Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 07 Eylül 2016 - 13:13 Yorum: 0

Uzmanlar vatandaşlara haftada en az 2 defa balık tüketmelerini öneriyor

1 Eylül itibarıyla balık sezonunun açılması ile birlikte Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Dr. Mehmet Akif Şen, vatandaşlara haftada en az iki...

Uzmanlar vatandaşlara haftada en az 2 defa balık tüketmelerini öneriyor

1 Eylül itibarıyla balık sezonunun açılması ile birlikte Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Dr. Mehmet Akif Şen, vatandaşlara haftada en az iki defa balık yemelerini tavsiye etti.

1 Eylül itibariyle av yasağının kalkmasının ardından Gebze'de bulunan balıkçılarda hareketlilik başladı. Tezgahların adeta balıklarla süslendiği balıkçılarda, vatandaşlar balık hasretini giderdi. Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Dr. Mehmet Akif Şen balığın faydaları ve vatandaşların balık alırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

"Vatandaşlar haftada en az iki defa balık yemeli"

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Dr. Mehmet Akif Şen, "Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan dolayı vatandaşlarımız bol miktarda balık tüketmelidir veya tüketmektedir. Balığın insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Bunların başında çok yüksek oranda protein gelmektedir ve bu protein insan vücudunda kolay sindirilebilir proteindir. Balıkta vitamin olarak A ve D vitaminleri ile birlikte B grubu vitaminlerinin de yüksek oranda bulunmasından dolayı dengeli beslenmede kaçınılmazdır. Uzmanlar olarak vatandaşlara haftada iki defa birer porsiyon balık tavsiye etmekteyiz. Bir porsiyonu yaklaşık 140-150 gram civarında olmaktadır" dedi.

"İthal balıklar satılırken, bunların dondurulmuş olduğunu balıkçılar vatandaşa söylemeli"

Tezgahta satılan balıkların buzluğa konup tekrar tezgaha sunulmasının tehlikeli olabileceğini belirten Şen, "Mevsimsel şartlardan, hava sıcaklığının yüksek olmasından dolayı balıkta çabuk bozulma meydana gelmektedir. Özellikle yakalandığında eti steril olan balık vatandaşa sunum şartlarıyla mikrobiyal bozulmaya maruz kalabilmektedir ve bu insan sağlığı açısından sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. Özellikle tezgahlarda satılan balıkların dolaba kaldırılıp tekrar tezgaha sunulması problem olabilir. Vatandaşların ve satıcıların bunlara dikkat etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ithal olarak satılan bazı balıklar var. Bu balıkların dondurulmuş olarak tezgahlarda satılmasından ötürü vatandaşın bunları alırken dondurulmuş olduğunu balıkçıların vatandaşı uyarması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

"Bozulmuş balık kötü koku ve tat oluşumuna sebebiyet verir"

Vatandaşlar tezgahlardan balık alırken dikkat etmesi gereken bazı hususlar olduğunu belirten Şen, "Balığın solungaçlarının parlak kırmızı renkte olup olmadığına bakılması gerekmekte ve balıkçılardan, kendilerine bunu göstermelerini talep etmeliler. Bozulmuş balık kötü koku ve tat oluşumuna sebebiyet verir. Tat hemen anlaşılmaz, eve gidip balık kızartıldığında kötü tat alınıyorsa balığın tüketilmemesi gerekiyor. Balığın bağırsaklarında ki floradan dolayı karnında gaz oluşumuna sebebiyet vermekte ve buda karnının şişmesine neden olmakta. Karnı şiş olan balık alınmamalıdır. Balığın üzerine bastırıldığı zaman, parmak çekildiğinde et geri geliyorsa balığın taze oldu anlaşılmaktadır. Balığın gözlerinin parlak ve saydam olması gerekmektedir. Gözleri donuk ve mat olan balıklar tüketilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar vatandaşlara haftada en az 2 defa balık tüketmelerini öneriyor

Uzmanlar vatandaşlara haftada en az 2 defa balık tüketmelerini öneriyor

Uzmanlar vatandaşlara haftada en az 2 defa balık tüketmelerini öneriyor

Uzmanlar vatandaşlara haftada en az 2 defa balık tüketmelerini öneriyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber