Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
15:00 GAÜN uluslararası öğrencileri iftar programında bir araya geldi15:00 A Milli Kadın Futbol Takımı’nın, İsviçre ve Macaristan maçlarının kadrosu a...14:58 Merkez Bankası’nın toplam rezervleri azaldı14:55 Beyoğlu’nda halk pazarında “aşağılama” cinayeti kamerada: 5 yıllık kin cina...14:55 Başkan Çerçioğlu, Çine’de vatandaşlarla buluştu14:54 Mahmut Arıkan: "Hakkımı helal etmem"14:53 Yalova’da 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulye tohumu dağıtıldı14:51 TCMB: “Enflasyonda Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu...14:51 CHP Bitlis Belediye Başkan Adayı AK Parti’ye geçti14:50 Başkan Sandıkçı: "Bu yıl da üniversiteyi yeni kazanacak olan tüm öğrenciler...14:49 Sultangazili Çocuklar Sertaç Abi ile cami buluşmalarında bir arada14:48 Başdeğirmen: "8 bin 500 metrekare alana modern bir Engelsiz Gençlik ve Yaşa...14:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz’ ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız...14:46 Bakan Özhaseki: "Yapmamız gereken afetlere karşı dirençli şehirler oluşturm...14:43 Çemişgezek’te yaban keçileri ilçe merkezine indi14:43 ABD’den Kuzey Kore’nin silah programını destekleyen 6 kişiye yaptırım14:42 Karaman’da seçim güvenliği toplantısı14:42 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Havalimanı-Halkalı metrosunu önümüzd...14:40 Kayseri’de trafik denetimi: 18 bin 898 araç denetlendi14:40 Kahramanmaraş’ta "6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı" yapıldı
Sami Er
Yerel 12 Mart 2015 - 16:58 Yorum: 0

YGS'ye girecek adaylara beslenme önerileri

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İnanç:

YGS'ye girecek adaylara beslenme önerileri

KAYSERİ (AA) - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç, 15 Mart'ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adaylara sınav öncesinde basit şekerlerin yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitamini açısından zengin besinler tüketmelerini önerdi.

İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilerin başarısında beslenmenin önemli rol oynadığının unutulmaması gerektiğini, sağlıklı beslenmenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumlu etkilediğini belirtti.

"Sınavlarda başarıyı etkileyecek hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisi yoktur" ifadesini kullanan İnanç, şunları kaydetti:

"Sindirim rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, paketli ürün alırken de son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller ve lahana gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Yine sınavdan bir gün önce midenizde rahatsızlıklara sebep olabilecek kızartma türü, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemelidir."

Kafein içeren içecek ve yiyeceklerin adrenalinin serbest kalmasına ve stres düzeyinin artmasına neden olabildiğine dikkati çeken İnanç, bu nedenle çay, kahve ve kolalı içeceklerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

 

- "Sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalı" 

Sınav günü adaylar için en önemli öğünün kahvaltı olduğunun altını çizen İnanç, "Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalar, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır" ifadelerini kullandı.

İnanç, B grubu vitaminlerin beyni strese karşı koruduğunu, fiziksel ve zihinsel sağlığı etkilediğini, bundan dolayı da bu vitaminlerin "beynin gıdası" olarak adlandırıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Beyin için enerji üretimine katkıda bulunan B grubu vitaminler yeterli miktarda alınırsa konsantrasyon, öğrenme, hafıza gücünde ve bilişsel performansta artış olur. Bu nedenle sınav sabahı ekmek tercihiniz, B grubu vitaminlerce zengin tam buğday veya çavdar ekmeği olmalıdır. Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı arttırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunmaktadır. Sınav öncesinde şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve-sebze gibi besinler tercih edilmelidir. Bunun yanında özellikle balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve cevizin tüketilmesi yararlıdır. Bu besinler protein içerikleri dolayısıyla nörotransmitterlerin oluşumunu sağlar. Bu da uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar ayrıca yağ asitleri, beyin hücrelerinin çalışmasında da önemlidir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber