Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 23 Ekim 2014 - 19:04 Yorum: 0

Yargı Paketi alt komisyondan geçti

Soruşturma usullerinde değişiklikler, hakim ve savcı maaşlarında artış gibi düzenlemeler öngören kanun teklifi TBMM Adalet alt komisyonundan bazı değişikliklerle geçti.

Yargı Paketi alt komisyondan geçti

Soruşturma usullerinde değişiklikler öngören yargı paketinden devletin güvenliği ve anayasal sisteme karşı suçlarda saklı soruşturmacı görevlendirilmesi ile halk görevlisinin nüfuzunu kullanarak tehdit suçu işlemesi şeklinde ceza artırımı öngören maddeler art çekildi, dinleme kararında devletin güvenliğine karşı suçların kapsamı daraltıldı.

TBMM Adalet Alt Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üstündeki görüşmelerini tamamladı. 

Teklifin bugün görüşülen kısmında, kamuoyunda da münakaşa yaratan kimi maddeler art çekildi, kimi maddelerde değişikliğe gidildi.

Bir kişiyi malvarlığı sebebi ile kocaman zarara uğratacağından bahisle tehdit eden kişinin, mağdurun şikayeti yapılmaksızın 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını, tehdit suçunun halk görevlisinin görevi nedeni ile ve nüfuzunu kötüye kullanmak şekli ile işlenmesi şeklinde verilecek cezanın 2 yıldan 5 yıla kadar olmasını öngören düzenleme, tekliften art çekildi. 

Devletin güvenliğine, anayasal sisteme ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda saklı soruşturmacı görevlendirilmesini, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda Cumhuriyet savcısının soruşturmanın yapıldığı yer barış ceza hakiminden de karar alabilmesini düzenleyen maddeler de tekliften çıkarıldı.

İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasıyla teknik araçlarla izlemede katalog suçların kapsamını genişleten teklifte, alt komisyondaki görüşmeler sonrası yine kısıtlamaya gidildi. Buna kıyasla Türk Ceza Kanunu'nun 302. maddesinde tanımlanan 'devletin birliğini ve memleket bütünlüğünü bozmak' suçundan teknik takip yapılabilecek.

'Düşmanla işbirliği yapmak', 'devlete karşı savaşa tahrik', 'temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için fayda sağlama', 'yabancı devlet aleyhine asker toplama', 'askeri tesisleri tahrip ve hasım askeri hareketleri yararına anlaşma', 'düşman devlete maddi ve mali yardım' suçları ise teknik takip yapılabilecek suçlar arasından çıkarıldı.

Anayasal sisteme ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda teknik takip yapılmasına ve malvarlığına el konulmasına olanak sağlayan düzenlemeler ise benimsendi. 

Makul kuşku şeklinde üst ve yer araması, avukatların tahkikat dosyalarına erişiminin kısıtlanması, adli sene açılış töreninin kaldırılmasına ait düzenlemeler alt komisyondan aynen geçti.

ETİKETLER: Yargı , Paketi , alt , komisyondan , geçti
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber