Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 29 Temmuz 2014 - 14:11 Yorum: 0

Yabancı hekimlerin Türkiye'de hizmet vermesini düşünüyoruz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "İlgili yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra mesleki birikimleri anlamında yeterli olduğuna inandığımız yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye'de hizmet vermesini düşünüyoruz" dedi.

Yabancı hekimlerin Türkiye'de hizmet vermesini düşünüyoruz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bayramda vazife oluşturan sıhhat personelini ziyaret etti. 

Bakan Müezzinoğlu, ziyaret sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  

'Komşudan ithal sıhhat personeli getirme meselesi için çalışmalarla ilgili son hal nedir?' sorusu üzerine Müezzinoğlu, memleket şekilde hekim açığının olduğunu belirterek, bunu herşeyden önce kendi insan kaynaklarıyla kapatabilmek için 2007 yılından itibaren tıp fakültelerin kontenjanlarını arttırdıklarını ancak bu öğrencilerin ilk kez yeni mezunlar şekilde geleceklerini söyledi. 

Müezzinoğlu, Türkiye'de açığın uzman hekimde 20 bin, pratisyen hekimde ise asgari 10 bin olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

'Mesleki açıdan bilgi birikimi yüksek, gerek komşu ülkelerden gerekse ayrıcalıklı eğitim düzeyi yüksek ülkelerden yabancı hekimlerin ülkemize gelerek insanımıza hizmet etmesini istek ediyoruz. Bu açıdan da Yunanistan'da ciddi düzeyde hekim fazlalığı var. 10 bin insana azalan hekim sayısı Yunanistan'da 61, bizde ise 17. Dolayısıyla gerek mezun olanlar gerekse ihtisas için yaklaşık 7-8 yıl bekleyen hekimler var. Geçen sene Almanya, Yunanistan'dan 15 bin hekimle 9 sene çalışma kaydıyla bir anlaşma imzaladı. Şimdi Almanya, öteki ülkelerin bilgi birikimi iyi, genç hekimlerini kendi ülkesinde hizmet için değerlendirirken, Türkiye şekilde biz de ayrıcalıklı ülkelerde bilgi birikimi iyi, yetişmiş genç hekimleri ülkemizin hizmetine kazandırmaya çalışıyoruz. Bu açıdan YÖK ile görüşerek ihtisas süreçlerini planlayabilirsek, kamuda yabancı uyruklu hekim çalıştıramıyoruz, onunla ilgili hukuki düzenlemeleri yaptıktan sonra Yunanistan ve ya ayrıcalıklı ülkelerde denklikleri YÖK vasıtası ile kabul edilen, memleket insanına mesleki birikimleri yönünde yeterli olduğuna inandığımız yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye'de hizmet vermesini düşünüyoruz.'

Konuyla ilgili YÖK'ün ihtisas ile alakalı süreçlerini bayramdan sonra görüşeceklerini anlatım eden Müezzinoğlu, takvimin görüşmelerden sonra göze çarpan olacağını, kamuda çalışmayla ilgili hukuki düzenlemeyi de sene sonuna kadar yapmış olacaklarını bildirdi. 

Damacana sulara düzenleme çalışması

Damacana suların üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar her aşamada kontrolü için her konuda düzenleme getirilmesi çalışmasıyla ilgili soru sorulan Müezzinoğlu, her yaştaki bireyin en ciddi gıdası olan suyun sıhhatli olmasını önemsediklerini vurguladı. 

Müezzinoğlu, damacanaların 3 yıllık kullanım ömrü olduğunu veya 75 kez yıkanabildiğini anlatarak, bunların sıhhatli yıkanıp yıkanmadığı, iyi dezenfekte edilip edilmediği, suya ilişkin kontrollerin yapılıp yapılmadığıyla ilgili değerlendirmelerin, TÜBİTAK ile ortaklaşa yaptıkları bir programla öğrenilebileceğini kaydetti. 

Bakan Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Her damacananın bir kimliği olacak. Her kullanım suyu için de kapağında ayrı denetim sistemi olacak. O kontrolde suyun sıcaklığı, uygulanan deterjanın standartlara müsait olup olmadığı, suyun kalitesi o kapaktaki cipte kayıtlı olacak. Diğerinde de kimlik olacak. Kaçıncı kez gelmiş, kaçıncı dolduruluşu, 3 yıllık ömrü veya 75'inci kullanımı tamamlandı mı... Bütün bunları ilaç takip sisteminde bulunduğu benzeri telefonlara da programlarını yükleyerek damacana suyunu piyasa her vatandaşımız o programı netleştirdikten sonra, sene sonuna kadar yol haritamız var, kullandığı suyun hem kimliğini hem de kalitesini kendi telefonundan görmüş olacak. Arzumuz burada şahısların sıhhatli beslenmesiyle ilgili en ciddi öğe olan suyun eve kadar, vatandaşa kadar sıhhatli ulaşabilmesidir.'

'Mesleğin daha güçlü olmasını beraber başaracağız'

Müezzinoğlu, bayram süresince vazife oluşturan sıhhat personelini ziyaretinde, görevlilerin Ramazan Bayramı'nı kutlama etti.

Bakan Müezzinoğlu, İslam coğrafyasında akan kanın ve gözyaşının bir an herşeyden önce dinmesini diledi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yabancı uyruklu statüsüyle geldiğini anlatım eden Müezzinoğlu, o dönemdeki sürece ilişkin bilgi verdi. 

Müezzinoğlu, hastanenin kendisi için ciddi bir yer olduğunu dile getirerek, 'Haseki, benim geliş sürecimde aldığım virajların, döndüğüm o sıkıntılı süreçlerin en ciddi mihenk taşını oluşturan bölge. Yabancı uyruklu şekilde burada çalışırken fazla fazla şeyler kazandım. Haseki'nin benim hayatımda ciddi bir noktayı var ve bana fazla fazla şey kazandıran bir kurum' diye konuştu.

Üstlenilen sorumlulukların hakkını verebilmenin önemine değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

'Hep beraber modern ülkeler örneklerini ve ya muasır uygarlık seviyesinin üzerini yakalayacağız. İyi niyet, samimiyet, çaba varsa problem ve sıkıntıların çözümü bir bir gelir. Her bir basamak yukarı çıktığınızda da yeni sorunlar gelir. Bize azalan var sıkıntıları azaltabilmek, gelen sorunları da karşılayabilmek. İnşallah bu mesleğin mensuplarıyla bugün dünyaya misal gösterilecek bir sıhhat hizmeti sunumu noktasına geldiysek, bu mesleğin kıymetli meslektaşlarımın fedakarlığından, özverisinden ve bu ülkeye ve millete olan sevgisinden kaynaklanmaktadır. Özveriyle, fedakarlıkla yaptığımız bu mesleğin yarınlarda fazla fazla daha güçlü, fazla fazla daha başarılı olmasını beraber başaracağız.'

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber