Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 26 Ağustos 2016 - 13:53 Yorum: 0

Yeneroğlu: "Türkiye özgürlük güvenlik dengesini kurmada olağanüstü hassasiyeti terör eylemleri olduğu bir ortamda bile sürdürmektedir"

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Türkiye özgürlük güvenlik dengesini kurmada olağanüstü...

Yeneroğlu: 'Türkiye özgürlük güvenlik dengesini kurmada olağanüstü hassasiyeti terör eylemleri olduğu bir ortamda bile sürdürmektedir'

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Türkiye özgürlük güvenlik dengesini kurmada olağanüstü hassasiyeti her gün terör eylemleri olduğu bir ortamda bile sürdürmektedir" dedi.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Almanya Federal Cumhuriyeti (AFC) Dışişleri Bakanlığı nezdinde Devlet Bakanı Michael Roth ve beraberindeki heyet ile görüştü.

Yeneroğlu, Almanya'nın önemine değinerek, "Türkiye ve Almanya'nın ilişkileri güncel bazı konjonktürel gerginliklere de kurban edilebilecek nitelikte olmadığını hem Alman tarafı hem de bizler kamuoyumuzla paylaşıyoruz. Bu hassasiyetimizi bundan sonra da sürdüreceğimizi, var olan farklı değerlendirmeleri bazen yanlış anlaşılmaları da birlikte birebir görüşmelerde bertaraf etme noktasında iki tarafında olağanüstü bir hassasiyet içerisinde olduğunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Bunu Türk-Alman ilişkilerinde net bir biçimde görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bu şekilde saldırıya uğrayan bir ülke örneği yoktur"

Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör saldırında şehitlerini olduğunu belirten Yeneroğlu, "Bugün şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemizin bir an evvel bu terör belasından kurtulması için millet devlet bütünlüğü içerisinde tüm kararlılığımızla mücadelemizi sürdüreceğimizi de özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

Yeneroğlu, darbe teşebbüsü ile beraber özgürlüklerin bütün olarak saldırıya uğradığına dikkat çekerek, "Bizim Türkiye olarak içerisinde bulunduğumuz durum batı demokrasi tarihlerinin hiç birinde bu şekilde saldırıya uğrayan bir ülke örneği yoktur. Bu çerçevede Türkiye hiçbir zaman temel referansları olan demokrasiden, hukuk devleti ilkelerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en öncelikli referans kabul edilmesinden vazgeçmemiştir. Bu çerçevede Türkiye özgürlük güvenlik dengesini kurmada olağanüstü hassasiyeti her gün terör eylemleri olduğu bir ortamda bile sürdürmektedir. Batı Avrupa ülkelerinde geçmişte çok farklı örnekler yaşanmıştır. Türkiye'de hukuk devletinin bütün dünyada olduğu gibi hukuk devletinin korunması, özgürlüklerin korunması devletin öncelikle kendi varlığını korumasıyla yakından ilgilidir. Türkiye'de bir büfeye gidip, buradan ne kadar çeşit yayın olduğunu, birçok batı Avrupa ülkesinde olmadığı düzeyde sert muhalefetlerin basın aracılığıyla yapıldığı, bunun demokrasinin temel taşları olması sebebiyle bizim içinde korunması gereken en önemli özgürlükler olduğunu ifade etmek isterim" değerlendirmesini yaptı.

"Hepimizin ortak zemine, ortak değerlere, güvenlik anlayışı var"

Roth, darbe girişiminin Türkiye ve Avrupa tarihinde önemli bir kesit oluşturacağını söyleyerek, "Demokrasilerde bir takım değişiklikler ancak ve ancak seçimlerle meydana gelir, hükümetler ancak o yönde değişebilir. Asla ve asla karar ve değişimler şiddet yoluyla elde edilemez. Demokraside güçlü olan haklı olmamalıdır. Tam tersi hukukun üstünlüğü geçerli olmalıdır" şeklinde konuştu.

Özgür medyanın esas unsur olduğunu hatırlatan Roth, "Bu vesileyle özgürlük, demokrasi çerçevesinde insanların yaşayabilmesi içinde vatandaşların güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Yaşanmış olan korkunç terör saldırılarıyla ilgili taziyelerimizi ifade ederiz. Birbirimiz hakkında değil, birbirimizle konuşalım. Dostlar arasında olduğu gibi açık sözlerle, birbirimize dürüst bir şekilde konuşalım. Sadece bu şekilde dostluk daha geliştirilebilir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye tüm güzellikleriyle köprü ülke konumundadır"

Basın özgürlüğünün sınırsız olmadığını hatırlatan Yeneroğlu, iki hafta önce bir gazetenin terörü teşvik ettiğini kaydetti. Yeneroğlu, basın yayın organlarının terör propagandası yapmak için kullanılabildiğini sözlerine ekledi.

Roth ise, doğu-batı kavramını eleştirerek şunları söyledi:

"Hepimiz aynı inançtan hareket ediyoruz, hepimizin ortak zemine, ortak değerlere, güvenlik anlayışı var. Bu yolda hep birlikte ilerliyoruz. Bu ortak değerler basın özgürlüğü, insan hakları, demokrasi gibi temel değerleri asla itiraz etmeyeceğim. Bu konuda tamamıyla mutabıkız. Türkiye, Avrupa Birliği yolundayken hepimiz batı kavramını paylaşmıyor muyuz?"

Yeneroğlu, batı kelimesini coğrafi terim olarak kullandığını söyleyerek, kendilerini Avrupa'ya ait olarak gördüklerini belirtti. Yeneroğlu, "Türkiye tüm güzellikleriyle köprü ülke konumundadır. Batı dünyası ile doğu dünyasını birleştiren, bütünleştiren coğrafi anlamıyla bu konumuyla özel gayret sarf eden bir ülkedir" şeklinde konuştu.

Yeneroğlu ve Roth, açıklamaların ardından Meclis'te darbe girişimi sırasında hasar gören bölgeleri gezdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber