Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 16 Ağustos 2016 - 14:38 Yorum: 0

Van’da ilk dikişsiz kalp kapağı ameliyatı

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (BEAH) ilk defa dikişsiz kalp kapağı ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

Van’da ilk dikişsiz kalp kapağı ameliyatı

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (BEAH) ilk defa dikişsiz kalp kapağı ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

Daha önce dikişsiz kalp kapağı ameliyatının İstanbul ve Ankara gibi büyük merkezlerde yapıldığını belirten Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi KVC Uzmanı Operatör Dr. Yasin Melek, bu ameliyatı ilk defa bölgede gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Şırnak Beytüşşebap'ta yaşayan Sariye Aslan'ın yaklaşık 6 ay önce kalp çarpıntısı ve göğüs rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye geldiğini belirten Dr. Melek, hastanın anjiyosunu ve ekokardiyografisini (Eko) yaptıklarını söyledi. Hastanın EKO'sunun; kalbin alt kapağı denilen kalbin ana damar çıkışındaki kapakta ileri derecede daralma, kireçlenme olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Melek, "Anjiyosunu yaptıktan sonra hasta, medikal takibe alındı. Medikal takip sonrası hastanın şikayetleri devam edince operasyon yapmaya karar verdik. Teyzeye kapak yapısının ileri kireçli olması ve yaşının ilerlemiş olması sebebiyle ameliyat sonrası beyine pıhtı, kireçlenme dediğimiz maddeleri atmaması için farklı bir operasyon düzenledik" dedi.

Son yıllarda Türkiye'de kullanılmaya başlayan ve özellikle büyük merkezlerde sık yapılan dikişsiz kapak denilen bir kapağın hastane tarafından satın alındığını vurgulayan Melek, "Bu kapak hastaya implant edildi. Bu kapağın özelliği dikişsiz olmasıdır. Normalde biz kapak ameliyatlarında kireçli kapakları sökebilmek için iki saat gibi bir zaman harcıyoruz. Bunun yanında ameliyat sonrası beyne kireç parçalarının atılma riski yüksek. Böyle olunca hastaların yatış süresi uzuyor ve hastalarda değişik komplikasyonlar gelişiyor. Bunu ortadan kaldırabilmek için hastamıza dikişsiz kapak uyguladık. İki saatte süren kapağın çıkartılma kısmı burada 10 dakika sürdü. Ayrıca 15-20 dikiş atıp da ameliyatı uzatmadık. Böylece ameliyat sonrasında beyne kireç atıp felç etme durumu ortadan kalkmış oldu" ifadelerini kullandı.

Dikişsiz kapakların aynı zamanda kalbin ana damar etrafını kapladığı için hastalarda komplikasyonları en aza indirdiğini belirten Melek, "Bu ameliyat, Doğu Anadolu'da ilk ameliyat olarak kayıtlara geçti. Hastamızı 5 saat sürecek bir ameliyattan 2 saatte çıkardık. Normal ameliyatlarda hastaların kendine gelmesi 10 gün sürerken biz hastamızı birinci gün servise aldık ve 3 gün sonra taburcu etmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Başarılı ameliyatta özellikle hastane idaresinin katkılarının büyük olduğunun da altını çizen Melek, "İdaremizde bu noktada hep yanımızda oldular ve bizleri hiç yalnız bırakmadılar. Bizlere her türlü imkanı sundular. Bu noktada Kamu Hastaneler Genel Sekreterliği başta olmak üzere hastane idaremize teşekkür ediyorum" dedi.

Daha önce sürekli göğüs rahatsızlığı yaşadığını ifade eden Sariye Aslan ise, "Şu anda hafif bir ağrım var ama genel anlamda kendimi iyi hissediyorum. Bizlere bu imkanı sundukları için hastane yönetimine ve doktoruma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Van’da ilk dikişsiz kalp kapağı ameliyatı

Van’da ilk dikişsiz kalp kapağı ameliyatı

Van’da ilk dikişsiz kalp kapağı ameliyatı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber