Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 01 Eylül 2014 - 20:44 Yorum: 0

Yasama ve yürütmenin yegane suçlu gösterilmesi saptırmadır

Adalet Bakanı Bozdağ, yargı makamlarını temsil eden bazı kişilerce yapılan açıklamalarda, yasama ve yürütmenin yegane suçlu gösterilmesinin büyük bir saptırma ve çelişki olduğunu belirtti.

Yasama ve yürütmenin yegane suçlu gösterilmesi saptırmadır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, adli sene açılışı dolayısıyla yayımladığı mesajında, müstakil ve tarafsız bir yargıyı, yasa devletinin ön şartı, yasa güvenliğinin olmazsa olmazı ve sıhhatli bir demokrasinin ana koşulu şekilde nitelendirdi.

Bağımsız ve tarafsız yargının, yalnızca hukuki düzenlemelerle idari tasarruflarla veya altyapı yatırımlarıyla inşa edilemeyeceğini belirten Bozdağ, mesajında şunları kaydetti:

'Bütün bunların birlikte tarafsız ve müstakil bir yargı ancak Anayasa, yasa ve hukuka müsait vicdani kanaatlerine kıyasla devinim eden, bunun dışındaki bütün bağlılıkları reddeden tarafsız ve müstakil hakim ve savcıların verdiği adil kararlarla tesis edilebilir.  Yargı kararlarının eleştirilmesi yargıya, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına müdahale anlamına gelmez. Demokratik yasa devletlerinde yargı kararları eleştirilemez mukaddes metinler değildir. Yasama ve yürütmenin yargı kararlarına uyma ve uygulama mükellefiyeti, bu kararların eleştirilemeyeceği halinde değerlendirilemez.'

'Yargı görevi yapanlar lakin kararlarıyla konuşur'

Bütün demokratik yasa devletlerinde yargı kararlarının eleştirilebilir olduğuna dikkati çeken Bozdağ, 'Hiçbir yargı mensubu da kararın eleştirisinden alınganlık göstermez, eleştiriyi şahsileştirmez, tersine eleştiriden azami derecede istifadenin yollarını arar' ifadesini kullandı. Bozdağ, mesajına şöyle devam etti:

'Yargı kararlarının eleştirisini yargıya müdahale şekilde değerlendirmek ancak demokratik yasa devleti anlayışını içselleştirememe, kendini ve kararlarını la yüs’el olarak görme anlamına gelir. Yargı görevi yapanlar lakin kararlarıyla konuşur. Kararın gerekçesi, karar konusunda İzah yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Karar veya gerekçe,  noksan veya yanlışsa veya yetersizse yapılacak hiç bir İzah yanlışı düzeltmez, eksikliği gidermez, yetersizliği ortadan kaldırmaz, cemiyet vicdanında adaleti tesis etmez ve hiç bir kimseyi de tatmin etmez. Kararlar üstüne bununla birlikte İzah yapılması kararların veya gerekçelerinin eksikliğinin, yanlışlığının yahut yetersizliğinin karinesidir.'

'Yargı makamlarını temsil eden kimi kişilerce yapılan açıklamalar...'

Yasama yetkisinin ulus hesabına TBMM'nin olduğunu belirten Bozdağ, anayasa ve hükümlere uymanın ve uygulamanın hem yasamanın hem yürütmenin hem de yargının ana görevi olduğunu bildirdi.

Yasama organının dünyada yaşanan haberleri de dikkate alarak toplumun istek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yeni hükümler veya var kanunlarda değişiklik yapabileceğini kaydeden Bozdağ, mesajında şu görüşlerini paylaştı:

'Kanun yapma veya kanunlarda değişiklik yapma, yürütmeye de yargıya da müdahale anlamına gelmez. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, erklerin görevlerini yapmasını engelleyecek biçimde yorumlanamaz. Yargı makamlarını temsil eden kimi kişilerce yapılan açıklamalarda yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığından söz edilirken, yargı arasında yapılanmış siyasi, ideolojik veya zümrevi yaklaşımların görmezden gelinerek yaşanan olumsuzlukların sorumluluğunun 'yasama' ve 'yürütme'ye yüklenmesi ve bu organların yegane suçlu şekilde gösterilmesi iri bir saptırma ve çelişkidir. Bu saptırma ve çelişki, sorunun kamufle edilmesine sebep olmakta, yaşanan olumsuzlukların kaynağının saptama edilmesini engellemekte ve çözümünü daha da zorlaştırmaktadır. Hiçbir demokratik sistem, adalet dağıtmakla görevli yargı mensuplarının siyasi, ideolojik veya zümrevi bir yapının ilkelerine istinat ederek keyfi muamelede bulunmasına, yetki ve görevlerini suistimal ederek vatandaşların yargı eliyle mağdur edilmesine ve bu haksızlığın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı adı altında yasama ve yürütmeye fatura edilmesine müsaade etmez, edemez.'

'Onlara inanıyor ve güveniyorum'

'Yargı görevi yapanların belirli bir siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkar amacıyla devinim ettikleri anlamında bir algının oluşması yargıya verilebilecek en iri zarardır' ifadesini kullanan Bozdağ, mesajını şöyle tamamladı:

'Yargı gücünü kendi siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkarları doğrultusunda kullananlara karşı ilk itiraz etmesi gerekenler ise yargı görevi yapanlar olmalıdır. Çünkü taraflı ve bağımlı devinim ederek yargı gücünü kötüye kullananlar enfazla vazifesini tarafsız ve müstakil bir biçimde ifa eden hakim ve savcılarımızın güvenilirliğine, saygınlığına ve yasa güvenliğine ziyan vermektedir.  Anayasa, yasa ve hukuka müsait vicdani kanaatlerine kıyasla görevlerini yerine getiren hakim ve savcıların, yasa devletine ve yargıya bulunan güveni daha da yükselteceklerine, yargıya dönük her çeşit menfi algı ve yaklaşımları ortadan kaldıracaklarına bulunan inancımız tamdır. Zira müstakil ve tarafsız hakim ve savcılarımızın yargı üstüne azalma gösteren ve düşürülen her çeşitli gölgeden keyifsiz olduklarını biliyorum. Onlara inanıyor ve güveniyorum.  Bu vesileyle, 2014-2015 adli yılınızı kutluyor, bütün yargı çalışanlarına bu vakte kadarki fedakarca çalışmaları itibariyle teşekkür ederek başarılar diliyorum.' 

Muhabir: Sarp Özer

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber