Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 26 Şubat 2016 - 20:17 Yorum: 0

Yeşilyurt'ta "Sofrada Sıfır Artık" projesi

Yeşilyurt Belediye Başkanı Polat, "Ekmek israfı yüreğimizi sızlatıyor. Her gün milyonlarca ekmeğin çöpe atıldığı ülkemizde "Sofrada Sıfır Arık" projesiyle bu israfı bir nebze azaltabiliriz" dedi.

Yeşilyurt'ta 'Sofrada Sıfır Artık' projesi

Belediye Başkanı Polat, "Ekmek israfı yüreğimizi sızlatıyor. Her gün milyonlarca ekmeğin çöpe atıldığı ülkemizde "Sofrada Sıfır Artık" projesiyle bu israfı bir nebze azaltabiliriz" dedi.

Günlük ortalama beş milyon ekmeğin çöpe gittiği ülkemizde yaşanan ekmek israfının önüne geçmek için Yeşilyurt Belediyesi, Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve CEKUD Derneği "Sofrada Sıfır Artık" projesi "Unutma, sen israf ettiğin için başkaları aç kalıyor" sloganıyla farkındalık oluşturuyor. Proje kapsamında 30 okulda eğitim seminerleri düzenleniyor.

Fethi Gemuhluoğlu Lisesi Konferans salonunda gerçekleşen eğitim toplantısına İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Kalay, Yeni Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Erhan Berk, CEKUD Malatya Yönetim Kurul Üyesi İbrahim Önel, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

"ÜLKEMİZDE BİR YILDA İKİ MİLYAR DEĞERİNDE EKMEK İSRAF EDİLİYOR. BU PARAYLA 80 HASTANE, 500 OKUL YAPILIR"

ÇEKUD Malatya Yönetim Kurul Üyesi İbrahim Önel, "Projenin temel amacı yanlış tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik bireysel ve toplumsal bir farkındalık oluşturmaktır" dedi. İsrafın birçok boyutunun olduğundan bahseden Öner, "İsraf gereksiz yere para, zaman, emek harcamak ve savurganlık yapmaktır. Dinimiz israfı yasaklamıştır. Günümüzde ülkemizde ve dünyada korkunç düzeyde tüketim çılgınlığı yaşanmakta, bu durum küresel ekonomik krizlere yol açmaktadır. Herkes evinde israfı önlerse ekonomik krizler yaşanmayacaktır. Türkiye'de günde altı milyona yakın ekmek israfı yaşanıyor, ekonomik değer olarak dikkate aldığımızda 500 bin ton buğdayı çöpe atıyoruz. Ülkemizde bir yılda iki milyara yakın ekmek israf edilmekte, bunun parasal karşılığı ise 1,5 milyar TL'dir. Biz bu parayla 80 hastane, 500 okul yapabiliriz" dedi.

BAŞKAN POLAT "İSRAFSIZ BİR HAYAT BİZİM HEDEFİMİZDİR"

 Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, ekmek israfına dikkat çekmek, toplumsal duyarlılığı artırmak adına bu projeyi başlattıklarını ifade ederken, "Bir toplumun sosyal, kültürel ve çevreyle ilgili duyarlılık seviyesi o toplum gelişme düzeyini gösterir. İsrafsız bir hayat hedefimiz olmalı. Cenab-ı Allah A-Raf Suresi 31.ayette "Ey Âdemoğulları! Her mescide gidişinizde güzel giysilerinizi giyin ve yiyin, için, fakat israf etmeyin, Çünkü Allah israf edenleri sevmez" diye emretmektedir. Toplum olarak israfın önüne geçmeliyiz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve CEKUD Derneği ile ortaklaşa olarak duyarlılığı artırmak adına bu çalışmayı başlattık. Okullarımızda israfın önlenmesine yönelik çeşitli eğitimler verilecek. Gençlerimize bu açıdan büyük görev düşmektedir. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

BABAHANOĞLU,"LÜKS TÜKETİM VE İSRAFTAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇELİM"

İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, lüks tüketimin dünya ve ülke ekonomisine ciddi zararlar verdiğini söyleyerek, "İktisada "İnsanların ihtiyacı sınırsızdır" diye bir kaide vardır. Bu kaynaklarla insan ihtiyaçlarını uzlaştırdığımız sürece dünyayı mutlu yaşanan bir hale getirebiliriz. Öncelikli sıkıntımız eldeki imkânları har vurup harman savurma düşüncemizdir. Ardından ihtiyacımız olmamasına rağmen tükettiğimiz lüks harcamalardır. Türkiye'de bir yılda milyarlarca ekmek ne yazık ki çöpe gitmektedir. Bu israfa diğer lüks harcamaları da eklediğimiz zaman gerçekten çok düşündürücü ve çarpıcı rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bizim dinimiz, medeniyetimiz ve geleneklerimizde bunlar yıllar önce anlatılmış, ancak bunlara dikkat etmediğimiz sürece ne toplumdaki sıkıntıları önleyebiliyoruz ne de dünyadaki açlıkla baş edebiliyoruz. Kamu kurumlarında, lüks otellerde ve sofralarımızda israf edilen ekmek miktarlarını düşündüğümüzde dünyada açlıktan ölen üç milyona yakın çocuğumuz olduğunu unutmayalım" dedi.

Konuşmalardan sonra gönüllüsü (CEKUD) uzman eğitmenler tarafından öğrencilere ekmek israfının dünyada ve ülkemizde yarattığı ekonomik kriz, israfa karşı alınacak önlemler üzerine eğitimler verdi.

Programın sonunda İlçe Kaymakamı Babahanoğlu'na, Belediye Başkanı Polat'a ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Kalay'a projeye sağladıkları desteklerden dolayı plaket verildi.

PROJEYE DESTEK VERENLER ADINA 10'AR ADET FİDAN DİKİLDİ

(CEKUD) Yönetim Kurulu, projeye destek veren Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Kalay adına Yaygın Çolaklı mevkiinde 10'ar adet fidan dikimi gerçekleştirdi.   

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber