Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Dünya 02 Eylül 2014 - 14:14 Yorum: 0

Yemen'de Husilerin eylemleri devam ediyor

Yemen'in başkenti Sana'da Husiler hükümet karşıtı gösterilerine devam ederken, caddelere kurdukları çadırlarda hükümetin istifası için eylemlerini sürdürüyor.

Yemen'de Husilerin eylemleri devam ediyor

Yemen'in başkenti Sana'da Husiler hükümet karşıtı gösterilerine devam ederken, caddelere kurdukları çadırlarda hükümetin istifası için eylemlerini sürdürüyor.

Husiler, bakanlıkların bulunduğu Havaalanı Caddesi ve Tağyir (Değişim) Meydanı'nda kurdukları çadırlarda hükümet karşıtı tutumlarını sergiliyor. Sivil itaatsizlik eylemlerini, düzenledikleri yürüyüşlerle devam ettiren Husiler, hareketin lideri Abdülmelik el-Husi'nin çağrısına uyarak Sana'nın ayrıcalıklı yerlerinde konuşlanıyor.

Kurulan çadırlarda güvenliği Husi gençler sağlarken, sivil eyleme ziyan verilmemesi için çadırların olduğu noktalara silahlarla girilmesine izin verilmiyor.

Gösteri çadırlarında bir arada yaşam sürmeyi öğrendiklerini ve hükümet devrilene kadar buna devam edeceklerini söyleyen Husiler, 'çadırlar direnişimizin okulu oldu' değerlendirmesinde bulunuyor.

Abdülmelik el-Husi, yenilediği çağrısında, sivil itaatsizlikte ''üçüncü merhaleye'' geçişin başlatılması ve gösterilerin hükümetin aldığı akaryakıt zammı bunun şeklinde kararların art çekilene kadar devam etmesi mesajı vermişti. Husi, bununla beraber ''barışçıl gösterilere'' herhangi bir silahlı müdahale yapılması mecburiyetinde karşılık verileceğini söylemişti. 

Hadi'den diyalog çağrısı

Sana'daki ' Husi tehdidine' karşılıkYemen yetkililerinin diyalog yanlısı tutumu ise devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Hadi, geniş katılımlı toplantıda ''Husilerin Lideri Abdulmelik el-Husi'yle Cumhurbaşkanlığı Arabuluculuk Komitesi'nin görüşmeleri başlatmak için yine Sa'da'ya göndermeye hazır durumdayız. Bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor' demişti.

Husiler geçen hafta Sana’da kimi hükümet binalarının yakınında çadırlar kurarak, sivil itaatsizlik eylemleri düzenleyeceklerini açıklamıştı. Hareketin önderi Husi de Cumhurbaşkanı'na hükümeti görevden alma hakkında mühlet vermiş, ters durumda ülkedeki durumun daha da kötüleşeceğini söylemişti.

Husilerin talepleri

Husilerin talepleri içinde elektrik kesintilerinin sona ermesi, akaryakıt zamlarının art çekilmesi, hükümetin Hadi nedeni ile feshedilerek yeni bir kabinenin kurulması ve Husilere 5 bakanlık koltuğu verilmesi bunun şeklinde talepler yer alıyor.

Merkezi Yemen'in kuzeyindeki Sa'da kentinde olan ' Husi Ensarullah Hareketi', İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi nedeni ile 1992'de kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin peşinden liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı küme ileYemen ordusu içinde o tarihten bu güne kadar süre vakit çatışmalar yaşanıyor. 

Yüzde 65'ini Şafii mezhebine mensup Sünnilerin oluşturduğu memleket nüfusunun yüzde 35'ini ise Zeydiyye mezhebine mensup Yemenliler oluşturuyor. İmam Meciduddin el-Mueydi, Muhammed el-Mansur ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el -Husi bunun şeklinde Zeydi otoriteler nedeni ile 'gayrimeşru' ilan edilenHusi hareketinin, Şii Caferi mezhebine yakınlığıyla adlandırılan Carudiyye ekolüne mensup oldukları ve İran nedeni ile desteklendikleri iddia ediliyor.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber