Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 07 Mart 2015 - 19:53 Yorum: 0

"Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli"

Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uslu:

'Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli'

ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli"nde, kadın hakları tartışıldı. 

Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cennet Uslu, kadınların negatif ayrımcılık, eşitlik ve pozitif ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etti.

Kadınlara negatif ayrımcılık yapmak için bir takım bilimsel, dini ve felsefi argümanlar uygulanmaya başlandığını öne süren Uslu, kadının erkekten zayıf, farklı ve kabiliyetsizlik algısıyla desteklenmeye çalışıldığını anlattı.

Kadınların eşitlik çabası uğraşında, erkekler gibi farklı mesleklerde çalışabileceği tezinin geliştirildiğini ifade eden Uslu, bunların zamanla "kadının erkekleşme" talebi şeklinde yorumlandığını kaydetti.

Uslu, kadınların bir taraftan erkekler gibi davranarak, karşı cinsin mücadele ettiği alanlarda "at koşturmak" zorunda kaldığını dile getirerek, "Diğer taraftan geleneksel roller olan iyi bir anne, iyi bir eş olmak gibi süper insan olmaları beklendi ve kadınların üzerine aşırı yükler yüklendi" dedi.

Kadın ve erkeğin toplumsal düzeyde eşit olmadığını belirten Uslu, şöyle devam etti:

"Kadın ve erkek ne hukuksal ne de yasal düzeyde hiçbir zaman eşit görülmedi. Yani toplumlar, kültürler, kadınların yasada belirlediği eşitliği aynı hızla benimsemedi. Mesela kadına seçme ve seçilme hakkı tanındı ama Meclis'e giren kadın oranı, kadın nüfusuna göre çok düşük kaldı. Bu şunu gösteriyor, erkekler için düzenlenmiş bir alanda kadınların yarışmasını bekliyorlar." 

Konuşmacılardan gazeteci ve yazar Fadime Özkan da medyanın hem kendisinin hem de künyesinin erkek olduğunu iddia etti.

Özkan, iletişim fakültelerinde kadın ve erkeklerin oranının eşit olduğu belirterek, "Mesleğe başlanıldığında da sayısal olarak eşitlerdir fakat yönetici kademelerinde çalışılmaya başladıklarında ise kadınların bu sayılarının ciddi bir şekilde azaldığını görüyoruz" diye konuştu. 

Panelin yöneticisi Murat Yılmaz, etkinlik sonunda Uslu ve Özkan'a ebru tablosu hediye etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber