Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 15 Ağustos 2016 - 15:18 Yorum: 0

Ünü Hollywood filmlerine ulaşan yemeniler, Rusya’daki tahtına yeniden oturacak

Hollywood filmleri ve moda şehri Fransa'daki defilelerde büyük üne sahip yemeniler, yeniden Rusya'daki tahtına oturmaya hazırlanıyor.

Ünü Hollywood filmlerine ulaşan yemeniler, Rusya’daki tahtına yeniden oturacak

Hollywood filmleri ve moda şehri Fransa'daki defilelerde büyük üne sahip yemeniler, yeniden Rusya'daki tahtına oturmaya hazırlanıyor. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesi Gaziantep'teki yemeni ustalarını sevindirdi.

Tarihi Hollywood, Rus ve Türk film ile dizilerinde dönemin koşullarına göre kullanılan ve yemeni olarak bilinen çarıkların Gaziantep'teki ustaları, Rusya ile bozulan ilişkiler, darbe girişimi ve piyasalar nedeniyle zor günler geçiriyordu. Bölge ekonomisinin darbe girişiminin olumsuzluklarını üzerinden atması ve artan sıcak hava nedeniyle hareketliliğin başladığı yemeni satışlarının, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesi ile daha da artması bekleniyor.

ABD ve Rusya'daki film ile dizi sektörünün en çok yemeni satışı yaptığı yerler olduğunu belirten yemeni ustası Ahmet Pektaş, helikopter krizinin ardından Rusya'nın uyguladığı ambargo ile zor günler geçirdiklerini belirtti. Ambargoyu aşmak için Finlandiya gibi ülkeler üzerinden yemeni siparişlerini gecikmeli olarak ulaştırmaya başladıklarını anlatan Ahmet Pektaş, darbe girişimi ile birlikte bölgede yaşanan ekonomik krizden de etkilendiklerini belirtti. Ekonomide darbe girişiminin izlerinin silinmesi ve artan sıcaklıklarla yemeni satışlarında hareketlilik yaşandığını vurgulayan Pektaş, "Son günlerde yaşanan problemler nedeniyle ülke ve bölge ekonomimiz etkilemişti. Bölge insanı yaz aylarında, yemeniye ilgi gösteriyor. Artan sıcaklar nedeniyle bölge halkı yemeniye ilgi göstermeye başladı. Rusya ile yaşanan krizde ilişkilerin normale dönmesi bizi sevindirdi. İlişkiler geliştikçe daha önceki duruma dönmeye başladık" dedi.

"Rus ambargosunu Finlandiya ile kırdık"

Yemeni ustası Pektaş, Türkiye ile Rusya'nın ilişkilerinin bozulduğu dönemde yemenileri Finlandiya gibi başka ülkeler üzerinden ulaştırdıklarını belirtti. Sürecin zorlu ve sıkıntılı olduğunu belirten Pektaş, "Rusya ile olan krizden dolayı, ihracatımız aksamıştı. Biz farklı ülkeler üzerinden yine gönderiyorduk ama bu daha maliyetli oluyor ve daha geç gidiyordu. 15 günde gönderdiğimiz malı başka bir ülke üzerinden 3 ayda teslim ediyorlardı. Gerçekten çok zorlanıyorduk" ifadelerini kullandı.

Rusların tüm zorluğa rağmen Türk yemenici ustalarından vazgeçmediklerini belirten Pektaş, bunun sebebinin ise resmini gönderdikleri yemeninin aynısının kaliteli bir şekilde üretilmesinden kaynaklandığını kaydetti. Film ve diziler için hiç bir masraftan kaçınmayan Rusların, tarihine uygun çarıkları en kaliteli şekilde üretmeleri nedeniyle Türk yemenici ustalarından vazgeçmediğini anlatan Pektaş, "Rusya'da yemeniyi, genelde tarihi diziler için alıyor. Bazıları da evde ve günlük hayatta kullanıyor. Dizi ve film sektörü için istenilen yemenilerin resmini çekip, bize gönderiyorlar. Bu sipariş üzerine istedikleri yemeniyi yapıp, gönderiyoruz. Gerçekten Rus tarihi filmleri için istenilen çarıklar ise çok farklı, değişik oluyor. Gönderdikleri resme göre tam onların istediği modelde, tarzda hazırlıyoruz. İstedikleri modelleri çoğu burada satılmayan tarzda oluyor ama onlar çok beğeniyor. İstedikleri kalitede olması ve çok fazla yemeni ustası olmaması nedeniyle Ruslar bizi tercih ediyor. Bozulan ilişkiler de bu nedenle Ruslar için de çok kötü olmuş, süreç ise zorlu geçmişti" şeklinde konuştu

"Hollywood filmlerinde de Türk çarıkları"

Ahmet Pektaş, Hollywood filmlerinde de Türk çarıklarının kullanıldığını belirterek, "Yemenilerin çoğunluğunu yurt dışına ithal ediyoruz. Çünkü onlar değerini bizden daha iyi biliyorlar. ABD'de de en çok yemeni ithal ettiğimiz ülkelerden biri. Burada tarihi Hollywood filmlerinde de kullanıyor. Hollywood'a da ürettiğimiz çarıklardan gönderiyoruz" dedi.

"Fransa'da defilelerde kullanılıyor"

Pektaş, ürettikleri yemeni ve çarıkların ise Fransa'da ise defilelerde tercih edildiğini kaydetti. Dünya üzerinde modanın nabzını tutan ve ilk trendlerin çıkış noktası olarak bilinen Fransa'da defilelere ürettikleri son model yemenileri gönderdiklerini anlatan Pektaş, "Yurt dışında ABD ve Fransa gibi ülkelere de gönderiyoruz. Fransızlar da, bazı modelleri üretmemizi istiyor. Verdikleri siparişleri üretip, kendilerine gönderiyoruz. Ürettiğimiz bazı yeni ve özel modelleri de Fransa'ya gönderiyor. Bu yemeniler ise genelde Fransa'da defilelerde kullanıyorlar" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber