Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 27 Haziran 2014 - 11:11 Yorum: 0

Yer isteyen esnafa Evren’den müjdeli haber

Yıllarca yeni bir yer isteyen keresteci, mobilyacı ve mermercilere Malatya Ağaç Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Ali Evren’den müjde geldi.

Yer isteyen esnafa Evren’den müjdeli haber

Yıllarca yeni bir yer isteyen keresteci, mobilyacı ve mermercilere Malatya Ağaç Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Ali Evren’den müjde geldi. 1960’da kurulan küçük sanayi bölgesinde 2014’ün ihtiyaçlarının karşılanamayacağını belirten Evren, esnaf için yeni bir sanayi sitesinin kurulmasına yönelik kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Keresteci, mobilyacı ve mermerciler, yerlerinin dar olduğunu, iş yapamadıklarını, kendileriyle ilgilenen olmadığını ve çalışabilecekleri yeni bir yer istediklerini defalarca basın kanalıyla açıkladılar. Ancak isteklerine bir türlü cevap alamayan Yeni Sanayi Sitesi esnafına, yer sıkıntıları ile ilgili müjdeyi Malatya Ağaç Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Ali Evren verdi.

KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Esnafların var olan sıkıntılarıyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanıyla birlikte bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Evren, “Artık esnaf büyümek, gelişen teknolojiden yararlanmak, yeni makinelerle üretimde kaliteyi yakalamak istiyor. Bu söylediklerimiz 60 metrekarelik bir alanda olacak işler değil.  Büyükşehir olan Malatya’da Belediye Başkanı Ahmet Çakır’la birlikte bu kesim için büyük bir çalışma yürütüyoruz. Geçen hafta Başkan Çakır’a dosya ilettim. Başkana ‘Artık yeter şehir tıkanıyor, bu esnafımız boğuluyor, onlara geniş bir işyeri imkânı sunmak boynumuzun borcudur.’ dedim. Allah korusun sanayi sitesinde bir yangın çıksa itfaiye aracının siteye girmesi mümkün değil.  Ramazan bayramından sonra keresteci, mermerci ve mobilyacı esnafına verilecek bir kahvaltı programı ile yeni yerin detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız. Programa Yeşilyurt ve Battalgazi Belediye başkanlarını da davet ederek, bu büyük projemizi esnafımızla detaylandıracağız” şeklinde konuştu.

ESNAFIN YERİNİ TOKİ YAPACAK

Galericiler Sitesinin yanında keresteciler, mermerciler ve mobilyacılar için 500 dönümlük yer kurulması için çalışmalarının olduğunu dile getiren, “Eski sanayi sitesinde işyeri sahipleriyle görüştüm, onlardan, belediyenin asfalt ve altyapı noktasında yardım etmesi halinde şehir dışına çıkacaklarına yönelik söz aldım. Geçmiş yıllarda hazırlanan proje 120 olan esnaf sayısının 60’a düşmesiyle durduruldu. Başkan Çakır’a artık projenin durdurulmasını istemediğimi söyledim. 60 mermerci, 70 keresteci, 40 mobilyacı mı geldi, taşıyacağız, rakam bizim için şu aşamada pek de önemli değil. Artık çaremiz kalmadı, bu şehrin büyümesi için bu tür projeler hayati önem taşıyor. Yeşiltepe’deki Galericiler Sitesinin arka tarafında Dilek yolunda bulunan dolum tesislerine yakın bölgede 500 dönüme kurulması planlanan keresteciler, mermerciler ve mobilyacılar sanayi sitesine dönük çalışmamız var. Buradaki işyerlerini esnafa taksitle satın alacağız ve TOKİ’ye vereceğiz” diye konuştu.

“ATÖLYE, 500 METREKARE OLMALI”

Yeni yerler için 15 yıllığına kademeli olarak ödeme planı hazırlayacaklarını söyleyen Evren, şu bilgileri verdi:

“Kayseri’de bu tip sanayi siteleri kurulmuştur, gittim gördüm. TOKİ, 15 yıllığına kademeli olarak ödeme planı hazırlayacak, esnafı o bölgeye taşıyacağız. Gelen gelir gelmeyen de eski yerinde kalabilir. İhracat Gaziantep’te yapılıyor da Malatya’da neden yapılmasın? Atölye dediğiniz 500 metrekare olmalı ki çalışanlarla rahat bir ortamda üretebilesiniz.  İş dediğin bir yerden girdiği zaman diğer taraftan çıması gerekir. Bir teknolojik makinenin boyu 65 metre, zaten şu anki esnafın işyeri de bu boyda, bu makineyi şimdiki işyerine yerleştirdiğinizde işçi nasıl çalışacak? Mobilyacı, mermerci ve keresteci esnafı arasında 35 metrelik bir yol bırakacağız, daha düzenli ve sistemli bir sanayi sitesi kurulacaktır. 12 metrelik yolla artık bu işler olmaz, 4 tekerlekli TIR’larla mermer, kereste indirilmektedir, geniş bir yol açmazsan bu işleri yürütemezsen ekonomik anlamda büyüyemezsin, herkes bunu artık görmelidir.”

“ESNAF, BU ŞANSI KAÇIRMASIN”

Evren, “Organize Sanayi Bölgesi gibi bir yer olacaktır, birimlerin yan yana olacağı bir sanayi bölgesinin mutlak suretle açılması gerekmektedir. Kendisini daha da büyütmek isteyen esnaf arkadaşlar varsa 1’inci, 2’nci ve 3’üncü sanayi bölgesine gidebilirler, biz ona bir şey diyemeyiz, o esnaf arkadaşların düşüncesidir, buna da saygı göstereceğiz. Eski sanayi bölgesi onların satış noktası olacaktır. Kurulacak yeni sanayi bölgesinde üretilen ürünler burada satışa çıkarılacaktır. Biz, burayı mutlaka taşıyacağız, esnafımız bu şansı kaçırmasın. Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçesi bize yaklaştı, kendileri sorun çeker, şayet kendisini yenilemeyen esnaf büyüyemez. Kayseri bugün 4’üncü OSB’yi kurdu. Gaziantep kendisini aştı, biz de hala 7 metrelik yolda ağır sanayi bölgesinde üretmeye çalışıyoruz. 1960’da kurulan küçük sanayi bölgesinde 2014’ün ihtiyaçlarını karşılayamayız” dedi.

Haber Kaynağı: Busabah
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber