Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
Sami Er
Teknoloji 21 Aralık 2014 - 12:33 Yorum: 0

"Yerli yalan makinesi" üretilecek

Üsküdar Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Tarhan, "Türk kültürüne uygun yalan makinesi geliştireceklerini" belirtti.

'Yerli yalan makinesi' üretilecek

Üsküdar Üniversitesi'nde, beyindeki sinyallerin bilgisayarlara aktarılması yoluyla elde edilen verilerin değerlendirildiği plan kapsamında yalan makineleri, Türk kültürüne müsait biçimde üretilecek.

Üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üzerinde çalıştıkları 'yerli yalan makinesi' projesini AA muhabirine anlattı.

Yalanın bir insanın inanmadığı şeyleri söylemesi olduğunu dile getiren Tarhan, 'Bir kimsenin inandığı veya inanmadığı bir şeyi söylediği zaman beyninde oluşan tepkiler ayrıcalıklı oluyor. Beyindeki sinir iletisi, oksijen ve glikoz tüketimi de ayrıcalıklı oluyor. Bu özelliklerle bir insanın beyninin yalanla tepkisini ölçebiliyoruz' diye konuştu.

Tarhan, beyin sinyalleri, ten ısısı, ten direnci, yürek atışı, solunum sıklığını ve adale gerginliğindeki değişiklikleri sensörlerle yalan makinesine bağlı bilgisayarlara aktardıklarını belirtti.

 Kişinin doğru söyleyip söylemediğine ait ölçülebilir bilgilere bu yolla ulaştıklarına dikkati çeken Tarhan, şöyle devam etti: 

'Geçtiğimiz çağda bir hukuk çıktı. Türkiye'de yalan makinesiyle ilgili istihbarat yapısı arasında ve güvenlik güçleri çerçevesinde kullanma kararı alındı. Bu büyük dışalım gerektiren bir durum. Her il ya da ilçedeki yerlerde sorgulama esnasında yalan makinesi kullandıracaksınız. Bu da mühim miktarda dışalım ve döviz kaybını gerektiriyor. Biz üniversite şekilde bunu yapabilecek öğretim üyesi kadrosuna sahibiz. Gerekli fiziki ve teknolojik altyapımız var. Biz bunu bir plan durumuna getirirsek üretimini yapabiliriz. Yaptığımız emek zaten maliyeti ciddi bir biçimde azaltacaktır.'

Tarhan, projenin yaşama geçirilmesi için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile kalkınma ajanslarından destek beklediklerini dile getirdi. Projenin kabul görmesi biçiminde 1 yıl arasında üretime geçebileceklerini kaydeden Tarhan, makinenin kültürel boyutlara müsait olmasına dikkat edeceklerini vurguladı.

Prof. Tarhan, plan konusunda şu teferruatları verdi:

'Biz Türk kültürüne müsait yalan makinesi geliştireceğiz. Çünkü onların ölçeğine göre yalan denilen şeyler bizim için naturel olabilir. Kişinin bunu yalan şekilde algılaması aşırı önemli. Mesela eşinin kıskançlığıyla ilgili bir soru sorduğun süre bir Amerikalı bunu normal kabul edebilir. Beyinde onunla ilgili yalan tepkisi vermeyebilir. Ama bizde kıskançlıkla ilgili bir soru sorduğunuzda, Türk toplumunda, kültürel yapımıza nazaran beyin daha duyarlı reaksiyon verir. Biz yazılımda bunu da geliştireceğiz. Kültürel özellikli bir yalan makinesi üreteceğiz. Yazılımda Türk insanının niteliklerini de göz önüne alacağız. Bu sebeple yalan makinesinde kusur ihtimali daha az olacak. Mesela bir Karadenizli'nin silah gördüğü süre beynindeki tepkiyle bir Egeli'nin tepkisi tıpkı olmaz. Bir Avrupalı'nın tıpkı olmaz.'

Tarhan, yerli yalan makinesinin yaygınlaşması halinde yurt dışına ihraç edilebileceğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Ar-Ge Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cumhur Taş da yalan makinesinin işleyişi hakkında bilgi verdi.

Taş, ilk evrede insanın kafasına elektrotlar bağlandığını ifade ederek, 'Tıpkı kalp filmini çeker bu şeklinde beyninizin de filmini çekebiliyoruz. Çünkü her ikisi de elektriksel sinyallerle çalışıyor. Elektrotları bağladıktan sonra ekranda sinyallere bakıyoruz. Sonrasında bu sinyalleri bir takım matematiksel aşamalardan geçirip insanın o anki kararına ve düşüncesine yönelik bir takım öngörülerde bulunuyoruz' diye konuştu.

İnsanların beyin izleri var

Olay yerindeki parmak izine benzer izlerin insan beyninde de yer aldığını dile getiren Taş, buna bakılarak bazı suçların ortaya çıkartılabileceğini belirtti.

Taş, yalan makinesinin çalışma prensiplerini şöyle anlattı:

'Örneğin buradaki arkadaşımız sanal bir suç işlemiş olsun. Bu suçla ilgili suç aletleri de var. Arkadaşımıza evvela bilgisayar aracılığıyla suç aletlerini görüp görmediğini soruyoruz. Kendisi vakayı inkar ediyor ve yalan söylüyor. Öncelikle olayla ilişkisiz kelimeleri, sonrasında da olayla ilişkili ana suç aletini ve diğer aletleri gösteriyoruz. Ekranda bir sopa, sonrasında bir silah ve bıçak var. Rastgele bir dizinde 20-30 kere bunları gösteriyoruz. Bu sırada bizim karşımızdakinden beklediğimiz bir cevap vermemesi, sadece ekrana bakması. Çünkü biz ondan cevap istemiyoruz. Beyin dalgalarını istiyoruz.'

Cumhur Taş, daha sonra bıçakla suçu inkar eden kişinin beyin dalgalarını detaylı biçimde incelediklerini söyledi. İlk dalganın nötral kelimelere ait şekillendiğini anlatan Taş, '300. milisaniyede herkesin beyninde bir sözcük duyduğumuzda yukarı doğru artan ve sonrasında inen bir dalga oluşur. Size gösterilenler daha evvela hiç görmediğiniz bir şeyin resmi ise burada yeşil renkli, bir öncekinden daha düşük genişlikte öteki bir dalga oluşur. Eğer siz daha evvela bu uyarını gördüyseniz ancak görmediğinizi de beyan ediyorsanız, (mavi renkli) bu dalga gösterir ki siz o uyaranla daha evvela muhakkak karşılaşmışsınız' diye konuştu.

Taş, bu biçimde şüphelinin suç işlediği aleti daha evvela görüp görmediğini rahatlıkla ortaya koyabileceklerini dile getirdi.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Yerli , yalan , makinesi , üretilecek
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber