Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 28 Ağustos 2014 - 12:03 Yorum: 0

Yezidilerin depoda yaşam mücadelesi

IŞİD'in saldırıları nedeniyle Türkiye'ye sığınan yaklaşık 120 aile, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçeside depoda hayata tutunmaya çalışıyor

Yezidilerin depoda yaşam mücadelesi

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN / EŞBER AYAYDIN - Terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırıları nedeniyle Türkiye'ye sığınan 120 Yezidi, Viranşehir ilçesindeki bir depoda yaşam mücadelesi veriyor.

Musul'un Sincar bölgesinden kaçan Yezidilerin bir bölümü, dağlık kesimden 2 gün süren yolculuğun ardından Suriye üzerinden Şanlıurfa'ya giriş yapıyor.

Viranşehir ilçesindeki akrabalarının yanına yerleşen misafirlere, başta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler destek oluyor.

IŞİD'in saldırıları nedeniyle 10 gün önce ülkelerini terk eden aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 120 Yezidi ise Emiroğlu Mahallesi'ndeki 300 metrekarelik depoya yerleştirildi. 

Depoyu battaniye ve kumaşla bölmelere ayıran 23 aile, tek banyo ve tuvaletin bulunduğu yerde bir yandan da sıcak havayla mücadele ediyor. 

Yezidi Muhibat Seyda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 kilometre yürüdükten sonra önce Suriye'ye, ardından da Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

- "Bazı çocuklar yolda öldü"

Hayırseverlerin desteğiyle depoya yerleştiklerini anlatan Seyda, şöyle konuştu:

"Ülkemizde huzur içindeydik, çocuklarımız okula gidiyordu. IŞİD'in saldırıları artınca yavrularımızı korumak için kaçmak zorunda kaldık. Türkiye'ye gelirken 2 gün yürüdük, yolda bazı çocuklar öldü. Burada da koşullarımız zora ama başka çaremiz yok. Umarım kimse bizim yaşadığımızı yaşamak zorunda kalmaz." 

İvan Halid ise saldırı sonrası köylerinin boşaldığını ve birçok insanın dağlara kaçtığını dile getirdi. 

- Kamp talebi

Evlerinden ve yakınlarından uzakta olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını vurgulayan Halid, "Depoda yaklaşık 120 kişi yaşıyoruz. Her aile battaniyeyle kendi bölümünü oluşturdu. İnşallah daha uygun bir yere geçeriz. Bizlere desteğini esirgemeyen Türk vatandaşlarına minnettarız" diye konuştu. 

Yezidi Derneği Başkanı Nureddin Benzer de ilçeye şimdiye kadar 85 ailenin geldiğini anımsattı.

Sığınmacılara ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştıklarını ifade eden Benzer, "İlçemize bini aşkın Yezidi geldi ancak bu sayının 5 bine ulaşmasını bekliyoruz. Bundan dolayı misafirlerimiz için kamp kurulması gerekiyor. Aksi taktirde bu insanların sıkıntısı daha da artacak" ifadelerini kullandı.

Benzer, bazı ülkelerinin IŞİD'in katliamlarına sessiz kaldığını savundu.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber