Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 23 Ağustos 2014 - 14:33 Yorum: 0

Van'da "bal hasadı" başladı

Van Arıcılar Birliği Başkanı Tandoğan:

Van'da 'bal hasadı' başladı

VAN (AA) - Van'da arıcılar, beş ay önce doğaya bıraktıkları kovanlarda doğal yöntemlerle ürettikleri balların hasadına başladı.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki binlerce metre yükseklikte bulunan yaylalarda organik bal üretimi yaparak bölge illerine pazarlayan arıcılar, bu yılki verimin beklediklerinden daha iyi olduğunu bildirdi. 

Bahçesaray ilçesine bağlı Yaylakonak bölgesindeki bal hasadını yerinde inceleyen Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin yüksek dağlarındaki zengin bitki örtüsüne sahip bölgelere bırakılan kovanlardaki bal hasadının başladığını ve kent genelinde bin 500 ton bal rekoltesi beklediklerini açıkladı.

- "Bal hasadı bizim için bayram"

Tandoğan, Türkiye'nin dört bir tarafındaki verimli bölgelere dağılan arıcıların bal hasadına Ağustos ayı itibariyle başladığını anımsatarak, "Yılda bir kez bal hasadı yaptığımız bu günleri bayram gibi karşılıyoruz. Bal verimi geçtiğimiz yıla oranla beklentilerimizin çok üzerinde. Van bölgemizdeki zengin floradan dolayı üretilen balın kalitesinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Arıcılar olarak bu yıl verdiğimiz emeklerin karşılığını almaya başladık. Öncelikle kovan içindeki petek balları hasat ediyoruz. Düzgün olanları paketleyip satışa hazırlıyoruz. Yarım kalmış petekleri de süzme makinesiyle süzme bal haline getiriyoruz" dedi. 

Kaliteli bal elde etmek için yüksek rakımlı, zengin floraya sahip, ekolojik dengesi bozulmayan bölgeleri tercih ettiklerini belirten Tandoğan, üretilen balın kalitesinin çiçeğin yapısına bağlı olduğunu, bu nedenle yüksek kesimlerdeki bakir bölgelere tercih ettiklerini söyledi.

Tandoğan, en kaliteli balın yüksek rakımlı bölgelerdeki zengin bitki örtüsüyle Van bölgesinde üretildiğini dile getirerek, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan araştırmalar sonucu bölgede 25 çeşit endemik bitki türünün tespit edildiğini, bunun da kaliteyi arttırdığını kaydetti.

- "Çözüm süreci bal kovanlarında yüzde yüz artışı sağladı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan çözüm süreciyle yasaklı olan yaylaların tarım ve hayvancılığa kazandırılmasıyla bölgedeki kovan sayısında yüzde 100'lük bir artışın yaşandığına dikkati çeken Tandoğan şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar yaylalar güvenlik gerekçesiyle yasaktı. Ama çözüm süreciyle birlikte insanlar yaylaları kullanmaya başladı. Tabiki biz ne kadar kırsala, yüksek kesimlere gidersek bal verimi de aynı oranda artacaktır. Çözüm sürecinin en büyük katkısını kovan sayımızın sürekli artmasından görüyoruz. Önümüzdeki yıl bu artışın artarak devam etmesini bekliyoruz. Özellikle ilkbahar aylarında çeşitli bölgelerde bizden arı talep eden bir çok üretici var. Çözüm süreci kesinlikle bize çok olumlu yansımıştır."

Tandoğan, Avrupa'daki laboratuvarlarda analiz ederek organik bal sertifikası alan tek ilin Van olduğunu ancak tanıtım konusunda eksik kaldıklarını, bu nedenle bal üretiminde ve pazarlanmasında Van'ın hak ettiği yerde olmadığını dile getirdi. 

- "Her balı satın almayın"

Tüketicileri sahte bal almamaları konusunda uyaran Tandoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Arının ürettiği balın asla sahtesi olmaz ancak kalite anlamında bir fark olur. Arının yapmadığı, merdiven altında üretilen bala 'sahte' diyoruz. İnsanlarımız bu farkı asla anlayamazlar ancak laboratuvar ortamında belirlenir. Bu nedenle tüketicilerimiz her balı satın almasın, tanıdığı bir arıcıdan ya da bal birliklerinden alsın. Sokakta satılan ballara asla itibar etmesin. Tüketicilerimizin aldıkları balın markasını, üretim koşularını, arıcı firmasını sorgulamasını istiyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber