Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Sami Er
Türkiye 18 Mayıs 2019 - 13:53 Yorum: 0

Van’da havalar geç ısınınca balık göçü 15 gün geç başladı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin, üremek için tercih ettiği nehirlere zorlu göç yolculuğu bu yıl havaların geç ısınmasıyla birlikte...

Van’da havalar geç ısınınca balık göçü 15 gün geç başladı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin, üremek için tercih ettiği nehirlere zorlu göç yolculuğu bu yıl havaların geç ısınmasıyla birlikte 15 gün geç başladı.

Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 14 bin kişinin ekmek kapısı olan inci kefalleri için balıkçılar 90 gün boyunca inci kefali avlayamayacak. Balıklarda bu süre içinde üremek için zorlu göç yolculuğunu gerçekleştirmek için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp tatlı sulara akın edecek. Balıklar aynı zamanda bölgenin turizmine de katkı sunuyor. Göç sırasında boylarını aşan engelleri adeta uçarcasına aşan balıklar, görsel şölen sunuyor. Balıkların göç şöleni bu yıl havaların geç ısınmasıyla birlikte 15 gün geç başladı.

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan inci kefali kış mevsiminin ağrı geçmesi, derelerin debisinin yüksek olmasıyla bu yıl göçün geç olacağını belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Van Gölü'ne dökülen akarsulardaki su sıcaklığı 13 dereceyi geçmesi ile beraber dere ağızlarına toplanan inci kefalleri sürüler halinde akarsulara giriş yaptı ve yukarı kesimlere doğru çıkmaya başladı. Geçen yıla göre kıyasladığımız zaman bu yıl göçte 10-15 günlük bir gecikme söz konusu oldu. Çünkü bu sene Van Gölü havzasına geçen yıllara göre çok daha fazla kar yağışı düştü ve akarsuyun debileri geçen yıla göre çok çok yüksek. Sıcaklar ise geçen yıl bu tarihlere göre biraz daha düşük seyretti. Bu sene akarsuların debileri bol. Bu Van Gölü için, inci kefali için sevindirici bir haber. Çünkü akarsularda debirlerin yüksek olması yaz aylarında balıklar için su olması demek, tarlasını sulayan çiftçilerin için suyun olması demek. Bugün Van Gölü'ndeki inci kefalinden 14 bin insan geçimini sağlıyor. Bu 14 bin insanın geçimini sağlamasının en büyük kuralı yaz aylarında üreme için dereleri göç eden inci kefalinin üreme göçünün başarısına bağlı. Bu tarihte Van Gölü'ne dökülen bütün akarsularda özellikle Van İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı bütün ekipler 24 saat esasına göre sıkı tedbirler alıyorlar. Fakat şunu unutmamamız gerekiyor. Balığın sahibi vatandaş olarak sokakta yaşayan vatandaş olarak bizleriz. Lütfen balığı almayalım, bağlı avlayanları satanları ilgili kurumlara haber verelim" dedi.

Van’da havalar geç ısınınca balık göçü 15 gün geç başladı

Van’da havalar geç ısınınca balık göçü 15 gün geç başladı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber