Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 06 Mart 2015 - 11:48 Yorum: 0

Yalova'daki tarihi "Gacık Hamamı" restore edildi

YALOVA (AA) - Yalova'nın Gacık köyünde bulunan ve 17'nci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Gacık Hamamı restore edildi.İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, AA muhabirine...

Yalova'daki tarihi 'Gacık Hamamı' restore edildi

YALOVA (AA) - Yalova'nın Gacık köyünde bulunan ve 17'nci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Gacık Hamamı restore edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gacık'ın, Yalova'nın en eski köylerinden biri olduğunu söyledi.

Köydeki hamamın 1992 yılında İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescil edildiğini hatırlatan Karatekin, şöyle konuştu:

"Bu yapı, 2008 yılında Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 'birinci grup yapı' olarak belirlendi. Köyde doğal anıt olarak değerlendirilen ve tescil edilen iki çınar ağacının yanında yer alıyor. Tarihi çok net bilgiler olmamakla birlikte 17'nci yüzyıla ait özellikler taşıdığı yolunda değerlendirmeler var. Binanın restorasyonu yeni tamamlandı. Tabii ki bu yapının ayakta kalması, varlığını koruması ve çeşitli amaçlarda kullanılması, yapılacak projelerle mümkün olabilir."

Köy Muhtarı Zeki Tanıl ise restorasyonun Valilik, İl Özel İdaresi ve Çiftlikköy Belediyesinin yürüttüğü proje kapsamında yapıldığı bilgisini verdi.

Hamamın mülkiyetinin köy tüzel kişiliğine ait olduğunu anlatan Tanıl, "Hamamımızın turistik amaçlı kullanılmasını istiyoruz. Ya kendimiz kullanacağız ya da güzel bir sergi yeri yapmak isteyenlere vermek istiyoruz. Restorasyonu yapılan Gacık Hamamı'nın atıl durumda olmasını istemiyoruz. Bu tarihi yerin değerlendirilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Köylülerden Salih Belgen de hamamı 1969 yılına kadar işlettiğini dile getirdi.

O yıldan sonra binanın atıl kaldığını ifade eden Belgen, restorasyon dolayısıyla memnun olduklarını kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber