Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 29 Ağustos 2016 - 12:18 Yorum: 0

Uzmanlardan ishal uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, yaz aylarında görülen ishallerin birçok sebebinin olabileceğini belirterek, "İshalden korunmak için...

Uzmanlardan ishal uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, yaz aylarında görülen ishallerin birçok sebebinin olabileceğini belirterek, "İshalden korunmak için kişisel temizliğe dikkat edilmelidir" dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, ishalın mikrobik ya da mikrobik olmayan pek çok sebeple ortaya çıkabileceğini belirterek, özellikle yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan ishallerin ise genellikle mikrobik kaynaklı olduğunu belirtti.

"Kişisel temizliğe dikkat edin"

Yaz aylarında seyahatlerin artması ve beslenme düzeninin değişmesi, artan sıcaklıkla beraber gıdaların içindeki mikroorganizmaların çoğalmasının hızlanması sonucunda sağlıklı yiyeceklerle beslenmenin zorlaştığına dikkat çeken Bostancı, bu durumun bağırsak enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını vurguladı.

İshalden korunmak için kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken özellikle de her fırsatta ellerin yıkanması gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı , şöyle konuştu: "Kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ile bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler tüketilmemelidir. Yaz aylarında yiyeceklerin, pişirilmiş olsalar bile mutlaka buzdolabında saklanmasına özen gösterilmelidir. Açıkta satılan, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler sağlığımızı tehdit etmektedir. Her şeyden önce yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. İyi ambalajlanmamış, üzeri açık satılan gıdalar, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli değildir, bunlar tüketilmemelidir."

"Tedavide bol bol sıvı tüketilmelidir"

Bağırsak enfeksiyonlarının çoğunda en önemli belirtinin ishal, kusma ve ateş olduğunu belirten Uzm. Dr. Fatih Bostancı ,ishalin tek tedavisinin ise kaybedilen sıvıyı yerine koymak olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Vücudun kaybettiği su ve tuz tekrar geri kazanılmalı ve denge sağlanmalıdır. Her şeyden önce, bol sıvı alınmalıdır. Suyla birlikte çay, meyve suları, maden suyu, ayran gibi sıvılar tüketilebilir. Pirinç çorbası, çay, kızarmış ekmek, beyaz peynir halkın çok iyi bildiği ve ishal durumunda tercih edebilecekleri yiyeceklerdir. Sıvı kaybı ağız yolundan karşılanamıyor veya bulantı, kusma, aşırı iştahsızlık nedeniyle ağızdan sıvı alamıyorsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Çünkü bu durumda, hastaya damar yolundan sıvı vermek gerekecektir. Ayrıca ağızdan sıvı verilmesine rağmen ağız ve dil kuruluğu devam eden, karın derisinin esnekliği ve gerginliği kaybolan, tansiyonu düşen hastalar da tedavi için sağlık kuruluşlarına gitmelidir. İshal şikayeti olan kişiler hekim tavsiyesi olmadan ishal kesici ilaçlar kullanmaktan kesinlikle kaçınmalıdır. Çünkü ishal vücudun aynı zamanda bir savunma mekanizmasıdır. Bağırsağa girmiş olan mikropları bağırsaktan uzaklaştırma yoludur."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber