Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 29 Mart 2015 - 12:38 Yorum: 0

Yabani alıçlar, ekonomiye kazandırılıyor

Adıyaman'da 600 hektarlık ormanlık alanda tespit edilen 1 milyon yabani alıcın ekonomiye kazandırılması için Orman İşletme Müdürlüğünce aşılama çalışması başlatıldı- Adıyaman Orman İşletme Müdürü Harbi:- "Hesaplamalarımıza göre 5 yıl sonra yaklaşık 10 mil

Yabani alıçlar, ekonomiye kazandırılıyor

ADIYAMAN (AA) - HAKAN FURKAN - Gölbaşı ilçesinde 600 hektarlık ormanlık arazide tespit edilen 1 milyon yabani alıcın ekonomiye kazandırılması için aşılama çalışması başlatıldı.

Harmanlı köyü dağlarında bulunan alıçlar, aşılama çalışması tamamlanarak 3 yıl bakımı yapıldıktan sonra köylülere tahsis edilecek. Bölge ekonomisine önemli girdi sağlanması hedeflenen çalışmayla Adıyaman'ın adını alıçla da duyurması planlanıyor.

Adıyaman Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl sürecek proje kapsamında 600 hektarlık alanda alıç meyvesi için aşılama çalışması yaptıklarını söyledi.

Geçen yıl 31 bin aşılama yaptıklarını belirten Harbi, bu yıl da çalışmaların devam ettiğini ifade etti. 

Çalışmanın meyvelerini ilerleyen yıllarda alacaklarına işaret eden Harbi, "Aşı yapılan ağaçların ilerleyen süreçte köylümüze eşit olarak dağıtılması, bakımlarının yapılması yönünde bir çalışmamız var. Hesaplamalarımıza göre 5 yıl sonra yaklaşık 10 milyon lira gibi bir geliri bu çalışmayla orman köylüsüne kazandırmış olacağız. Bu Harmanlı projesi örnek oldu. Türkiye genelinde ses getirdi. Yabani alıç bulunan köylerimizden de ciddi talep var" dedi.

Projeyi Adıyaman genelinde uygulamayı hedeflediklerini vurgulayan Harbi, şuanda alanların tespit edilerek projelendirmesinin yapıldığını dile getirdi.

- "Köylümüz bu işe duyarlı"

Alıcın kırsal bölgelerde bilinen bir meyve olduğunu belirten Harbi, yabani olanlarının küçük meyveli ve bol tohumlu, aşı yapılan alıcın ise meyve olarak büyük olduğunu ifade etti.

Projeyi halkın sahiplendiğini vurgulayan Harbi, "Adıyaman'ın, alıç üretiminde Türkiye'nin merkezi olamaması için herhangi bin neden göremiyorum. İnşallah bunda başarılı olacağız. Harmanlı köylüsü kendi inisiyatifi ile bölgede hayvan otlatmayı yasakladı. Köylümüz bu işe duyarlı. Getirisinin farkında" diye konuştu.

Gölbaşı Ağaçlandırma ve Toprak Şefi Tuba Kayabaşı da köylülerin aşılama çalışmasına yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, Adıyaman'ın alıç üretiminde adından söz ettirmeye başladığını kaydetti.

- "Bölge ekonomisine katkı yapacak"

Harmanlı Kırsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Memiş Aldanmış ise tespit ettikleri 1 milyon alıçla ilgili yetkilileri bilgilendirmelerinin ardından Orman İşletme Müdürlüğü ile aşılama çalışmasına başladıklarını söyledi.

Yaklaşık 200 bin doğal alıç aşılamayı hedeflediklerini belirten Aldanmış, bunun önümüzdeki yıllarda bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

Alıç meyvesinin fiyatının iyi olduğunu aktaran Aldanmış, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3 yıl buranın bakımını yapacak. Ardından köy halkına tahsis edilecek. Bugün kilogramı 10 liraya verildiğinde büyük rakamlar ortaya çıkıyor. Ağaç başına 5 kilogram ürün verdiği zaman çok büyük getirisi olacak" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber