Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Ekim 2014 - 13:03 Yorum: 0

Uyuşturucuyla mücadele kasımda hız kazanacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, "15 Çocuk Destek Merkezi'nde uyuşturucudan arındırma rehabilitasyon programlarını vermek üzere çalışmalarımız tamam. Kasım sonunda başlıyoruz'' dedi.

Uyuşturucuyla mücadele kasımda hız kazanacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, uyuşturucuyla mücadeleyle ilgili ''15 Çocuk Destek Merkezi'nde çocuk uyuşturucudan arındırma rehabilitasyon programlarını yoğunlaştırdık, uzmanlaştırdık. Orada bu programları vermek üzere bütün çalışmalarımız tamam. Kasım sonunda başlıyoruz'' dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nın konuğu olan Bakan İslam, gündeme ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında hazırlanan eylem planı ve gündemde olan ''Bonzai'' konusunu değerlendiren Bakan İslam, bu konunun hem hükümet hem de bakanlıkça önemsenen bir konu olduğunu belirtti.

Türk aile yapısının güçlü olduğunu ifade eden İslam, ''Ama son zamanlarda bazı iç ve dış etkilerle erozyona uğramakta bu yapı. Madde bağımlılığı, özellikle uyuşturucu kullanımı, bu erozyonun sebeplerinden biri. Dünyada giderek yükseldiği görülüyor, Türkiye'de de son birkaç yıl içerisinde sentetik uyuşturucuların yaygınlaşmasıyla uyuşturucu kullanma yaşının daha alt seviyelere çekilmeye çalışıldığı adeta bir organizasyonla karşı karşıya olduğumuzu düşündürecek veriler var'' diye konuştu.

Uyuşturucuyla mücadele etmek üzere altı bakanlığın inisiyatif kullanarak bir araya geldiğini anımsatan İslam, çalışmalar sonucunda ise bir eylem planının ortaya çıktığını söyledi.

''Ailenin tedbire hazır olması lazım''

Eylem planının temel noktaları hakkında bilgi veren İslam, ''Arzın önlenmesi, talebin azaltılması ve önlenmesi gerekiyor. Buna kapılmış insanların tedavi edilmesi ve tedavi sonrası da bir rehabilitasyon süreci yaşanması gerekiyor. Bizim bakanlık olarak iki aşamada görevimiz var. Bir tanesi talebin azaltılması ve ortadan kaldırılması noktasında, diğeri de tedavi sonrası rehabilitasyon konusunda çok önemli görevlerimiz var'' diye konuştu.

Çocuklarda ve gençlerde ilk kullanım davranışının azaltılmasının gerektiğini belirten İslam, bunun aile odaklı bir çalışma olduğunu vurguladı.

Çocuğun uyuşturucu ile temasının aile tarafından mutlaka ve mutlaka tespit edilmesi gerektiğine dikkati çeken İslam, ''Bu tespitte ne kadar geç kalınırsa çocuğu kaybetme riski o kadar yükseliyor. Onun için ailelerin uyuşturucu ile ilgili mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çocuk uyuşturucu ile temas ediyor mu, temas ettiğinde çocukta nasıl bir değişim meydana geliyor? Bunların aileler tarafından biliniyor olması lazım. Ailenin tedbire hazır olması lazım'' diye konuştu.

''Film şirketleriyle, medyayla görüşmeyi planlıyoruz''

Bakan İslam, konuyla ilgili bir sosyal kampanya düşüncelerinin olduğunu da belirterek, bakanlıkta oluşturulan bir birimin çeşitli faaliyetlerle medya kuruluşları ile görüştüğünü, spot filmler yaptığını, broşürler hazırladığını söyledi.

İslam, ''Önümüzdeki süreçte sadece uyuşturucu değil, ailenin güçlenmesi önündeki engelleri teşkil eden bütün konuları, erken yaşta zorla evlilikler, aile içi şiddet, uyuşturucu ve diğer bağımlılıklar gibi sorunları acaba çeşitli filmler ya da diziler içerisinde nasıl işleyebiliriz konusunda davetler yapmak üzere, film şirketlerimizi, senaristlerimizi, bu konudaki medya paydaşlarını davet ederek onlarla görüşmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

İslam, uyuşturucuyla mücadele konusunu da aile eğitim programının içine aldıklarını da anımsattı.

Bu konuda düzenlenen eğitimlere de dikkati çeken İslam, ''Bu konuda ailelere rehber olabilecek bir rehber yayınladık. Bakanlığın web sitesinden ücretsiz indirilebilir. Ailelerimiz bu kitaba ulaşabilirler, çocuklarıyla ilgili tavır ve davranışlarını organize ederken faydalanabilirler'' dedi.

''Rehabilitasyon merkezlerini kurgulayacağız''

Uyuşturucuyla mücadele eylem planına göre tedavi sonrasında rehabilitasyon merkezlerini kurgulayacaklarını belirten İslam, orada insanları belli sürelerle rehabilite ettikten sonra tekrar hayata kazandırmaya çalışacaklarını kaydetti.

Bakan İslam, şunları kaydetti:

''Bu çok zor bir süreç. Bir taraftan kişinin eski davranışlara dönmesini engellemeniz gerekiyor, diğer taraftan ailevi yoksunluklarını gidermeniz gerekiyor. Çevresini değiştirmeniz gerekiyor. Bir takım çalışmalar gerektiren bir şey. 18 yaş altı çocuklarla ilgili rehabilitasyon programlarının bütün modüllerini hazırladık. 15 Çocuk Destek Merkezi'nde (ÇODEM) çocuk uyuşturucudan arındırma rehabilitasyon programlarını yoğunlaştırdık, uzmanlaştırdık. Orada bu programları vermek üzere bütün çalışmalarımız tamam. Kasım sonunda başlıyoruz.''

Yetişkinlerle ilgili rehabilitasyon konusunun da bakanlıkça ele alınacağını belirten İslam, ''Şimdi onunla ilgili çalışmalara başladık. Yetişkinlerin uyuşturucuyla ilgili rehabilitasyon programlarını nasıl yapabiliriz konusunu yeni çalışmaya başladık. Onlar için de bir takım rehabilitasyon merkezleri kurma planımız var'' dedi.

Bakan İslam, kasım ayı içerisinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla Uyuşturucuyla Mücadele Şurası yapılacağını belirterek, ''Bu şuranın hemen arkasından da bütün programlar çok güçlü bir şekilde medyaya tanıtılarak başlayacak'' diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber