Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 26 Kasım 2014 - 17:53 Yorum: 0

Uygun koşullarda saklanmayan besinler hasta ediyor

Prof. Dr. İnanç: "Besinlerin uygun koşullarda saklanmaması ve yetersiz hijyenik koşullar, virüs, küf ve bakterilerin oluşturduğu biyolojik kirlenmeler, ishal, kusma, felç, menenjit gibi hastalık ve rahatsızlıklara yol açabiliyor"

Uygun koşullarda saklanmayan besinler hasta ediyor

KAYSERİ (AA) - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme-Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, besinlerin uygun koşullarda saklanmaması, yetersiz hijyenik koşullar ve virüs, küf ve bakterilerin oluşturduğu biyolojik kirlenmelerin, ishal, kusma, felç, menenjit gibi hastalık ve rahatsızlıklara yol açabildiğini belirtti.

İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, bireyin, ailenin ve toplumların birinci amacının sağlıklı yaşam olduğunu belirterek, bedenen, aklen, ruhen ve sosyal yönden iyi gelişmiş bir vücut yapısı ile bu yapının bozulmadan uzun süre işlemesini sağlamak için beslenmede kaliteye önem verilmesi gerektiğini vurguladı. 

Kaliteli beslenmenin ancak güvenli gıdanın sağlanmasıyla sürdürülebileceğini ifade eden İnanç, şunları kaydetti:

"Güvenli gıda, besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış besinlerdir. Besin olmayan bazı maddelerin, cam parçası, metal, kıymık, saç gibi karışımlar, besinin içinde saklandığı kaplar, besinleri fiziksel kirlenmeye maruz bırakıyor. Çözünme sonucu geçen metaller, tarım ilaçları, iyi durulanmayan kaptan geçen deterjanlar, ambalajda kullanılan renkli plastiklerin neden olduğu kirlenmeler, yeşillenmiş patates, zehirli bal ve bazı mantar türleri gibi besinin bileşiminde doğal olarak bulunan zehirli maddeler, besinleri kimyasal yönden kirleterek besinin kalitesini düşürür. Besinlerin uygun koşullarda saklanmaması ve yetersiz hijyenik koşullar, virüs, küf ve bakterilerin oluşturduğu biyolojik kirlenmeler, ishal, kusma, felç, menenjit gibi hastalıklara ve rahatsızlıklara yol açabiliyor. O nedenle tüketilen gıdaların iyi korunması gerekiyor."

İnanç, kaliteli ve güvenli gıdayla, dengeli beslenen bir kişinin düzenli egzersiz de yapması durumunda pek çok sağlık riskini ortadan kaldırabildiğini belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber