Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 17 Nisan 2014 - 12:33 Yorum: 0

Yaban hayvanlarına 5 yıldızlı tedavi

Van'da bilinçsiz avcılar tarafından vurulduktan sonra YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alınan yaban hayvanları, veteriner hekimlerinin gerçekleştirdiği ameliyatlarla sağlığına kavuşuyor

Yaban hayvanlarına 5 yıldızlı tedavi

VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van'da bilinçsiz avcılar tarafından vurulduktan sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alınan yaban hayvanları, veteriner hekimlerinin gerçekleştirdiği ameliyatlarla sağlığına kavuşuyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde iki yıl önce kurulan Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, özellikle avcıların hedefi haline gelen veya doğada kendiliğinden yaralanan, hasta düşen hayvanlara 5 yıldızlı tedavi imkanı sunuyor. 

Van ve çevre illerden getirilen hayvanların her türlü tedavisinin yapıldığı merkez, doğaya bırakılamayacak durumda olan yaban hayvanlarının bakımını da üstleniyor.

Bir süre önce Erciş ilçesinde kaçak avcılar tarafından vurulan bir şahin ile kent merkezine bağlı Göllü köyü yakınlarında yaralı halde bulunan puhu kuşunun getirildiği merkezde, Doç. Dr. Lokman Aslan ve ekibi tarafından tetkikleri yapılan kuşlar ameliyata alındı.

AA ekibinin de katıldığı ameliyatlarda, ilk olarak kuşların kanatlarına isabet eden saçmaları çıkaran Aslan, daha sonra kırılan kemikleri platinle birbirine tutturdu.

Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sonunda kuşların kanatlarındaki sorunları gideren Aslan, güçsüz düşen kuşların, serum tedavisinin ardından sağlıklarına kavuşmasını beklediğini söyledi.

Merkezde, doğada bilinçsiz avcılar tarafından yaralanan hayvanları tedavi ederek yeniden doğaya kazandırdıklarını anlatan Aslan, özellikle ateşli silahlarla yaralanan hayvanları ameliyatla eski sağlıklarına kavuşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Aslan, yaralanmalarının üzerinden uzun bir süre geçtiği için ameliyat edilen her iki kuşun da kanatlarını kullanma ihtimalinin zayıf olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Bu kuşları doğaya kazandırma konusunda zorluk yaşayacağız. Buradan avcılara ve vatandaşlara söylemek istiyoruz. Kanuni sorumluluklarını bir kenara bırakalım, elinizi vicdanınıza koyun. Puhu kuşunun kimseye zararı yok, aynı zamanda fare, yılan gibi hayvanları yiyerek insanlara fayda sağlıyor. İnsanlara hiçbir zararı olmayan, aksine yararı olan puhuya neden ateş edilir anlamakta zorluk çekiyoruz. İnsanlarda bilinç seviyesi yükselmesine rağmen maalesef avcılar aynı bilinçle hareket etmiyor."

Yeni kurulan bir merkez olmasına rağmen hayvan sayısının sürekli arttığına dikkati çeken Aslan, "Sadece Van değil, çevre illerden de merkezimize hayvanlar getiriliyor. Bunlar arasında tedavisini tamamladığımız ve rehabilitasyonunu yaptığımız hayvanları doğaya salıyoruz. Bir süre önce merkeze getirilen bazı kartallara protez bacak yaptık. Bazılarının da ayağındaki kırıkları tedavi ettik. Ancak silahla yaralanan bazı kuşlarımız kanatlarındaki hasardan dolayı doğal yaşam ortamlarında hayatlarını sürdüremeyecek durumda. Bu nedenle doğal yaşama alanına bırakılamayacak" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber