Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 01 Şubat 2015 - 20:33 Yorum: 0

"Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli"

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Purtaş:

'Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli'

ANTALYA (AA) - Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fırat Purtaş, İslam dünyasının sözcüsü Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'deki (BM) konumunun güçlenmesiyle konseyin daha demokratik ve katılımcı yapıya kavuşacağını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli"ne Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Purtaş ile Türkiye gazetesi köşe yazarı Ceren Kenar katıldı.

Purtaş, Soğuk Savaş döneminde iki kutuplu dünya olduğunu anımsatarak, bir tarafta Amerika'nın başını çektiği Batı, diğer tarafta da Sovyetler Birliği'nin başının çektiği Doğu dünyasının medeniyetler çatışmasına yol açtığını anlattı.

Medeniyetler çatışmasının siyasi ve ekonomi olmak üzere iki ayağı bulunduğunu belirterek, siyasi anlamda BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi Amerika, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin'in ayrıcalıklı konuma sahip olduğunu ifade etti.

Bu ayrıcalığa Türkiye'nin de sahip olmak istediğine dikkati çeken Purtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Dünya, 5'ten büyüktür" sözünün sisteme yönelik ciddi eleştiri ve itiraz olduğunu vurguladı.

Purtaş, 5 daimi üyenin aralarında bütünlüğe sahip olmadığını, dünyayı temsil edemediğini savunarak, "İslam dünyasının sözcüsü Türkiye'nin BM'de bir yere sahip olmasıyla, konsey daha demokratik ve katılımcı yapıya kavuşacaktır" dedi.

Küresel düzeyde barış ve istikrar olarak Hindistan, Brezilya ve Almanya'nın da itirazlar dile getirdiğini aktaran Purtaş, uzun vadede medeniyetler arasındaki çatışmanın ortadan kaldırılması ve derinleşmesi önlenmek isteniyorsa bu itirazlara kulak verilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Türkiye gazetesi köşe yazarı Ceren Kenar da İslamiyet adına çatışma yaşandığında sürekli öz eleştiri yapılmasının istendiğini kaydederek, "Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan milisler farklı grupları öldürüyor, Burma'da Budistler cinayet işliyor, İsrail'de Yahudiler cinayet işliyor. Eğer benim Hristiyanlar, Budistler, Yahudilerin bunun için öz eleştiri yapması gerektiği aklıma gelmiyorsa aynı şey İslamiyet için de düşünülmemeli" ifadesini kullandı.

Moderatörlüğünü Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz'ın yaptığı panelin sonunda, konuşmacılara ebru tablosu hediye edildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber