Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 24 Temmuz 2014 - 15:18 Yorum: 0

Üzüm üreticilerine örtü semineri

Sarıgöl Ziraat Odası tarafından üzüm bağlarının koruma amaçlı örtülmesine yönelik düzenlenen seminerde İspanya'dan gelen uzman, bağların örtülmesi konusunda üreticileri bilgilendirdi

Üzüm üreticilerine örtü semineri

MANİSA (AA) - Sarıgöl Ziraat Odası tarafından üzüm bağlarının koruma amaçlı örtülmesine yönelik düzenlenen seminerde Meyve Bahçeleri ve Üzüm Bağları Örtüleri Teknik Uzmanı İspanyol Alejandro Martinez üreticileri bilgilendirdi.

Sarıgöl Ziraat Odası toplantı salonunda düzenlenen "Üzüm Bağlarının örtülmesi" seminerinin açılışını yapan Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, bağların örtülmesinin ürünün korunması amaçlı olduğunu bildirdi. 

Sarıgöl'de 70 bin dekar alanda üzüm üretimi yapıldığını bildiren Ülgen, "Oda olarak yıllardır uygulanan örtü sisteminin yanlış olduğunu dile getiriyoruz. Daha uzun ömürlü, kalıcı ve bağlarımız için sağlıklı olanı bulmayı hedefliyoruz. Amacımız, Avrupa düzeyinde örtüleri kullanmak ve kaliteyi arttırmak, üreticimize önder olmak. Oda olarak üç bağda yeni bir sistemle uygulama yaptık, olumlu sonuçlar aldık" dedi.

Ülgen, üreticilerin daha verimli sonuçlar elde etmeleri ve Avrupa'daki sistemleri öğrenmeleri amacıyla, İspanyol uzmanı bilgilerini paylaşması için ilçeye davet ettiklerini söyledi.  

Seminere konuşmacı olarak katılan İspanyol Armando Alvarez Grup firmasının Meyve Bahçeleri ve Üzüm Bağları Örtüler Teknik Uzmanı Alejandro Martinez, dünyada en çok üzümün Çin, İtalya, Amerika, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Türkiye'de üretildiğini, üzüm türü çeşitliği yönünden Türkiye’nin ön sırada yer aldığını belirtti. 

Sarıgöl'deki bağları dolaştıklarını, örtü uygulamasının yanlış bulduklarını kaydeden Martinez, mevcut uygulamanın bağlarının hava almasını önlediğini, bu nedenle atılan tarım ilaçlarının kalıntı bırakabileceğini savunarak, Avrupa’da yeni sistemlerin uygulandığını, örtülerin asmadan yüksek olarak monte edildiğini ve daha uzun ömürlü olduğunu bildirdi.

Avrupa'daki uygulamalar hakkında bilgi aktaran Martinez, "Plastik örtü ve tenteneli örtü sistemleri ağırlıklı olarak kullanılıyor. Bunlar bağların 80 santimetre yükseklerine kurularak, üzüm bağlarının hava alması sağlanıyor. Bağ sıraları arasında 50 santimetre ara bırakılıyor" diye konuştu.

Semineri çok sayıda üzüm üreticisi takip etti. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber