaplar daha pahalı oluyor. Yarı yarıya tasarruf ediyoruz. İkinci el kitapları genellikle yarı fiyatına satıyorlar" ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber