Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 30 Mart 2015 - 16:53 Yorum: 0

Yerel tarihçiliğin kalbi, Kocaeli'nde atacak

Sanayi kenti Kocaeli'nin kurucu şahsiyetlerini yeni nesillere tanıtmak amacıyla düzenlenecek "Karamürsel Alp" temalı Kocaeli Tarihi Sempozyumu, yerel tarih araştırmaları yapan çok sayıda akademisyeni bir araya getirecek

Yerel tarihçiliğin kalbi, Kocaeli'nde atacak

KOCAELİ (AA) - Sanayi kenti Kocaeli'nin kurucu isimlerini yeni nesillere tanıtmak amacıyla 3-5 Nisan'da düzenlenecek "Karamürsel Alp" temalı Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda 173 akademisyen, kent tarihine ve Türk denizciliğine ışık tutan 152 tebliğ sunacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, düzenlediği basın toplantısında, şehrin kurucularını yeni nesillerle buluşturarak, milli ve manevi değerlere dayalı tarih şuuru oluşturmak hedefiyle son yıllarda Türkiye'de yapılmış yerel tarih çalışmalarından en önemlisini Kocaeli'nde gerçekleştireceklerini söyledi. 

Kent tarihiyle ilgili geçen sene düzenledikleri sempozyumun temasının "Gazi Akçakoca" olduğunu anımsatan Okumuş, bu yıl özellikle güney sahillerinin fethini gerçekleştiren ve Marmara Denizi'nin Türk hakimiyetine girmesini sağlayan Karamürsel Alp'i anacaklarını kaydetti. 

Okumuş, Kocaeli'nin antik çağlardan beri büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, Osmanlı Devleti'nin ilk fethettiği bölgelerden olduğuna dikkati çekerek, "Fetihten sonra hızla gelişen kent,  Osmanlı Devleti zamanında önemli sanayi merkezi haline geldi. Demiryolu, Hereke Halı Fabrikası, çuhane, tersane, ipek ve kereste fabrikaları gibi birçok sanayi yatırımı Kocaeli'ne yapılmıştı. İşte böylesine önemli değer Kocaeli'nin araştırılması, avantajlarının, dezavantajlarının ortaya konulması ve günümüzün sosyo-ekonomik çalışmalarına katkı sağlanması amacıyla bu sempozyumu düzenlemeye başladık" değerlendirmesinde bulundu.

Sempozyumda sunulacak tebliğlerin önemli birikime ve yeni projelerin gündeme getirilmesine katkı sağlayacağına inandıklarını vurgulayan Okumuş, "Ana teması Osmanlı'nın ilk amirali ve Karamürsel ilçemize adını veren Karamürsel Alp olan sempozyumumuzda bu yıl içlerinde yabancı tarihçilerin de olduğu 173 akademisyen tarafından 152 tebliğ sunulacak. Sempozyumun ardından sunulan tebliğleri kitap haline getireceğiz" ifadesini kullandı. 

- "Tarih meraklıları için kaçırılmayacak fırsat"

Okumuş, sempozyum kapsamında bir dizi etkinliğe da imza atacaklarına dikkati çekti.

Türk denizcilik tarihine değerli katkılarından dolayı Prof. Dr. İdris Bostan'a Kocaeli Tarihi Ödülü'nü takdim edecekleri bilgisini veren Okumuş, şunları kaydetti:

"Öte yandan, fuaye alanında 3 sergimiz olacak. Tarihin en önemli denizci devletlerinden Venedik'e ilişkin devlet arşivlerinden 30 belge sergilenecek. Bu, özellikle tarihçiler açısından kaçırılmayacak tarihi fırsat. Ayrıca Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nden de dönemle alakalı 50 belge yine fuaye alanımızda sergilenecek. Çanakkale Zaferi'nin kahramanlarından Nusret Mayın Gemisi, iade-i ziyaret için Japonya'ya giden ve dönüşte fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul Fırkateyni, İzmit-Gölcük seferini yaparken yolcularıyla sulara gömülerek büyük faciaya neden olan Üsküdar Vapuru, Osmanlı'nın kadırgaları ve saltanat kayıkları da sergide yer alan önemli gemi modellerinden olacak."

Sempozyumun ilk gününde protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Azmi Özcan başkanlığında, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Heath W. Lowry ve Prof. Dr. Chakib Benafri tarafından "Karamürsel'den Cebelitarık'a Türk Denizcilik Tarihi" konulu açılış oturumunun gerçekleştirileceğini aktaran Okumuş, ayrıca Donanma Komutanlığına bağlı fırkateynin de sempozyum boyunca otelin önüne demirleyeceğini sözlerine ekledi. 

- "Sempozyum, yerel tarih araştırmalarına bayrak olacak"

Sempozyumun düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi de geçen yıl 2-4 Mayıs'ta gerçekleştirdikleri "Gazi Akçakoca" temalı sempozyumda 3 ciltten oluşan bin 800 sayfalık ansiklopedik eserin ortaya çıktığını dile getirerek, eserde ağırlıklı olarak Osmanlı Devleti'nin Kocaeli bölgesinde yerleşmesi, Türk-İslam kültürünü buradan almış olduğu bayrakla Avrupa'ya taşımasının anlatıldığını söyledi. 

Eserin bir şehir için bir arada yaşama kültürünü inşa edebilecek çalışma olduğunu vurgulayan Selvi, şunları anlattı:

"Geçen yılki sempozyumun ardından bu şehrin tarihi üzerine daha çok şeyler yazılabileceğini gördük. İlk sempozyumda 103 tebliğ varken, ikinci sempozyumda 150'den fazla tebliğ elimize ulaştı. Bu hafta açılışını yapacağımız sempozyuma 174 akademisyen katılacak ve 150'den fazla tebliğ sunulacak. Bu, şu anlama geliyor, elimizdeki 3 ciltlik çalışma 'Karamürsel Alp' temalı sempozyumun ardından 4 ciltlik yeni çalışmayı ortaya çıkaracak. Türkiye'de geçen 20 yıl içinde yerel tarih araştırmaları açısından böyle bir sempozyum düzenlenmiş değil.

Bu sene düzenleyeceğimiz sempozyum Türkiye'de ses getirecek, yerel tarih araştırmalarına bayrak olacak." 

Konuşmaların ardından geçen yıl ilki düzenlenen Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda sunulan 112 tebliği içeren, 3 cilt ve bin 810 sayfadan oluşan kitap tanıtıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber