Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 13 Ekim 2016 - 12:28 Yorum: 0

Vali Çınar’dan ‘idam’ talebi

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, "Bizde idam cezası yok ama bu işi (uyuşturucu) üreten, satan, tedarik eden herkes idam edilmeli" dedi.

Vali Çınar’dan ‘idam’ talebi

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, "Bizde idam cezası yok ama bu işi (uyuşturucu) üreten, satan, tedarik eden herkes idam edilmeli" dedi.

Bitlis Kültür Merkezinde düzenlenen "Bağımlılık ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele İl Koordinasyon Toplantısı', Vali Ahmet Çınar başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Ahmet Çınar; uyuşturucuyla mücadelede yasalar olarak, kurumlar olarak ve bireyler olarak yetersiz kaldıklarını dile getirerek, herkesin üzerine düşen vazifeyi yapması gerektiğini belirtti. Vali Çınar, "Mücadelede maalesef ne kurumsal, ne sistem, ne de bireysel insan anlamında kapasitemiz yetersiz. Çok zor bir mesele bu mücadeleyi yapmak. Hakikatten çok büyük sabır, çok teknik, bilimsel, çok tabanlı, çok kurumsal sürekliliği olan çalışmaları yapmak gerekiyor. Bu da hâlihazırda bizden uzaktır. Ama buna rağmen yapılması gereken ve yapabileceğimiz bir yığın iş var. Müftülüğünde yapacağı çok iş var. Sohbetlerde ve vaazlarda bu konuya değinilebilir. Başka şeyler, başka işler olabilir. Ailelerle birebir ilgilenmek gerekir. Bunu okullar ve öğrenciler aracılığıyla yapmak gerekir. Çocuklarla temas gerekir. Çocukları sokaklarda bırakmamak gerekir. STK'ların bazı güzel tecrübeleri var. Çok faydalı işleri de var. Bazı spor kulüpleri, bazı gönül vermiş sporda öne çıkmış isimler var" dedi.

"Yüzde 70 insanlar bağımlı olsa, o şehirde yaşanmaz"

Çınar, bu toplantıyı bir kez daha yapacaklarını, ayrıca yapılan sunumda Bitlis'te yüzde 70 bağımlılık olduğu tezinin doğruyu yansıtmadığını dile getirdi. Çınar, "Mücadelede etkili bir sonuç çıksın istiyoruz. Burada sunum yapılırken şehrimizde yüzde 70 bağımlılıktan bahsedildi. Bu gerçekten de doğru değildir. Yeryüzünün hiçbir noktasında, Kolombiya'da dahi bu böyle değildir. Yüzde 70 insanlar bağımlı olsa, gençler bağımlı olsa, o şehirde yaşanmaz. O şehre TIR'larla servis yapsanız, o hizmeti bile gösteremezsiniz. Yüzde üç bile çok fazla bir rakamdır. Bu rakamlar kesinlikle doğru değil. Bu rakamların nereden alındığını bilmiyorum. Bu bakımdan moralimizi de bozmasın. Allah, başa vermesin. Çevremizde görmüşüzdür görüyoruzdur, evladı bağımlı olan aileleri görünce bunu hissediyoruz. Burada bir empati yapma, kendimizi karşıdaki insanın yerine koyarak düşünürsek, hepimizin çok büyük sorumlulukları var. Bu şehirde bu toplantıya gelemeyen her kesimden insanların büyük sorumlukları var. Niyetimiz iyi de olsa biz üzerimize düşeni yapmıyoruz yapamıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Hakikaten birçok iş formalite seviyesinde kalıyor"

Kendisinin de çocukları uyuşturucu bataklığından kurtarmak ve onlara temas kurmak için bazı projeler hazırladığını dile getiren Çınar, imkanlar ölçüsünde uyuşturucuyla mücadele eden kurum ve STK'lara parasal olarak destek verilmesi gerektiğini savundu. Vali Çınar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cemaatlerimiz, cemiyetlerimiz, spor kulüplerimizin güzel çalışmalarına şahit oluyoruz. Önce söylediğim bunlara imkan sağlamalıyız. Para da kısıtlı, o da bir başka konudur. İmkanlarımız dahilinde bu desteği vermeliyiz. Fakat imkan oluşturmak içinde çalışmalıyız. Uyuşturucuyla mücadelede kurumlar burada, ilçelerde kaymakamı arkadaşlarımız da görevlerinin başındadır. Mevzuatta altyapısı olmasa mücadele edilmez, çalışma yapılamaz. Ama ne yaptığımız da önemlidir. Hakikatten birçok iş formalite seviyesinde kalıyor. Bir çocuğu ele aldığınızda arkadaş ortamı ile birlikte, okul ortamı ile birlikte, sürekli ilgilenmeniz gerekiyor. Dolayısıyla zorluklar var ama her yerde söylüyorum. Her şartlarda, en kötü şartlarda, en olumsuz şartlarda yapılabilecek daha fazla ve daha güzel işler var. Hepimiz kaygı duymalıyız. Hiç kimse Bitlis Valisi için bir iş yapmasın. Bunu insan için, insanlık için, çocuklarımız, gençlerimiz için, Allah rızası için yapmalıyız."

İdam talebi

Vali Çınar, uyuşturucu kullanımıyla ilgili çok fazla şikayet geldiğini, kolluk kuvvetlerinin son nokta olduğunu vurgulayarak, bataklıkla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Vali Çınar, "Çok şikayetler geliyor. İşte muhtarlarımız haklı olarak da, "işte şu anda şurada, şu yerde uyuşturucu kullanılıyor" diye. "Bu polis ne yapıyor? Bu emniyet ne yapıyor?" Şikayette bulunuyor. Ama emniyet ve jandarma son noktadır. Emniyet ve jandarma işin sinek kısmındadır. Asıl bataklık ve üretim noktaları az önce söyledim, önemli bir konudur. Emniyet elinden geleni yapıyor ve daha fazlasını yapmaya çalışıyor. Yakalıyor, ihbar değerlendiriyor. İşte yasalar kullanıcıya çok daha hafif cezalar, satıcıya daha ağır cezalar, ona da ispat edip, şahit bulursan. Buna benzer bir sürü zorluklar var. İşin adliye boyutu var. Bizde idam cezası yok ama bu işi üreten, satan, tedarik eden herkes idam edilmeli. Bütün alemin ocağını batırana ne yaşama hakkı, böyle bir şey yok. Bu da benim kişisel fikrim" şeklinde konuştu.

Düzenlenen programda Halk Sağlığı Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Nazlı Özügüzel ise bağımlılık ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele il koordinasyon kurulunun görevleri, amaçları ve faaliyetler ile ilgili projelerden bahsederek bir sunum yaptı.

Vali Çınar’dan ‘idam’ talebi

Vali Çınar’dan ‘idam’ talebi

Vali Çınar’dan ‘idam’ talebi

Vali Çınar’dan ‘idam’ talebi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber