Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 23 Kasım 2014 - 11:28 Yorum: 0

Yarım asırlık külliyenin tarihi tekrar okunacak

Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında inşa ettirildiği bilinen ancak kitabesinde 1515 yılında yapıldığının yazdığı tespit edilen Kurşunlu Külliyesi'nin yazıtı tekrar okunacak

Yarım asırlık külliyenin tarihi tekrar okunacak

ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Eskişehir'de, Kanuni Sultan Süleyman'ın Veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında inşa ettirildiği bilinen ancak kitabesinde 1515 yılında yapıldığının yazdığı belirlenen Kurşunlu Külliyesi'nin yazıtı tekrar okunacak.

Çalışmanın yürütücüsü, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, külliyenin Eskişehir'de ecdat yadigarı mimari unsurlardan en önemlisi olduğunu belirterek, Kanuni Sultan Süleyman'ın Veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış ve uzun süre Mevlevi asithanesi olarak kullanılmış bir yapı kompleksi olduğunu kaydetti.

Külliyenin içerisinde cami, medrese, matbah, aşevi, imaret ve kervansaray gibi farklı işlevli yapıların bulunduğunu anlatan Altınsapan, şöyle konuştu:

"Ancak külliyenin tarihi hakkında bizi bilgilendiren tek kitabe var. O da caminin kapısının üstünde inşa kitabesidir. Bunun dışında külliye hakkında Mustafa Paşa'nın vakfiyesi bulunuyor. Yıllardır süre gelen bir sıkıntı var. Kitabenin üzerindeki yazıda, Kanuni Sultan Süleyman'ın adı geçmesini rağmen ebcet hesabıyla 1515 tarihi veriliyor. Yavuz Sultan Selim 1512-1520 arasında hüküm sürdü. Kanuni Sultan Süleyman ise 1520'de tahta oturdu. Kitabe de Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapıldığına dair cümle bulunması ve 1515 tarihin verilmesi büyük bir çelişkidir."

Kitabelerin adeta ecdadın bir mührü olduğuna ve söz konusu kitabede bir kazınma olup olmadığı yönünde inceleme yapılacağını ifade eden Altınsapan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda kentimize büyük katkılarda bulunan AÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mahur Tulum'dan bu çelişkiyi çözmesi yönünde isteğimiz oldu. Kitabenin tekrar okunmasını sağlayacağız. Tarihlendirme konusundaki tartışmalara son nokta koymayı hedefliyoruz. Bu, bir dönem bize yol göstermiş ecdada karşı görevimizdir."

-"Tarih bölümüne son noktayı koyacağız"

Tulum da kitabenin son kısmının yanlış tarihlendirilmiş olabileceğini dile getirdi.

Söz konusu yazıyı tamamen ele alacaklarını kaydeden Tulum, "Zeminin yeşile boyandığını görüyoruz. Yeşile boyanma sırasında özellikle noktaların kaybolduğunu görüyoruz. Kitabenin bir kalıbını çıkartacağız. Gerekli çalışmaları yapıp, tarihlendirme konusuna son noktayı koyacağız" diye konuştu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber