Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 05 Aralık 2016 - 12:43 Yorum: 0

Vatandaş döviz bürolarına akın ediyor

Mersinli vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dövizleri bozdurun" çağrısına uyarak, ellerindeki yabancı parayı Türk Lirası'na çeviriyor.

Vatandaş döviz bürolarına akın ediyor

Mersinli vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dövizleri bozdurun" çağrısına uyarak, ellerindeki yabancı parayı Türk Lirası'na çeviriyor. Sabah saatlerinden itibaren döviz bürosuna gelen vatandaşlar, ellerindeki yabancı parayı bozdurarak TL'ye dönüştürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına kayıtsız kalmayan Mersinli vatandaşlar, döviz bürolarına akın ederek ellerindeki yabancı parayı Türk Lirası'na çeviriyorlar. Parayı TL'ye çeviren vatandaşlar, kuyumcuların yolunu tutuyor. Altın piyasasıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan 47 yıllık kuyumcu ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 22 No'lu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ertaç İnanoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın dövizlerinizi bozdurun, altına yatırın, Türk Lirası değer kazansın çağrısını keşke yıllar önce yapsaydık, Türkiye'yi yabancı sermayeye kaptırmamış olurduk. Vatandaşlar daha önce elde kalan paralarını dövize çeviriyorlardı. Altın geçenlerde insanları biraz zarar ettirdi ama bu aşamada altın yeniden zirve yaptı. Hep söylüyorum altın zirveyi sever ve asla geldiği yeri unutmaz. Şu anda da zirveye oturdu. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı çağrı çok doğru. Ancak şu anda bazı insanlar biraz tedirgin davranıyor, geride duruyorlar. Belki piyasa biraz canlanır gibi oldu küçük tasarruflar değerlenmiş oldu. Sanıyorum Aralık ayında da şu andaki konum devam edecek gibi duruyor. Altının gramı 140 lirayı zorlayabilir. Çeyrek altında 232 ile 235 lira arasında olmasını bekliyoruz. Tabi ki altın uzun vadeli yatırımdır. İnsanlar yatırımlarını altına yatırırlarsa tabi ki uzun vadede yüzde yüz kar edeceklerdir. İnşallah halkımızın destekleriyle altına yönelinir ve yabancı sermayeden biraz kurtulursak Türkiye kalkınır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"İnsanların yastık altında Türk Lirası'ndan daha fazla euro ve dolar var"

Altın fiyatlarıyla, doların normalde ters orantılı olduğunu vurgulayan İnanoğlu, "Şu anda Merkez Bankası belki bir miktar rezerve çıkartır veya faizleri düşürerek bunlara müdahale edebilir. Şu anda dünyada altın ons fiyatı aynı yerinde duruyor. Geçtiğimiz aylarda onsun bin 300, bin 400 dolara çıktığı dönemlerde doların düşük seviyesinden kaynaklanan altın biraz geriledi. Ama şu anda ons düştü ancak doların yükselmesinden dolayı mecburiyetten altın fiyatı da yükseliyor. Normalde biri yükselirken biri düşerdi ama şu anki durum çok farklı seyrediyor. Doların çok yüksek seyretmesi altın fiyatlarını yükseltti. Doları nasıl frenleriz önümüzdeki günlerde göreceğiz. Döviz büroları çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Ancak insanların yastık altında gerçekten Türk Lirası'ndan daha fazla dolar ve euro var. Bunları bozdurmaları gerekiyor" diye konuştu.

"Doların yükselişi daha sürecekmiş gibi görüyor"

Karteper Döviz Bürosu Müdürü Mehmet Karacan ise şu anda bazı vatandaşların beklediğini belirterek, "Vatandaşların bir kısmı da bizler gibi biraz ortada kalmış durumda. Onlar da dövizin ne olacağını bizlere soruyorlar. İnanın bizler de bilmiyoruz. Şu anda Avrupa'nın durumu ortada. İtalya'da dün akşam referandum oldu. İtalyan Başbakanı istifa edeceğini açıkladı. Bu euro için büyük bir handikap. Euronun bundan sonra daha fazla kaybedeceğini düşünüyoruz. Ancak doların yükselişi daha sürecekmiş gibi görülüyor. Şu anda bizim tahmin ettiğimiz 3.700'leri görür gibi. Eğer 3.700'ü aşarsa 4, 4.200'ler konuşabiliriz ama şu anki durum 3.700'lere gelip, ondan sonra tekrar mola verip biraz geriye doğru düşebilir. Vatandaşın dolar bozması bu yükselişi elbette ki yavaşlatır ama sadece vatandaşlarla olmaz. Burada özel sektörün kamu açığını kapatmasıyla dolar epey bir süre durdurulabilir" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine dolarlarımı bozdurdum. 10 bin liralık altın alacağım"

5 bin 50 dolar bozduran vatandaş Rüzgar Biçiş ise, "Dolar yükseldiği için bozdum. Bir daha bu fiyatlara geleceğini zannetmiyorum. Cumhurbaşkanımızın da zaten çağrısı vardı. Bu çağrı da benim dolarlarımı bozdurmamda etkili oldu. Bugün 5 bin 50 dolar bozdurdum. Bu bozdurduğum parayla altın almayı düşünüyorum. Şu anda 10 bin liralık altın kesin olarak alacağım. Daha elimde dövizim var, onları da bozduracağım" şeklinde konuştu.

500 euro bozduran vatandaş Mehmet Ünlü de "Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine elimde olan dövizimi bozduruyorum. Bizim de ufakta olsa bir katkımız olmasını istedik. Bugün 500 euromuzu bozdurduk. İnşallah Türk Lirası değer kazanacak. Bu vaziyette giderse Türk Lirası önümüzdeki günlerde değer kazanacaktır" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber