Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 21 Eylül 2017 - 13:43 Yorum: 0

Yeşilırmak kenarındaki çöp dağları doğaya kazandırılıyor

Tokat'ta, 30 yıllık vahşi çöp depolama alanının ıslah edilerek doğaya kazandırılması çalışmalarında sona gelindi.

Yeşilırmak kenarındaki çöp dağları doğaya kazandırılıyor

Tokat'ta, 30 yıllık vahşi çöp depolama alanının ıslah edilerek doğaya kazandırılması çalışmalarında sona gelindi.

Tokat il merkezine 5 kilometre mesafede Yeşilırmak kenarında bulunan vahşi çöp depolama alanı fermantasoyon yangınları ve pis kokusu ile çevre kirliliğine neden oluyordu. Vahşi çöp alanının ırmak havzasına yakınlığı doğayı tehdit ederken, yaklaşık 3 yıl önce bölgeye çöp dökülmesi durduruldu. Tokat-Turhal-Zile-Pazar Katı Atık Yönetim Birliği tarafından yaptırılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'ne tırlarla çöp transferleri yapılırken, eski çöplük alanında Tokat Belediyesi tarafından rehabilitasyon çalışması başlatıldı. İhale edilen proje kapsamında müteahhit firma tarafından ırmak kenarındaki çöpler geçirimsizliği sağlanan alan içerine toplandı. Taban geçirmezliği olan yeni bir alan açılarak kil, mebran ve drenaj sistemi sağlayan sızıntı suyu drenaj katmanı ve drenaj boruları yapıldı.Yeni bir sızıntı suyu havuzu yapılarak çöplükteki suyun yeraltı kaynaklarına geçmesi önlendi. Çöplükte ortaya çıkan metan gazı için ise kompos filtre ve gaz bacaları teşkili yapıldı. Üzeri izolasyon katmanları serilen alan yeşillendirmesi ve ağaçlandırılması için çalışma başlatıldı.

72 dönüm üzerindeki çöp dağları yeşil alan olacak

Peyzaj düzenlemeleri ile birlikte yaklaşık 5 milyon TL'ye mal olan olan proje kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, yaklaşık 3 ay önce başlatılan çalışmalarda sona gelindiğini ifade ederek,"Çevreci ve temiz bir Tokat başlığında çıktığımız anlayışla şehrimizin çöp alanın rehabilitasyonu için projemizi başlatmıştık. Şuan geldiğimiz nokta itibariyle yüzde 90 oranında tamamladık. 72 dönümlük alandaki çöpü belirlenen alanda topladık. Sağlığa son derece zararlı olan ve birçok koku ve gaz yanmalarının olduğu alan artık Tokat'ımızın parmakla gösterilecek son derece temiz olan örnek olarak şehre hizmet edecek bir yeşil alan haline gelecek. Çalışmalarımız yüzde 90'larda. Üzerine yapılacak peyzaj düzenlemesi ile oluşturulacak alanlarla burası Tokat'ın nadide bir yeri haline gelecek" dedi.

Ekim ayı sonu itibariyle müteahhit firmadan ihale edilen yeri teslim alacaklarını ifade eden Eroğlu, Tokat'a kazandırılan yeni bir yeşil alanın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber