Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Ekim 2014 - 11:43 Yorum: 0

Yakalanan kaçak sayısı 3 yılda 20 kat arttı

Ege Denizi'nde 2011 yılında 546 kaçak yakalayan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, bu yılın 10 ayında 11 bin 407 yasa dışı göçmeni kurtardı

Yakalanan kaçak sayısı 3 yılda 20 kat arttı

İZMİR (AA) - EMRE UMURBİLİR - Ege Denizi'nde 2011 yılında 546 kaçak yakalayan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, bu yılın 10 ayında 11 bin 407 yasa dışı göçmeni kurtardı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, Türkiye'yi yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığında, transit ve hedef ülke konumuna getirdi.

Ülkeye yasa dışı giriş yapan kaçak göçmenler, şehirler arası yolcu otobüsleriyle İstanbul ve İzmir gibi batı illerine getirilip bir süre organizatörler tarafından barındırıldıktan sonra, bir kısmı Edirne ve Kırklareli’nden Meriç Nehri üzerinden botlarla Yunanistan’a, yaya olarak veya araçlar içerisine gizlenerek de Bulgaristan ve Yunanistan’a götürülmeye çalışılıyor.

Kaçaklar, Avrupa Birliği ülkelerine geçişte en çok Ege Denizi'ni tercih ediyor. İstanbul ve İzmir’de bir süre barındırılan göçmenler, Türkiye'den çıkış yapmak üzere İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla kıyılarından tekne ve botlarla Yunan adalarına veya doğrudan Yunanistan ve İtalya’ya götürülüyor.

Genelde yaklaşık 30 kişinin bindirildiği lastik bot, yasa dışı göçte kullanılan araçların başında geliyor. Diğer deniz araçlarında fiber ve ahşap tekne ile sürat teknesinin yanı sıra jet ski ve şambrel bile bulunuyor.

Deniz yolunu kullanan yasa dışı göçmenler, genelde çok olumsuz şartlarda karşı kıyıya varmaya çalışıyor. 

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de devriye görevleri sırasında, genelde Türkiye'den deniz yoluyla lastik botla Yunanistan'a geçmeye çalışan çok sayıda göçmeni yakalıyor.

Yasa dışı göçmenlerin deniz yoluyla Türkiye’den çıkış olaylarıyla ilgilenen, gerek havadan gerek denizden arama kurtarma faaliyetleriyle yüzlerce göçmenin hayatını kurtaran Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince yılbaşından bu yana Ege Denizi'nde yakalanan kaçak sayısı, 11 bin 407'ye ulaştı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri geçen yılın tamamında 6 bin 937'si Ege Denizi'nde, toplam 8 bin 47 kişiyi yakalamıştı. Yakalanan yasa dışı göçmen sayısı, 2012'de 2 bin 531, 2011'deyse 546'ydı.

Savaş, iç karışıklık, yoksulluk gibi nedenlerle başka ülkelere gitmek için "umuda yolculuk'"a çıkanların çoğunu ise Suriye uyruklular oluşturuyor. Myanmar ve Afganistan da Türkiye'ye en çok yasa dışı göçmen gönderen ülkelerin başında yer alıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber