Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 29 Mart 2017 - 12:28 Yorum: 0

Vanlı çiftçilerin ‘et fiyatı’ tepkisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kasap ve yemek fabrikalarına düşük fiyatta et verilecek olması, Vanlı hayvan üreticileri tarafından...

Vanlı çiftçilerin ‘et fiyatı’ tepkisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kasap ve yemek fabrikalarına düşük fiyatta et verilecek olması, Vanlı hayvan üreticileri tarafından tepkiyle karşılandı.

Bakanlık tarafından Et ve Süt Kurumu aracılığıyla pazartesiden itibaren kasaplara kilogramı 22,5 lira fiyatla taze karkas sığır eti, yemek ve et sanayicilerine de 20,5 lira fiyatla dondurulmuş karkas sığır eti satışı yapılacak olması, Van'da tepkileri de beraberinde getirdi. Van-Özalp Karayolu üzerindeki hayvan pazarına gelen üreticiler, besicilikteki yüksek maliyetten yakındı. Üreticilerden Seyfettin Kızıltaş, büyük emeklerle besledikleri hayvanların kilogramını 22-23 TL'den sattıklarını belirterek, "Bakan yanlış yapıyor. Arpanın kilosu 1 lira 10 kuruş. Etin kilosunu indirecek 20 TL'ye. Peki bu çiftçiler ne yapacak? Çiftçiler bitecek. Samanı, yemi düşürsün, marketlerde önlemini alsın. Biz kasaplara 22-23 TL'ye satıyoruz, kasap 50 TL'ye veriyor. Bakan bunun önlemini alsın. Devlet burada hayvansız kalacak. Peki düşürdüler, o zaman hepimiz işletmemizi kapatıp evimizde oturacağız" diye konuştu.

"Allah rızası için bu kasapları durdursun"

Bir başka üretici ise kasaplar için önlem alınması gerektiğini belirterek, "Kasaplar eti bizden 22-23 ve 24 TL'den alıyor. Tezgahında 45 TL'ye et satıyor. Allah rızası için bu kasapları durdursun. Önce market ve kasapları durdursun. Biz bir sene bakıyoruz ve hayvandan 300 TL kazanırken, kasap 2 bin TL kazanıyor. Bunun önlemini alması lazım" ifadelerini kullandı.

"KDV oranları düşerse, et fiyatları düşer"

Suat Çelik isimli kasap ise fiyatların yüksek olmasını vergilere bağlayarak, "26 TL'ye alınan bir dananın kemik oranı yüzde 22-23'tür. 26 TL'nin yüzde 22'si muhtemelen 7 TL ediyor. 26 TL'nin üzerine 7 TL koyalım 33 lira ediyor. Bunun da yüzde 2 stopajı var. Bu da ticaret borsasında faturalandırmak için ödeniyor. 2 lira da buradan eklenince 35 lira oluyor. Et faturası giriş birdir, çıkış da 8'dir. Otomatikmen yüzde 8'de eklenince kasaba et 36-37'ye mal oluyor, kasap da üzerine bir şey koyacak ki satsın. Şu an fiyatlar normal. KDV oranları düşerse, et fiyatları düşer. Dünyanın hiçbir yerinde gıdada yüzde 8 vergi yoktur. Bu ay 4 bin TL KDV ödemişim. KDV oranı kaldırıldığı zaman bu sorun bence çözülür" şeklinde konuştu.

Alışverişin neredeyse yok denecek kadar az olduğu hayvan pazarında, çoğu üretici ise getirdiği hayvanlarını satamadan tekrar evinin yolunu tuttu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber