Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 30 Ekim 2014 - 17:03 Yorum: 0

Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi Ankara'da düzenlenecek

Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi, Anadolu Ajansı sponsorluğunda 15-16 Aralık'ta Ankara'da düzenlenecek.

Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi Ankara'da düzenlenecek

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumların her geçen gün daha süratli yaşlandığına ve yaşlı nüfus oranlarının  giderek arttığına işaret ederek, bilhassa yaşlılık sahasında bilgi, hizmet, teknoloji ve tedarik kaynaklarının gelişmesiyle de İhtiyar bireylerin ve ailelerinin farkındalıklarının arttığını söyledi.

Türkiye'de 2013 yılı verilerine oranla İhtiyar (65 ve daha yukarı yaş) nüfus sayısının 5 milyon 891 bin  694 olduğunu belirten İbiş,  yaşlı nüfus oranının yıllara oranla incelendiğinde bir artış eğiliminde olduğunu ve 2013 yılında yüzde 7,7’ye yükseldiğini kaydetti.

BM tanımına oranla bir ülkedeki İhtiyar nüfusun yekün nüfus içindeki oranının yüzde 8 -10 bünyesinde olması o memleket nüfusunun yaşlı olduğu anlamına geldiğini izah eden İbiş, ''TÜİK nüfus projeksiyonlarına oranla İhtiyar nüfus oranının 2023 yılında yüzde 10,2, 2050 yılında yüzde 20,8, 2075 yılında ise yüzde 27,7’ye yükseleceği hesap edilmektedir. 2075 yılında Türkiye’nin İhtiyar nüfusunun takribî 24,7 milyon olabileceği ve bu değerle Avustralya’nın 2012 yılındaki yekün nüfusuna yaklaşacağı hesap edilmektedir'' ifadesine yer verdi.

''Yaşlıların yüzde 87'si iyi bakım istiyor''

Yaşlı nüfusun giderek artmasının çekirdek aile yapısının giderek değişime uğraması anlamına geldiğini anlatım eden İbiş, bunun da aile bireylerinin daha aşırı çalışma zorunda olması, yaşlılıkta aile ortamında sağlanamayan bakımlara gereksinim duyulması, yaşlıların hayatlarında toplumdan uzaklaştırılmadan aktif ve mesut hayat ortamlarının sağlanması bu şeklinde oldukça çok unsuru lüzumlu kıldığını söyledi.

Bu kapsamda  profesyonel İhtiyar bakım hizmet alanlarının doğmasının önemini vurgulayan İbiş, ''Yaptığımız bir tetkikte yaşlıların yüzde 3'ü çocuklarıyla yaşamak isterken yüzde 87'si ise iyi bir bakım evinde yaşamını sürdürmeyi tercih etmektedir'' dedi.

Yaşlı bakımında nitelikli işgücü gerekliliği  

Bugün Türkiye'de  lise ve yüksekokul seviyelerinde İhtiyar bakım elemanları yetiştirildiğini ancak eğitilen bu şahıslar İhtiyar bakım sahalarında çalışmadığını belirten İbiş, şöyle devam etti:

''Ülkemizde şu an net şekilde bilinmemekle ortak İhtiyar bakım sahalarında çalışan iş gücü genelde İhtiyar bakımıyla ilgili eğitimi olmayan, yaşlılığın doğurduğu iletişim güçlüklerini tam olarak aşamayan, yaşlılarla tıpkı dili konuşmayan ve dolayısıyla yaşlıları anlamayan, genelde çevre ülkelerden ülkemize gelerek kaçak şekilde çalışan ve sıhhat anlamında herhangi bir kontrole tabi olmayan, yurdumuzdaki sosyal güvenlik sistemine dahil olmayan on binlerce insan çalışmaktadır.

Yaşlı bakımı, sıra dışı oldukça çok hizmet ve uygulama konusunu gerektirmektedir. Yaşlıların bakımlarının sırf beslenme, banyo ve pratik gündelik egzersizlerden olmadığını önce aileler ve milli otoriteler dikkatlerinde bulundurmalıdır. mesela yutmayı unutan bir demans veya Alzheimer hastası acaba nasıl beslenecek, yada unutkanlıkların rehabilitasyonunda bakıcı nasıl bir rol üstlenecek, yaşlılık itibariyle hareketleri her geçen gün kısıtlanan şahıslar nasıl aktif tutulacak ve hareketsiz bölgelerinin bakımları nasıl yapılacak bu şeklinde binlerce sorunun çözümünü, yaşlı bakım elemanı karşılamak durumundadır.''

''Ulusal politikalara gereksinim var''

Yaşlı kişilerin insanca, mutlu, toplumdan uzaklaşmadan, aktif şekilde yaşam sürmeyi hak ettiğini anlatım eden İbiş, Türkiye'nin İhtiyar bakım sahalarında çalışacak kendi nitelikli iş gücünü ve bu iş gücüne istihdamı sağlayacak mevzuatları ivedilikle yaratmak durumunda olduğunu vurguladı.

Yaşlılığın doğurduğu ihtiyaçlarda nitelikli ve sıhhatli iş gücü yaratılmasının sadece ihtiyaçlardan biri olduğuna dikkati çeken İbiş, ''İş gücünün yaratılması ve süre bünyesinde devamlı geliştirilmesinin yanı paradigma yaşlılık hakkında devletimizin sağlayacağı teşvikler ile İhtiyar araçları veya ekipmanları, hizmet alanları, sosyal veya üretim atölyeleri, akıllı evler, yaşlılığın gereksinimi teknolojiler, medya iletişim araçları, sosyal projeler, İhtiyar bakımı turizmi, yaşlılar ve gençlerin iletişimlerinin güçlendirilmesi bu şeklinde oldukça çok konu için da çalışmaya gereksinim vardır'' ifadelerine yer verdi.

''Uluslararası 3. Yaş Baharı Kongresi''

Türkiye'de yaşlı bakım ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik milli bir uyanışa gereksinim olduğuna dikkati çeken İbiş, Medikal Turizm Derneğinin bu konu için 4 yıldır çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

İbiş, bu kapsamda Anadolu Ajansı sponsorluğunda ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi destekleriyle Medikal Turizm Derneği sebebi ile 15-16 Aralık tarihlerinde Ankara'da ''Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi'' düzenleneceğini bildirdi.

Kongrenin  yaşlı bakım ihtiyaçlarının ve alanlarının inşa edilmesi hakkında kocaman bir hareketi başlatacağını anlatım eden İbiş, kongreye İhtiyar bakımındaki uluslararası isimlerin katılacağını ve deneyimlerini anlatacağını kaydetti.

 Yaşlı bakımı alanında hizmet, ürün, inşaat, eğitim, AR-GE, teknoloji ve iktisat yaratmak dileyen hepimizin bu kongreye katılabileceğine gösteren İbiş, karşılıksız katılımın bulunduğu kongreye kayıtların ''www.yaslibakimiturizmi.org'' sitesinden yapılabileceğini kaydetti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber