Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 22 Ağustos 2014 - 15:44 Yorum: 0

Yabancı ekonomistlerden Davutoğlu’na destek

Uluslararası ekonomistler, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun başbakan adayı olarak gösterilmesinin politik istikrar göstergesi olarak görüldüğünü belirtti.

Yabancı ekonomistlerden Davutoğlu’na destek

Uluslararası ekonomistler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başbakan adayı şekilde gösterilmesinin politik istikrar işareti şekilde görüldüğünü belirterek, yeni kabinede ekonomi yönetiminin önemini vurguladı.

AA muhabirinin sorularını yanıt veren merkezi Londra'da bulunan  finans kuruluşu Capital Economics’in Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson, 2009 yılında bu güne Dışişleri Bakanlığı vazifesini yürüten Ahmet Davutoğlu’nun başbakan adayı şekilde gösterilmesine ilişkin, 'Davutoğlu’nun namzet şekilde gösterilmesi istikrara ilişkin bir göstergedir' değerlendirmesini yaptı.

Davutoğlu’nun namzet gösterilmesinin piyasalar yönünden beklendiğinin altını çizen Jackson, 'Şu anda piyasaların iri oranda en merak ettiği konu iktisat yönetiminin nasıl devam edeceği yönünde. Babacan’ın önderliğindeki iktisat yönetimi finans piyasalarında saygı kazandı. Eğer bu alanda değişimler olursa, sektör negatif tepki verebilir' dedi.

Standartbank’ın Gelişmekte Olan Ekonomiler Başekonomisti Timothy Ash ise piyasaların bir süredir Davutoğlu’nun mühtemel başbakanlığına hazırlandığını belirterek, 'Davutoğlu Erdoğan’ın güvendiği bir kişi. Başbakanın seçilmesi kadar, iktisat yönetiminden mesul olacak başbakan yardımcısı, maliye bakanının atanması da kilit ciddiyet taşıyacaktır' yorumunu yaptı.

Piyasaların beklentilerine ilişkin senaryolara da yer veren Ash, 'Babacan 2015 yılındaki umumi seçimlere kadar vazifesinde kalabilir. Fakat ondan sonra vazifesini devam ettirmesi düşük olasılık bunun şeklinde görünüyor. Erdoğan daha önceki açıklamalarında üç devir kuralının korunacağını belirtmişti' dedi.

Türkiye’nin istikbal devirde sergileyeceği ekonomik performansın son derece mühim olduğunun altını çizen Ash, 'Önümüzdeki sene tekrardan dengelenmenin sona yaklaşması, Fed’in sıkılaştırmayı tamamlayacak olmasıyla beraber iktisat cephesinde epey bir zor bir sene olacak' değerlendirmesini yaptı.

Bu arada İngiltere basınında Davutoğlu’nun başbakan adayı şekilde gösterilmesinin yankıları devam ediyor.

BBC'nin, 'Erdoğan, Davutoğlu’nu yeni başbakan şekilde gösterdi' başlıklı haberinde, 'Erdoğan’ın yakın müttefiki Davutoğlu 2009 yılından bu güne Dışişleri Bakanı vazifesini yürütüyor. Davutoğlu önümüzdeki hafta gerçekleşecek seçimin ardından AK Parti’nin resmen yeni lideri olacak' ifadelerine yer verildi. 

BBC, Türkiye’nin kamu yönünden direkt seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi devirde sık şekilde 'yeni anayasa' vurgusu yaptığını hatırlatırken, haberinde “Davutoğlu, Erdoğan ile tıpkı siyaset vizyonuna sahip birisi şekilde görülüyor' ifadesine yer verdi.

Daily Telegraph, AFP'ye dayandırdığı haberinde, 'Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yeni Başbakanı şekilde müttefiki Ahmet Davutoğlu’nun adını verdi' başlığını kullandı.

Guardian gazetesi de, AP’nin haberini kullanarak, 'Başkanlık sistemini hayata geçirmeyi planlayan Türkiye’nin Başbakanı Erdoğan, halefini namzet gösterdi' başlığını atarken, 'Erdoğan’a tam bağlılığı bulunan bir ad şekilde görülen Ahmet Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın kendinden sonraki ad şekilde ilk tercihi bulunduğu uzun zamandır bildiriliyordu' ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber