Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Nisan 2014 - 13:18 Yorum: 0

Van7da "Uluslararası Kent ve Engelliler" çalıştayı

Yüzüncü Yıl Üniversitesince 18-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenen "Uluslararası Kent ve Engelliler" çalıştayı, yurt içi ve yurt dışından davetlilerin katıldığı konferansla devam etti

Van7da 'Uluslararası Kent ve Engelliler' çalıştayı

VAN (AA) - Yüzüncü Yıl Üniversitesince (YYÜ) 18-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenen "Uluslararası Kent ve Engelliler" çalıştayı, yurt içi ve yurt dışından davetlilerin katıldığı konferansla devam etti.

Van Tİcaret ve Sanayi Odası (Van TSO) salonunda yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen "Uluslararası Kent ve Engelliler" çalıştayı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

YYÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezinin çalışmaları ve çalıştayla ilgili sunumlarla devam eden programda konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, üniversitenin yaptığı etkinliklerle kentin önündeki sorunlara dokunmaya, kendilerine çeşitli bakış açıları göstermeye ve çözüme ortak olmaya devam ettiğini söyledi.

Bir şehirde sadece üniversitenin bazı konulara sahip çıkmasını o şehrin yetersizliği olarak görmek gerektiğini vurgulayan Doğan, şöyle konuştu:

"Bizim geleneklerimizde şehrin içerisinde seçilmiş daima bir erdemliler topluluğu olmuştur. Bu efendimizin hayatında da vardır. Efendimiz henüz peygamberliği gelmeden evvel erdemliler topluluğunun üyesiydi ve peygamberlik döneminde de üyeliği devam etti. İşte geleneğimizdeki bu erdemlilik ruhunu gönüllülük ruhuyla birleştirerek yeni bir biçimde yorumlanmasına ihtiyaç var. Gönüllülük başlı başına önemli bir müessesedir. Ama gönüllülük hedefinin ne olduğunu ve doğru bir hedefe yönlendirilmesini sağlayacak olan da erdemlilerdir. Erdemlilik ve gönüllülük bir araya geldiği takdirde gerçek anlamda bir sorunu çözüp, müessese olarak kullanabilecek duruma gelinecektir. Bu anlamda şehirde var olan problemlere karşı kendisinde duyarlılık hissi olan kamu veya özel sektörde çalışan bütün arkadaşlarımızın, hiçbir ön yargıya yer bırakmazsızın çalışmaları gerekiyor."

Engellilerin, hayatın içinde yer alan bireyler olduğunu hatırlatan Doğan, engellilerin hayatın her alanında pek çok temel ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyaçlarının bir makro vizyonla değerlendirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Doğan, daha önce çalıştığı illerde de engellilere yönelik çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığına ancak Türkiye'nin genel anlamda engellilere bakış açısının gittikçe düzeldiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Geldiğimiz noktayı çok büyük bir başarı olarak görmemiz lazım. Her gün daha olumlu neticeler alan bir yaklaşımımız var. Ancak hala önümüzde birikmiş pek çok sorunumuz var. Türkiye'deki temel değişimlerden bir tanesi, engellilerin çalışma hayatına erişimi ile ilgili oldu. Daha önce biz kadroda belli bir engelli kadro uygulaması yapıyorduk. Ama farklı engel gruplarının adil bir biçimde yarıştığı bir sınavdan söz etmek mümkün değildi. Burada sadece ortopedik engelliler öne çıktı. Devletimiz bunu tamamen değiştirdi ve farklı engel gruplarının farklı kadro uygulamasını getirmiş oldu."

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenler sayesinde başta üniversite olmak üzere kentin engellilerle ilgili eksik kalan yönlerini öğrendiklerini bildirerek, üniversitede yapılacak çevre düzenlemesiyle bütün bina ve yolların engelli dostu yerler olacağını söyledi.

Türkiye'deki engellilerin yaşadığı sorunların çözümüyle ilgili önerisini, YÖK'de katıldığı bir toplantıda dile getirdiğini anlatan Battal, şöyle dedi:

"Kurumlarımızın en büyük sorunu, engellilere ait bir düşünce olmadığı için bütçe ayrılmıyor. Kanun maddesiyle, her kuruma mevcut bütçesinin her yıl yüzde 5 veya 3'ünü engelliler için kullanması şartı konulur ve kullanmadığı takdirde bütçenin tenkis olması ve bütçeyi farklı bir noktaya aktarma yasağı getirilirse temin ederim ki Türkiye'deki bütün engellilerin sorunu 3-5 yıl içerisinde çözülür. Bir de üniversitelerin her sınıfında mutlaka engelli kontenjanı olması yönünde önerim oldu. Çünkü hukukçu, doktor, mühendis, mimar, inşaat öğrencileri, engelli bir arkadaşıyla okusun ki mezun olduktan sonra sahip olduğu yetkileri kullanırken o arkadaşı hep gündeminde olsun."

Rektör Battal, konuşmasının ardından çalıştaya destek sunan Vali Doğan ile Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Çoban ve akademisyenlere plaket verdi.

Konferans, engelli ailelerin yaşantılarında karşılaştıkları sorunları anlatması ve soru-cevap bölümüyle son buldu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber