Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 19 Ekim 2014 - 22:33 Yorum: 0

Vatikan’da Papa 6. Paulus “kutsal kişi” ilan edildi

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Katolik kilisesinin 262. ruhani lideri, aynı zamanda Türkiye'yi ilk ziyaret eden papa olan Papa 6. Paulus'u "kutsal kişi" ilan etti.

Vatikan’da Papa 6. Paulus “kutsal kişi” ilan edildi

Katolik aleminin ruhani önderi Papa Franciscus, Katolik kilisesinin 262. ruhani lideri, aynı sürede Türkiye'yi ilk ziyaret eden papa bulunan Papa 6. Paulus'u 'kutsal kişi' ilan etti.

Vatikan'ın meşhur Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenen ve takribî 70 bin insanın katıldığı törenle kilise tarihinde 1963-1978 içinde 262. Papa şekilde vazife oluşturan İtalyan Giovanni Battista Montini'yi, havari adıyla Papa 6. Paulus'u kutsadı.

ABD'de 2001'de fiziksel problemlerle doğması beklenirken, kürtajı reddederek şifalı biçimde çocuğunu dünyaya getiren anneye şefaat eden Papa 6. Paulus, Katolik inancına nazaran mucizeyi gerçekleştirdiğine karar verilerek “kutsal kişi” ilan edildi.

Papa Franciscus, Papa 6. Paulus’un doğum günü bulunan 26 Eylül’ün, onun anılacağı bayram günü şekilde açıkladı.

Papa 6. Paulus’un Tanrı’nın güvenini ve heyecanını kaybetmeden İsa Mesih’in ilk havarisi Aziz Petrus’un teknesini tutum etmesini bildiğini anlatım eden Papa Franciscus, “O, (İkinci Vatikan Konsili) konsilin iri dümencisiydi. O yorgunluk bilmeyen, iri yüreği bulunan bir Hristiyandı” dedi.

Bu iri Papa'ya, bu bağlamda İçten ve mühim benzeri pratik bir sözcük söylemeyeceğini dile getiren Papa Franciscus, “Tanrı’nın huzurunda bu yürekli Hristiyan, bu yorulmaz havariye, bizim Sevgili Papamıza, İsa ve onun Kilisesi için gösterdiği sevgi, mütevazilik ve önderlik için teşekkür ederiz” diye konuştu.

Törene, Papa 6. Paulus'un kardinallik mertebesine yükselttiği Papa Franciscus'un halefi Emerit Papa 16. Benediktus da katıldı. 16. Benediktus da papalığı zamanında Papa 6. Paulus'u 'saygıdeğer' kişi ilan etmişti. Papa Franciscus, törenin hem başında hem de sonunda selefinin yanına giderek selamlaştı.

Papa Franciscus, törende hazır bulunan Rahipler Meclisi üyelerini tek tek selamladıktan sonra 'papamobile' şekilde bilinen aracıyla Aziz Petrus meydanında inananlar içinde tur attı.

Vatikan basınındaki haberlerde, Papa 6. Paulus'un 2015'te 'Aziz' ilan edilebileceği de belirtiliyor. Katolik inancına nazaran gerçekleştirdiği mucizeleri ölümünden sonra Papa yönünden onaylanan kişiler, ilk mucizeleri sonrasında öncelikle 'kutsal kişi' ilan ediliyor. Bu insanın ikinci bir mucizeye daha sahip bulunduğu Papalık Azizler Kongregrasyonu'nun önerisi Papa yönünden onaylanırsa, söz konusu kişi 'Azizlik' mertebesine yükseltiliyor. Bir insanın aziz ilan edilmesi için her süre ikinci bir koşul aranmıyor.

Bu arada, Papa 6. Paulus’un kutsal kişi ilan edildiği ayinde, Rahipler Meclisi’nin (Sinod) geçen iki haftada yapılan ailevi konuların ele alındığı üçüncü müthiş toplantısı da sona erdi. Papa Franciscus, çağrısıyla birleşen Sinod’un Yunanca sözcük anlamından gelen “beraber yürüme”yi gerçekleştirecek biçimde güzel iş çıkarttığını belirttiği üçüncü müthiş toplantısında, 2015’te yapacağı bir sonraki toplantısına yönelik öğütlerde bulundu. Rahipler meclisinin üyelerine seslenen Papa, 'Dikkatlice, toplumun değişen koşullarına ve artan ihtiyaçlarına düzen sağlamak için çalışın. Yeniliklerden ve Tanrı’nın sürprizlerinden korkmayın” dedi.

Sinod’un iki haftalık çalışması boyunca, Kilise için tabu bulunan eşcinseller ve boşandıktan sonra yine evlenenler üstüne düşünce ayrılığı yaşadığı ortaya çıkmıştı.

Muhabir: Barış Seçkin

ETİKETLER: Vatikanda , Papa , 6 , Paulus , “kutsal , kişi” , ilan , edildi
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber