Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 16 Eylül 2014 - 11:43 Yorum: 0

"Yeşil altın" üreticinin yüzünü güldürdü

Çiftçiler, ağustosun ortasında baklava yapımında kullanılan ve ''boz fıstık'' olarak bilinen ürünü, daha sonra da kırmızı kabuklu "ben fıstığı"nı hasat ediyor

'Yeşil altın' üreticinin yüzünü güldürdü

GAZİANTEP (AA) - ADEM YILMAZ - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ihraç ürünü arasında yer alan Antep fıstığı bu sene üreticilerin yüzünü güldürdü.

 Çiftçiler, ağustosun ortasında baklava yapımında kullanılan ve "boz fıstık" olarak bilinen ürünü, daha sonra da kırmızı kabuklu "ben fıstığı"nı hasat ediyor. Sabah fıstık bahçelerinin yolunu tutan işçiler, imece usulü çalışıyor.

Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl fıstık rekoltesinin geçen yıla göre iyi olduğunu söyledi.

İç tüketimi ve ihracatı karşılayacak kadar fıstığın temin edildiğine dikkati çeken Aslan, şunları söyledi:

"Rekolte 2012'de 150 bin ton, geçen yıl ise 50 bin tondu. Bu yıl 90 bin ton fıstık bekliyoruz. Üretim geçen yıla göre daha iyi. Mart ayında soğuk nedeniyle fıstık çiçekleri zarar gördü, eğer bu sorun yaşanmasaydı rekolte daha fazla olurdu. Gelecek sene afet olmazsa üretimin daha iyi olmasını bekliyoruz."

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da ilçenin önemli gelir kaynaklarından fıstığın bu yıl üreticiyi mutlu ettiğini belirtti.

Geçen yıl 1 kilogram kuru kırmızı Antep fıstığını 9 ila 11 liradan satan çiftçinin bu sene ürününü 26 ile 27 liradan satışa sunduğunu aktaran Doğan, Bu fiyat da üreticilerimizin yüzünü güldürüyor" dedi.

Üreticilerden Hüseyin Üzüm ise fıstığın zahmetli çalışmaların ardından hasat edildiğini ifade etti. Ürünün çok hassas olduğunu vurgulayan Üzüm, fıstığa yıl boyu bakım yaptıklarını vurguladı.

Soğuktan etkilenmeyen bölgelerden iyi ürün aldıklarını anımsatan Üzüm, "Yorucu çalışmanın ardından gelen ürün yüzümüzü güldürdü. Geçen sezon para kazanamadık ancak bu yıl fiyatlar daha iyi" diye konuştu.

Sadık Payam da çalışmaya sabahın erken saatlerinde başladıklarını kaydetti. 

Fiyatların geçen seneye göre daha iyi olduğunu anlatan Payam, ben fıstığın 22 liradan satıldığını sözlerine ekledi.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber