Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 05 Nisan 2016 - 20:49 Yorum: 0

Yargıda yeni dönem: <span style="color: red;">Arabuluculuk</span>

Yargıda yeni bir döneme giriliyor. Zorunlu arabuluculuğun yasalaşmasıyla yargının yükü azalıyor ve bir çok dosya arabuluculara devroluyor.

Arabuluculuk" />
Yargıda yeni dönem: <span style='color: red;'>Arabuluculuk</span>

Malatya Arabulucular Dernek Başkan'ı Avukat F.Betül Aksoğan yaptığı açıklamada 14 Nisan 2016 tarihinde Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkan'ı Hakan Öztatar'ın katılımı ile adliye binası içerisinde Arabuluculuk merkezinin açılacağını belirtti. Malatya'da Arabuluculuk siciline kayıtlı 24 Arabulucu avukat bulunduğunu ifade etti ve Arabuluculuk kurumunun özellikleri hakkında bilgiler verdi.

ARABULUCULUK NE DEMEKTİR?
Arabuluculuk, taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında,tarafsız,bağımsız ve arabuluculuk eğitimi almış üçüncü kişi desteği ile çözülmesi yöntemidir.
ARABULUCU KİMDİR?
Arabulucu sistematik teknikler uygulayarak görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amaçlıyla tarafları bir araya getiren, tarafların birbirlerini anlamalarını, kendi çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişim kurulmasını sağlamaya çalışan,tarafsız,mesleğinde en az 5 yıllık tecrübeye sahip, Hukuk fakültesi mezunu kişilerdir.
Arabulucu bu süreçte karar veren kişi değildir. Taraflara herhangi bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler.
Arabulucu ile uyuşmazlık çözümü tamamen gönüllülük esasına ve tarafların iradelerine bağlıdır.
ARABULUCUYA GİDİN; HIZLI SONUCA ULAŞIN!
Yapılan istatistikler arabuluculuk sürecinin bazen 1 saat, bazen 1 gün bazen de 1 haftada sonuçlanabildiğini göstermektedir. Örneğin iş mahkemelerinde geçen yargılama süresi 3-5 yıl alırken arabuluculuk ile 1-10 gün içinde dönüş alınabilmektedir.
ARABULUCUYA NASIL BAŞVURABİLİRİM?
Başkaca usul kararlaştırılmadıkça, taraflar arabulucu veya arabulucuları birlikte seçerler.Taraflar,http://www.adb.adalet.gov.tr/arabulucu adresinde bulunan güncel arabulucular listesinden seçim yapabilirler.
ARABULUCULUK PAHALI BİR YÖNTEM Mİ?
Hayır; arabuluculuk süreci tamamlanana kadar taraflar harç yatırmak zorunda olmayıp tebligat bilirkişi tanık ve keşif gibi giderler de ödemezler. Taraflar arabuluculuk ücretini aksi kararlaştırılmadıkça eşit olarak Arabuluculuk ücret terfine göre öderler.
HANGİ DAVALAR ARABULUCULUK KAPSAMINDADIR?
-Uyuşmazlık bulunan bir alacak davası
-İşçi-işveren uyuşmazlıkları
-Ticari uyuşmazlıklar
-Tazminat davaları vs...
ARABULUCUYA BAŞVURMAKLA DAVA AÇMAKTAN VAZGEÇMİŞ OLUR MUYUM?
Hayır, taraflar arabulucuya başvurmak süreci devam ettirmek sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttir. Kendi istekleri ile başlattıkları bu süreci yine kendi istekleri ile sona erdirip mahkemeye başvurabilirler.
ARABULUCULUK SÜRECİ SONUNDAKİ ANLAŞMA BAĞLAYICI MIDIR?
Evet bağlayıcıdır. Hatta arabuluculuk sürecinin sonunda taraflar bir anlaşmaya varırsa ve taraflardan biri anlaşmaya uymazsa, diğer taraf bu anlaşmayı, asıl uyuşmazlık hakkındaki yetki ve görev kurallarına göre belirlenecek olan hukuk mahkemesine ibraz edilip icra edilebilirliğine ilişkin bir şerh verilmesini talep edebilir ve icra yoluna başvurmak suretiyle anlaşmanın yerine getirilmesini sağlayabilirler.
ARABULUCULUK YOLUYLA ANLAŞMANIN AVANTAJLARI NEDİR?
Taraflar hiçbir baskı ve şart olmaksızın uzlaşmaya, uzlaşmamaya ve uyacakları şartlara kendileri karar verirler. Sonuç tarafların kontrolündedir.
Süreç hızlıdır, bir kaç saatte dahi sonuç alınabilir.
Taraflar Zamandan ve dava boyunca yapacakları masraflardan tasarruf etmiş olurlar.
Güvenilirlik ve gizlilik önemlidir. Taraflar mahkeme önünde konuşamayacakları konuları arabuluculuk sürecinde rahatlıkla ifade edebilirler.
Psikolojik ve sosyolojik riski azdır. Yeni sorunlar doğurmaz.

ETİKETLER: arabuluculuk , yargı , malatya
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber