Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
12:07 İstanbul Valisi Davut Gül, “ İstanbul’da kuralsızlığı kural olmaktan çıkara...12:06 MSB Kaynakları: (Terörle mücadele) "Irak’a sınır güvenlik sistemlerine iliş...12:05 Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler12:05 TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay Azerbaycan’da12:04 Çanakkale Kara Savaşları’nda hayatını kaybedenler ‘Yalnız Çam’da anıldı12:04 MSB Kaynakları: "(Almanya Cumhurbaşkanı’nın ziyareti ve Savunma Sanayiindek...12:03 Acıbadem Ankara Hastanesi Sporcu Sağlığı Ünitesi açıldı12:03 Aksaray’da kum silosundan düşen işçi ağır yaralandı12:03 İzmir ve Aydın’da FETÖ baskınları: 11 gözaltı12:02 Önüne minibüs çıkınca direksiyonu kırdı, son sürat işyerine girdi12:02 DPÜ Öğretim Üyesi Aygün’den, Üsküp’te “Anadolu Ekolojisinden” isimli sergi12:02 MSB Kaynakları:" (Almanya’nın Savunma Sanayiindeki Kısıtlamaları hakkında)...12:00 Fenerbahçe - Beşiktaş maçında Volkan Bayarslan düdük çalacak12:00 Yolda yatan köpeğin üzerinden otomobili ile geçti12:00 Elazığ’da hırsızlar kümesten 60 tavuk ve 2 kangal yavrusu çaldı, 11 tavuğu...12:00 MSB: "Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 6’sı terör örgütü...11:59 MSB: "PKK terör örgütünün Irak tarafından ’yasaklı örgüt’ ilan edilmesi yön...11:59 Dilan Polat mahkemede gözyaşlarına boğuldu11:58 ’Yalancı veba’ martıları vurdu: Binlercesi telef oldu, bir o kadarı da ölme...11:58 Eskişehir için rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
23 Nisan
Kültür 10 Ağustos 2022 - 10:58 Yorum: 0

Volkanik dağın ‘buhar bacaları’nda korkutan görüntü

Bitlis'in Tatvan ilçesinde 2 bin 250 rakımdaki volkanik Nemrut Dağı'nın zirvesinde yer alan kalderadaki şifa kaynağı "buhar bacaları'nın kuruması ziyaretçileri...

Volkanik dağın ‘buhar bacaları’nda korkutan görüntü

Bitlis'in Tatvan ilçesinde 2 bin 250 rakımdaki volkanik Nemrut Dağı'nın zirvesinde yer alan kalderadaki şifa kaynağı "buhar bacaları'nın kuruması ziyaretçileri endişelendiriyor.

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) projesi çerçevesinde "Mükemmeliyet Ödülü" alan ve Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut Kalderası, doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasının yanı sıra bünyesinde barındırdığı buhar bacası ile her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor. Asırlardır buharın çıktığı bacalar tamamen kurudu. Yöre halkı tarafından şifa kaynağı olduğu söylenilen buhar bacalarının dışarıya verdiği sıcak havanın bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor. Kilometrelerce yol kat ederek 2 bin 250 rakımda şifa aramak için buhar bacalarını ziyaret edenler, karşılaştıkları manzarayla hayal kırıklığı yaşıyor. Buhar bacalarının astım, romatizma ve eklem ağrılarına iyi geldiğine inanılırken; bu hastalıkları olan vatandaşlar bacaların önüne gelerek çıkan sıcak havadan faydalanıyordu. Fakat şimdi ise bilinmeyen bir nedenden dolayı buharın azalması, şifanın kaybolacağına dair endişeleri arttırıyor. Ziyaretçiler ise bu konunun araştırılması hakkında yetkililere çağrıda bulundu.

"Hastalar buraya şifa olsun diye geliyorlardı"

Buhar bacasının tam bir şifa kaynağı olduğunu belirten Hasan Akay adlı vatandaş, "Burası Nemrut Buhar Bacaları olarak adlandırılıyor. Aslında her sene buraya geliyorduk ve burada yoğun bir buhar çıkışı vardı ama önceki yıllara oranla buhar bacaları tam anlamıyla buhar oldu diyebiliriz, hiç buhar çıkmıyor. Bugün de görelim diye geldik. Maalesef buhar yok ve her geçen gün de sanki kuruyor. Hiçbir buhar çıkışı kalmamış ve yok olacak kadar azalmış. Artık bu neye delalet anlamadım ama araştırılmasında fayda var. Uzun yıllar önce büyüklerimiz anlatıyordu. Özellikle hastalar buraya şifa olsun diye geliyorlardı ve buhar bacalarında bekletiliyordu. Yıllardır devam edip bu sene kuruyan bir buhar bacasının aslında araştırılmaya değer olduğunu biliyoruz. O yüzden yetkililer bu konuyu araştırırlarsa güzel olur. Muhtemelen Nemrut volkanik bir yer ya tekrardan faaliyete geçip farklı çıkış noktalarına gitmiştir ya da bununla ilgili bir hareketlilik vardır. Bunun yetkililer tarafından araştırılmasında fayda var" diye konuştu.

Buhar bacasının neden söndüğünün araştırılmasında fayda olduğunu söyleyen Gamze Tunç ise "Daha önceki yıllarda buhar bacasını sık sık ziyarete geliyorduk. Bu yıl da fırsat bulup geldik. Fakat ne yazık ki sönmüş durumda. Hava sıcaklığı arttı ondan mı kaynaklı bilmiyoruz ama araştırılmasında fayda var" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber