Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 25 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Yaralı deniz kaplumbağasına 3D'li "protez çene"

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir teknenin pervanesinin çarpmasıyla yaralanan ve AKUT ekipleri tarafından Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilen caretta carettaya, 3D yazıcılarla geliştirilecek ortopedik çene takılacak

Yaralı deniz kaplumbağasına 3D'li 'protez çene'

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Bodrum'da yaralı bulunan ve 9 aydır tedavisi devam eden "AKUT 3" adlı ''caretta caretta'' cinsi deniz kaplumbağasına, 3D yazıcılarla geliştirilecek ortopedik çene takılacak.

Gümüşlük Koyu'nda 9 ay önce tekne pervanesi çarpması sonucu çenesinin yarısı parçalanmış halde AKUT ekipleri tarafından bulunan ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine (DEKAMER) getirilen caretta carettanın tedavisi sürüyor.

Çenesinin sağ tarafında büyük hasar oluşan caretta carettanın bakımı, merkezde titizlikle sürdürülüyor.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplumbağanın kendilerine çenesi büyük zarar görmüş halde ulaştığını söyledi.

Kaplumbağaların tedavi ve bakımını 2008 yılından bu yana merkezlerinde yaptıklarını anlatan Kaska, bugüne kadar 122 kaplumbağanın merkezlerine getirildiğini, bunlardan 68'inin tedavi edilerek denize bırakıldığını bildirdi.

Kaska, merkeze yaralı halde gelen kaplumbağalardan 42'sinin öldüğünü, 12'sinin ise tedavisine devam edildiğini dile getirdi.

Bodrum’da tekne pervanesinin çarpması sonucu AKUT ekipleri tarafından merkeze getirilen kaplumbağa için de çalışma yürüttüklerini belirten Kaska, "Yaralı caretta caretta için 3D yazıcılarla çıktı alınıp ortopedik çene yapmayı planlıyoruz. Çenesinin yarısı yok, eksik kısımlar titanyum parçalardan birleştirilip çeneye takılabiliyor. Bununla ilgili çalışma başlattık" dedi.

Çalışmayı uluslararası uzmanların da desteğiyle yürüttüklerini anlatan Kaska, şöyle konuştu:

"21-24 Nisan tarihlerinde 80 ülkeden yaklaşık bin bilim insanının katılımıyla Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Biyolojisi ve Korunması Sempozyumu yapacağız. Bu, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek. Çok önemli bilim adamları katılacak. Burada yaralı kaplumbağanın ortopedik çenesini hazırlamış olacağız. İnşallah 24 Nisan’da kaplumbağayı denizle buluştururuz."

- "9 aydır küçük balıklarla elle besleniyor"

DEKAMER görevlisi Süleyman Ekici ise AKUT ekipleri tarafından getirilen kaplumbağaya "AKUT 3" ismini verdiklerini ifade etti.

İribaş türü ve 42 kilo ağırlığındaki kaplumbağayı yutkunma güçlüğü çektiği için 9 aydır elle beslediklerine işaret eden Ekici, sağ alt çenesi pervane tarafından kırılan kaplumbağanın sadece küçük balıkları yiyebildiğini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber