Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 19 Ocak 2015 - 14:58 Yorum: 0

Uyuşturucu ile mücadelede "danışma hattı" dönemi başlayacak

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Ünüvar:- "Danışma hattı, önümüzdeki dönemde mümkün olan en kısa zamanda faaliyete geçecek"

Uyuşturucu ile mücadelede 'danışma hattı' dönemi başlayacak

ADANA (AA) - TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, uyuşturucu ile mücadele kapsamında danışma hattı kurulacağını bildirdi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Adana Valiliği Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu toplantısında, ülkede 2004'te bin 400 kişi uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle yatarak tedavi görürken 2013'te bu sayının 11 bin 226'ya çıktığını kaydetti.

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 14 Temmuz 2014'te 7 bakanlığın ortak çalışma başlattığını anımsatan Ünüvar, şunları söyledi:

"Arzla mücadelede güvenlik güçlerimizin olağanüstü başarılı çalışmaları var. 2006'dan beri Türkiye, AB ülkelerinden daha fazla uyuşturucu maddeyi sınırlarında yakaladı. Hatta son 2 yıllık istatistiklerde AB ülkelerinin toplamının iki katından fazla uyuşturucu maddeyi yakaladı. Türkiye'de güvenlik güçleri, adeta dünya gençliğinin zehirlenmesini, bu illetle karşı karşıya kalmasını önleyecek çok önemli faaliyette bulunuyor."

Ünüvar, uyuşturucunun sokakta dolaşımının, kişilere ulaşımının önüne geçilmesine dönük çalışmaların artırılması için "Narko Tim" kurulduğunu, bu yıl haziran ve temmuza kadar bu timlerin Türkiye genelinde faaliyete geçeceğini anlattı.

- Virane mekanlar

Uyuşturucuya talebin azaltılması için eğitim kurumlarının çevrelerindeki iş yerlerinden velilere kadar tüm kesimler arasında sağlıklı ilişki kurulması gerektiğini vurgulayan Ünüvar, özellikle mahallerde metruk mekanların izole edilmesini istedi.

- Danışma hattı kurulacak

Toplumda uyuşturucu konusunda risk altında yakını bulunan veya kendisi bağımlı olan kişilerin bilgilenme amacı nereye başvuracaklarını bilmeleri gerektiğine dikkati çeken Ünüvar, şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda bir çalışma yürütülüyor. Bu, sadece bir telefon hattından ibaret değil. Günümüzde insanlar, telefon dışında elektronik posta, sosyal medya veya chat gibi farklı iletişim araçları kullanarak da iletişim kurma arzusunda. Dolayısıyla danışma hattı, tüm bu ihtiyaçları karşılayacak, insanların gerek bilgi gerekse yardım talebi itibariyle arayacağı bir mekanizma. Arayan insanlara kimlik sorulmayacak. Bir istisnası var. Yardım talep ediyorsa o zaman telefonu alınacak ki kurumsal bağlantı kurulabilsin. Onun dışında bilgilenme veya herhangi bir talebi varsa kişilerin kimlik bilgileri alınmayacak. Danışma hattı, önümüzdeki dönemde mümkün olan en kısa zamanda faaliyete geçecek."

- Yüz yüze bilgi için ilk adım merkezleri 

Ünüvar, insanların yüz yüze iletişim kurmak istemeleri halinde ilk adım merkezi denilen yapılanmayı da hayata geçireceklerini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sosyal rehabilitasyon merkezlerini, sosyal uyum merkezi haline dönüştüreceklerini anlatan Ünüvar, buralarda ilk adım merkezleri de kurulmasının planlandığını söyledi.

Sosyal uyum merkezi kurma çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü vurgulayan Ünüvar, şöyle konuştu:

"Bakanlık, illerde valilik ve müdürlükleri aracılığıyla bu ilk adım merkezlerini kuracak. Bunların nasıl ve ne şekilde olacağına dair geniş bir çalışma yapıyoruz. İlk adım merkezleri, insanların bilgilerinin yüz yüze temasla, müzakere yoluyla alınabilmesini sağlayacak. Kısa süre içinde muhtemelen öncelikle pilot illerde olmak üzere çalışma yapılacak."

Ünüvar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun uyuşturucunun sosyal maliyetin, ekonomik maliyetin çok üzerinde olduğu bilinciyle hiç bir maliyetten kaçınılmaması yönünde bürokrasiyi talimatlandırdığına işaret ederek, bu sorunun toplum için önemsiz ve marjinal mesele haline gelmesini, 2023'te de sohbet konusu bile yapılmamasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

ETİKETLER: Necdet Ünüvar , Adana
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber