Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 08 Ekim 2016 - 10:24 Yorum: 0

Yenilenebilir enerji üretimi cari açığı azaltacak

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV), gerçekleştirdiği saha araştırmasında, Türkiye'nin cari açıkla mücadele edebilmesi için...

Yenilenebilir enerji üretimi cari açığı azaltacak

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV), gerçekleştirdiği saha araştırmasında, Türkiye'nin cari açıkla mücadele edebilmesi için yenilebilir enerji kaynaklarına daha etkin biçimde yönelmesi gerektiği belirtildi.

TEPAV tarafından yapılan saha araştırmasında, Türkiye'nin cari açıkla mücadele edebilmesi için yenilebilir enerji kaynaklarına daha etkin biçimde yönelmesi gerektiği belirtildi. Türkiye'nin en önemli ithalat kalemlerinin başında enerji sektörünün geldiği vurgulanan rapor uyarınca, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir enerji politikaları, cari açıkla mücadele ve Türkiye'ye önemli fırsatlar sunuyor. Yatırımcılar, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını da çözebilecek rüzgar ve güneş enerjisi sektörü için daha etkin ve uzun vadeli bir kamu politikası çerçevesine ihtiyaç duyuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin geleceği için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Abk ÇEŞME RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, "Türkiye, rüzgar rejimi olarak çok verimli bir konumda. Rüzgar enerjisi, hem çevreci hem de sürdürülebilir sınırsız bir kaynak sağlıyor" dedi.

"Trafo merkezleri kurulması gerekiyor"

Türkiye'de rüzgar enerjisinin toplam enerji üretimi içinde yüzde 6,6 seviyesinde olduğu bilgisini veren Erman Kaya, "İzmir, Türkiye'de kurulu güç alanında en çok rüzgar enerjisiyle üretim yapan kent. Üretimde prosedürler sıkıntılı olduğu için yatırımları devreye almamız gecikiyor. Devlet kanalıyla bunu kolaylaştırmamız gerekiyor. Trafo kapasitemiz yeterli olmadığı için üretimi aktaramıyoruz. Ülke bazında düşündüğümüzde yatırımların önünün açılması için trafo merkezleri kurulması gerekiyor" diye konuştu.

"Rüzgar ve güneş YEKA bölgeleri yatırımların önünü açacak"

Yenilenebilir enerji üretiminin toplam üretimdeki payının artırılmasıyla dışa bağımlılığın da azalacağını vurgulayan Kaya, sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda doğalgaza yüzde 46 civarında bağımlılığımız var. Bir diğer deyişle, Rusya'ya enerjide yüzde 65 bağımlıyız. Buradaki yerli kaynaklarımız öncelikle güneş ve rüzgar. Aydın ve Manisa bölgesi de jeotermal olarak zengin. Yatırımların önünü açmak gerek. Lisans alıp, "belli bir süre bekleyip, iyi fiyata satarız" düşüncesinde olanlar var. Şu anda devlet bunun önüne geçmek için yeni yönetmelikler uyguluyor. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) bölgeleri ön plana çıkıyor. Bu gelişmeler, gerçek yatırımcıların bir an evvel yatırımlarını hayata geçirmelerini sağlayacak. Devlet sahayı belirleyecek, ölçüm ve ihaleyi yapacak. Türkiye'de üretilmiş yerli türbin, kanat ve gövdeyle yerli ekonomiyi harekete geçirecek."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber