Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...23:01 Bakan Yerlikaya: "Beraberliğimize, kim yan bakıyorsa biz de onlara düz baka...
Sami Er
Sağlık 27 Şubat 2020 - 11:53 Yorum: 0

Yılda 1 milyon insan ‘hepatosellüler karsinom’a yakalanıyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.

Yılda 1 milyon insan ‘hepatosellüler karsinom’a yakalanıyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akkız, yılda 1 milyon kişide karaciğer kanseri türü olan "hepatosellüler karsinom'un geliştiğini bildirdi. Akkız, kanserin en önemli sebebinin alkol, Hepatit B-C virüsü ile yağlı karaciğer hastalığı olduğunu söyledi.

'4. Çukurova Hepatosellüler Karsinoma Kongresi', Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde bir otelde yaklaşık 450 araştırmacı ve hekimin katılımıyla başladı. 2 gün sürecek kongrede gazetecilere açıklamalarda bulunan Balcalı Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akkız, karaciğer kanserine yakalanmada dramatik bir artışın olduğunu vurgulayarak, "Tüm kanser türlerinde olduğu gibi karaciğer kanserinin artışında da dramatik bir artış söz konusu. Aşağı yukarı yılda 1 milyon insanda "hepatosellüler karsinom" gelişiyor. Bunun temel nedenleri arasında Hepatit B ve C virüsü, alkol ile yağlı karaciğer hastalığı var. Bizim ülkemizde en sık nedeni kronik Hepatit B virüsü. Tedavi konusunda çok önemli ilerlemeler olmasına rağmen hastalığın tamamen çözümünü gerçekleştiremiyoruz" dedi.

"Dünya nüfusunun yüzde 24'ü yağlı karaciğer hastalığına sahip"

Dünyada 1.9 milyar insanın obeziteyle mücadele ettiğini kaydeden Akkız, "Hepatit C virüsü olan hastaların tamamen tedavisini gerçekleştirebiliyoruz. Alkol dışı karaciğer hastalığı çok önemli bir problem. Dünyada 1.9 milyar obezite hastası var. Bir bölümü hastalık düzeyi olan obezite. Obezite sıklığı hastalığın yanı sıra yağlı karaciğer hastalığında ciddi bir artış var. Dünya nüfusunun yüzde 24'ü yağlı karaciğer hastalığına sahip" diye konuştu.

"Çok değerli bir kongre"

Kongrede risk faktörleri olan Hepatit B ve Hepatit C'nin bulaşmasının engellenmesini ele aldıklarını aktaran Prof. Dr. Hikmet Akkız, şunları söyledi:

"Bu hastalığın moleküler temeli, tedavisi konusunda en ileri gelişmeleri konuşuyoruz. Bu alanın en iyilerini bir araya getiriyoruz. 14 farklı disiplin bu kongreye katılıyor. 150 kişiyle başladık, ilk yıl, şuanda 450'in üzerinde katılımcı var. Bilimsel programı çok üst düzey bu kongrenin. Temel amaç elbette toplumu bilgilendirmek. Final hedef ise bu kongreden bir takım bilimsel çalışmalar çıkartmak. Bunun çok somut sonuçlarını almaya başladık. Türkiye'de 19 merkezin katıldığı verileri bir araya getirerek 7 uluslararası yayın çıkarttık. Bilimsel anlamda önümüzü açan çok değerli kongre olarak buna bakabiliriz."

"Erken tanı hayat kurtarır"

Karaciğer kanserinde erken tanının da çok önemli olduğunu belirten Akkız, "Temel sıkıntı hastaların ileri evrede bize başvurmaları. Çok erken fark edilmesi açısından çok ciddi çalışmalar var. Gerçekten her kanserde olduğu gibi erken tanı tedavi sonuçlarını çok yakından etkiliyor. Genellikle kanser, karaciğer sirozlu hastalarda geliştiği için sirozlu hastaları çok yakından takip ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akkız, karaciğer kanserinin kalıtsal bir hastalık olmadığını ancak Hepatit B virüsü taşıyan anne ve babanın çocuğunda da kanser olabileceğini bildirdi.

Yılda 1 milyon insan ‘hepatosellüler karsinom’a yakalanıyor

Yılda 1 milyon insan ‘hepatosellüler karsinom’a yakalanıyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber