Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Asayiş 23 Haziran 2016 - 17:18 Yorum: 0

Yalova’daki "Biber Gazıyla Ölüme Neden Olma" Davası

Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de bir kavgaya müdahale ederken biber gazı kullanarak 31 yaşındaki Çayan Birben'in ölümüne neden olduğu ileri sürülen 4 polisten...

Yalova’daki 'Biber Gazıyla Ölüme Neden Olma' Davası

Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de bir kavgaya müdahale ederken biber gazı kullanarak 31 yaşındaki Çayan Birben'in ölümüne neden olduğu ileri sürülen 4 polisten 1'i beraat ederken 3 polis 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hapis cezaların erteleme kararı aldı.

Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan haklarında dava açılan tutuksuz sanıklar İbrahim Baltacı, Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça, Serhat Ayhan Yeni duruşmaya katılmadı. Çayan Birben ailesi avukatı Halis Yıldırım, biber gazının bir silah olduğunu iddia etti. Yıldırım, sanık polisler için "kasten öldürme" suçundan ceza verilmesini talep etti.

Sanık polislerin avukatı Ali Çelik ise mahkemedeki tanık beyanlarının polis ifadeleriyle tamamen çeliştiğini dile getirdi. Çelik, Birben'in ölümünden sonra alınan ifadelerde tanıkların beyanlarının değiştiğine dikkati çekti ve sanıkların beraatını istedi.

Ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Aranın ardından ise karar okundu. Mahkeme heyeti sanık polis Ercüment Küçükakça'nın beraatına karar verdi.

Heyet diğer sanıklar İbrahim Baltacı, Tekin Ceyhan, Serhat Ayhan Yeni hakkında ise 2'şer yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. 3 polis memuru için TCK 62 maddesi gereğince cezalarda 1/6 oranında indirim yapılarak cezaları 1 yıl 8 aya düşürüldü. Heyet, polislerle ilgili cezaların ertelenmesi kararı da aldı. Cezası ertelenen sanıklar hakkında da 3 yıl süre ile denetimli serbestlik süresi belirlendi.

Adliye çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Avukat Halis Yıldırım bir canın kaybettiklerini belirterek, "Bugün sıkça ülkemizde karşılaştığımız adil olmayan bir mahkeme kararıyla karşı karşıyayız. Yaşamının baharında, biber gazı isimli kimyasal silahın sıkılmasıyla öldürülmüş bir genç. Bugün davası bitirildi. Kısmı bir ceza verildi. Taksirle ölüme sebebiyet vermekten. Bu ceza da ertelendi. Aslında bu bir anlamda suçun işlendiği, bunun kanıtlanması, somutlanması anlamında bir karar. Ama bu asla ve asla ortaya konulan bir fiilin karşılığı değildir. Tarafımızca temyiz edilecektir. Bütün yargılama süreçleri tamamlana kadar bu davanın takipçisi olacağız. Adil bir karardı. Adil olmayan bir yargılama yapıldı" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal verilen kararın tatmin edici olmadığını dile getirerek, "Burada da ne yazık ki gencecik yitirdiğimiz bir insanın karşılığında sadece durumu idare eden bir ceza uygulandı. Bu anlamda yargının ne kadar eşitsiz, ne kadar dengesiz olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Çayan Birben'in babası Ahmet Birben ise Türkiye'de adaletin olmadığını savunarak, "Adalet ancak baştakilerin elinde var. Yalancı avukat olur mu? Acaba o avukatın kendi çocuğu biber gazından ölseydi aynısını söyleyecek miydi? Söyleyemezdi. Çünkü o gariban Ahmet Birben'in oğluydu" ifadesini kullandı.

Duruşmaya katılan ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ise duruşma sürecini ısrarlı bir şekilde takip ettiklerini belirterek, "Bugün bu uğraşlarımız neticesinde bir ceza söz konusu oldu ama bu ceza bizim için yeterli bir ceza değil. Biber gazı sonucu insanlar önümüzdeki dönem, ki; bunu temenni etmiyoruz. Ölürse, ölebilirse bu mahkemenin verdiği kararın caydırıcılık etkisinin olmadığını göstermiş olacak bu alınmış karar" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber