Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 17 Eylül 2014 - 20:04 Yorum: 0

Yeni Türkiye’nin ön şartı yeni bir anayasadır

Adalet Bakanı Bozdağ, "100'den fazla maddesi değişti ama biz mevcut anayasayı demokratikleştiremedik. Yeni Türkiye’nin ön şartı yeni bir anayasadır" dedi.

Yeni Türkiye’nin ön şartı yeni bir anayasadır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şırnak'taki temasları kapsamında, beraberinde Vali Hasan İpek, AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar ve Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş ile Baro Adli Yardım Bürosunu ziyaret etti.

Burada, Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve avukatlar nedeni ile karşılanan Bakan Bozdağ, yaptığı açıklamada, Cizre'de kurulan Ağır Ceza Mahkemesinin Şırnak Adliyesinin iş yükünün azaltması ve mühim davaların süratli şekilde karara bağlanması bakımından son derece mühim olduğunu belirtti.

Yeni anayasanın bütün Türkiye’nin konusu olduğunu, var anayasanın 17 kere değiştirildiğini hatırlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

'Mevcut anayasanın 100’den fazla maddesi değişti lakin biz var anayasayı demokratikleştiremedik. 1982 Anayasasını değiştire değiştire daha demokratik yapamayız. Bunu insan haklarını önceleyen, hukukun üstünlüğü her maddesinde egemen bulunan bir anayasaya dönüştürmeliyiz. 1982 ruhu buna izin vermiyor, bu ruhu değiştirerek öldüremeyiz. Onun için 1982 ruhunu ve onun sirayet ettiği bütün maddeleri bir kenara koyup yeni bir anayasa yapmak zorundayız.'

'Yeni Türkiye'nin ön şartı yeni bir anayasadır. Yeni bir anayasa yaşama geçirilmeden yeni Türkiye olmak, başarılamayacaktır' diyen Bozdağ, yeni Türkiye'nin yeni anayasayı yapmayı başaracağını dile getirdi.

Bozdağ, hükumet şekilde da yeni anayasaya inandıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

'Mecliste uzlaşma komisyonu kurarak, 'tüm partilerle eşit olalım' dedik. Sayımız 320 olmasına rağmen, 'beraber yapalım' dedik. Milletin bize verdiği gücü bir kenara koyarak yeni anayasa için müşterek karar vermeyi öne aldık ve öyle adım attık lakin ne yazık ki bunu başaramadık. Türkiye yeni anayasayı daima başaracaktır. Bugünün siyasal partileri ayrıcalıklı gerekçelerle yeni anayasa hakkında milletin iradesine ve isteklerine müsait adım atmamış olsalar dahi önümüzdeki yeni parlamentonun bu konu ile ilgili önceki parlamentoya nazaran daha cesaretli olacağına, milletin yeni anayasa hakkında İçten olmayanlara kuvvet verme noktasında oyunu bir kere daha gözden geçireceğine yürekten inanıyorum.'

Bozdağ, yeni anayasa hakkında çaba ve çabalarının devam edeceğini anlatım etti.

Hasta tutuklu ve hükümlüler

Bakan Bozdağ, hasta tutuklu ve hükümlülerle de ilgili bazı adımlar attıklarını belirterek, öncelikle bir hukuki düzenleme yaptıklarını söyledi.

'Adli Tıp Kurumu ile Sağlık Bakanlığını bu raporlanma sitemleri üstünde müşterek çalışsınlar diye bir araya getirdik. Haziranda çıkardığımız son düzenleme yürürlükte. Şu ana kadar rapor alıp da tahliye olmayan 6 şahıs var. Bu konu üstüne bununla beraber duruyoruz' ifadesini kullanan Bozdağ, aksayan yönler varsa bunları daima müşterek değerlendireceklerini, bu konu ile ilgili emin olunması gerektiğini kaydetti.

Bakan Bozdağ, Şırnak Adliyesine ek bina, Uludere ilçesinde de yeni bir adliye yapılması hakkında emir verdiğini aktararak, Avukatlık Yasası'na ait kurulan bilim komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Yasa tasarısı taslağını barolarla görüştüklerini, İlim komisyonunun taslağa son yolunu vereceğini belirten Bozdağ, 'Tasarıyı öncelikle Bakanlar Kuruluna oradan da parlamentoya sevk etmeyi düşünüyoruz. Bu yasaya son derece ciddiyet veriyoruz. Hükumet şekilde inşallah takipçisi olacağız' diye konuştu.

Çözüm süreci

Baro Başkanı Elçi de çözüm sürecinin sekteye uğramadan neticeye varmasının en iri temennileri olduğunu söyledi.

Temel problemlerin çözümü için yasal değişikliklerin yapılmasının ve anayasanın sivil bir anayasa şekilde değiştirilmesinin gerektiğini dile getiren Elçi, 'Bugünkü Meclis aritmetiğinde bunu beklemek zaten zor. Çözüm sürecinde bilhassa hukuki değişiklik yapılmasa da yol temizliği dediğimiz konularda fiili adımlar atılabileceğine inanıyoruz' halinde konuştu.

Elçi, alanda vazife oluşturan hakim ve savcıların tecrübelerinin sorunların çözümüne iri yardım sunacağına inandığını aktardı.

'Çözüm süreci herkeste umutları yeşertti'

Bakan Bozdağ daha sonra AK Parti Şırnak İl Başkanlığını ziyaret etti.

Burada partililere hitaben konuşan Bozdağ, çözüm sürecinin Türkiye ve Şırnak için önemine değindi.

Bozdağ, hükumetin, Türkiye'de şiddetin ve kanın bulunmadığı bir iklimin kalıcı olmasını istediğini belirterek, şunları dile getirdi:

'Çözüm süreci herkeste umutları yeşertti. Türkiye’nin 81 ilini kucaklayan bir anlayışla adımlarımızı atıyoruz. Herkes sürecin kalıcı bir duruma gelmesini, şiddetin bulunmadığı bir Türkiye’nin olmasını istek ediyor. 30 Mart ve 10 Ağustos seçimlerinde sandıktan çıkan neticesinde bir yandan enlem yapıyla etken bir savaş ve barış ikliminin kalıcı olması hakkında milletin buyruğu şekilde anladık. Hükumet programımızda çözüm sürecine yer verilmesi devletimizin kararlığını belli eden ciddi bir adımdır.'

Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okul

Bakan Bozdağ, okullarda Kürtçe'nin seçmeli ders şekilde okutulduğunu anımsatarak, anadilde savunmanın da yaşama geçirildiğini vurguladı.

Okullarda Kürtçe'nin seçmeli ders şekilde okutulmasının, Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının 10 sene öncelikle düş dahi edilemeyeceğine işaret eden Bozdağ, 7 Kürtçeöğretmeninin Şırnak'a atamasının yapıldığını söyledi.

Bozdağ, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin kurulduğunu aktararak, nihayetinde hususi okullarda anadilde eğitim yapılmasının da önünün açıldığını belirtti.

İmkanı olmayan ve çocuklarını hususi okulda okutmak arzulayan ailelere devletin 3 bin liraya varan miktarda destek de sunduğunu kaydeden Bozdağ, şöyle dedi:

'Bugünlerde Şırnak'ta, öteki yerlerde, 'bazı okullar açıldı, ülke mühürledi' şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Bunlar gerçek dışıdır. Mühürlenenler, resmen izin tahsil edilen okullar değil. İzin alınmayan okullardır. Okul açılması için yasa çıkmış. Buna izin var. Her çeşitli destek var. İstanbul’da, Ankara’da nasıl açılıyorsa, Şırnak’ta da tıpkı usulde açılması lazım. Baroya kayıtlı olmayan birisi herhangi bir yerde avukatlık yapabilir mi? Yapamaz. O durumda Milli Eğitim Müdürlüklerinden kayıt alınmayan bir mektep da eğitim veremez. Kim eğitim yapmak istiyorsa iznini alacak, eğitimini verecek. Buna olanak da altyapı da vardır.'

Muhabir: Şaban Yılmaz-Ekrem Payan

ETİKETLER: Yeni , Türkiyenin , ön , şartı , yeni , bir , anayasadır
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber