Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 19 Ekim 2017 - 12:18 Yorum: 0

Yılda 600 bin çift evlenirken 200 bin çift de boşanmak istiyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde yapılan Evlilik Öncesi Eğitim Yaygınlaştırma Toplantısında konuşan Aile ve Toplum Hizmetleri Genel...

Yılda 600 bin çift evlenirken 200 bin çift de boşanmak istiyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde yapılan Evlilik Öncesi Eğitim Yaygınlaştırma Toplantısında konuşan Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşkesti, yılda yaklaşık 600 bin çiftin evlendiğini ve 200 bin çiftin boşanmak için mahkemelere başvurduğunu söyledi.

Eğitim programının açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nevzat Özer, 2014 yılından bu yana 31 bin 500 aileye eğitimler verdiklerini kaydetti. 2017 yılında 34 aileyi boşanmaktan vazgeçirdiklerini dile getiren Özer, "İl müdürlüğü olarak 16 ilçemizin ve ilçelere bağlı mahalle bazında hangi ilçemizde intihar, boşanma, evlenme vakaları, korunmaya muhtaç çocuk şeklinde 9 ana parametrede sorun haritası çıkardık. Hazırlamış olduğumuz sosyal risk haritasını paylaşacağız. Kamu hizmeti olarak belediye başkanlarımıza ve kaymakamlarımıza eğitimler vereceğiz. İl müdürlüğü olarak 2014 yılından bugüne kadar yaklaşık 31 bin 500 aileye eğitimler verdik. Boşanma süreci danışmanlığı il müdürlüğünde hızlı bir şekilde devam ediyor. 2017 yılında 34 aileyi boşanmaktan vazgeçirdik. Kim zorda kaldıysa bizimle iletişime geçmelerini istiyoruz" dedi.

"Evlenenlerin yüzde 40'ı ilk 5 yılda boşanıyor"

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşkesti, bakanlık tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Araştırmalara göre yılda yaklaşık 600 bin çiftin evlendiğini 200 bin çiftin ise boşanmak için mahkemelere başvurduğunun altını çizen Taşkesti, evlenenlerin yüzde 40'ının ilk 5 yılda boşandığını vurguladı. Eğitim programlarındaki amaçlarının farkındalık oluşturmak ve gerekli desteğin sağlanması olduğunu sözlerine ekleyen Taşkesti şöyle konuştu;

"Bakanlığımız sadece korunmaya muhtaç olanları değil de tüm 81 milyonun sosyal devlet şemsiyesi altına almak üzere çalışmalar başlattı. Bu anlamda tıpkı koruyucu hekimlik gibi koruyucu ve önleyici sosyal hizmetler başlatıldı. İstatistiki bilgilere sahip olmadığınız bir alanı yönetemezsiniz. Yaptığımız ve hala yapılmaya devam eden araştırmalarımız var. bu araştırmalarda; ülkemizde her yıl ortalama 600 bin evlilik gerçekleşiyor, 200 bin civarında mahkemelere boşanma davası açılıyor. Maalesef bunların 120-130 bin civarında açılan boşanma davaları boşanma ile sonuçlanıyor. Yine yaptığımız araştırmalara göre evlenenlerin yüzde 40'ı ilk 5 yılda boşanıyor. Evliliğin ilk başında sağlam temellerin atılması çok önemli. Boşanma nedenlerini araştırdığımızda boşananların yüzde 70'i eşlerden herhangi birinin ilgisiz ve alakasız davranışları. Bu da çok önemli bir veri. Bir diğer veri ise boşanan her 4 kişiden 1'i tekrardan evleniyor. Bakanlığımız buradan politikalar üretti. Bu politikalardan bizim hazırladığımız ailelere yönelik "Evlenmeden Önce Evlilik Öncesi Eğitim Programı'. 2012 yılında Belediyeler Birliği ile birlikte bir kampanyayla başlattık. Onun devamı mahiyetinde geçen hafta Ankara'da ve bugün burada yaptığımız ikinci programdayız. Bu programdaki amacımız bu alanda farkındalık oluşturmak ve gerekli desteğin verilmesini sağlamak."

Kayseri Türkiye genelinde 9. sırada

Programda konuşan Vali Süleyman Kamçı ise, Kayseri'nin ilk 5 yılda yaşanan boşanma istatistiklerinde Türkiye genelinde 9. sırada olduğunu vurguladı. Sadece Aile ve Politikalar Bakanlığı'nın değil tüm kurum ve kuruluşların bu konuda görev almaları gerektiğinin altını çizen Vali Kamçı; "Aile toplumun temelini oluşturan en önemli yapı taşlarından birisidir. Anayasamızda da belirtildiği üzere devletimiz, ailelerin korunması noktasında özel olarak görevlendirilmiştir. Bugün burada düzenlenen Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile ailelerin sağlam temeller üzerine kurulması, aile içerisinde eşlerin görev ve sorumluluklarının neler olduğu, evlilikle ilgili gerçekçi beklentilerin oluşturulması, etkili iletişim kurma ve oluşabilecek problemlerle ilgili baş etme yöntemleri üzerine birçok konuda bilgilendirme yapılacaktır. Aile yapısı güçlü olan toplumlar da sosyal ve psikolojik yönden güçlü, sağlıklı ve özgüvenli bireyler yetiştirebilir ve bu bireyler de topluma ve ülkelerine de katkı sağlayabilirler. Güçlü aile yapısı, güçlü bir toplumun aile içindeki sevgi, saygı, dayanışma, hoşgörü, sadakat, sorumluluk ve inanç birliğiyle ortak değerlerimizin yansıması olacaktır. Son yıllarda boşanma oranları ülkemizde artış gösterirken; eşlerin özellikle evliliklerinin ilk 5 yılında bu kararı aldıkları istatistiklerden anlaşılmaktadır. Maalesef Kayseri ilimizde ilk 5 yılda yaşanan boşanma istatistiklerinde Türkiye genelinde 9. sırada yer almaktadır. Buraya katılan kurum ve kuruluşlardan; müftülüğünden kaymakamlığına, belediyelerden güvenlik güçlerimize kadar herkesin bu konuda görev almasını özellikle rica ediyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından yürütülen bu önemli projenin evlenme hazırlığında olan gençlerimiz için son derece önemli olduğu kanaatindeyim. Ama sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışmaları yetmeyecektir. Eğer biz bu problemlerin ortadan kalkmasını istiyorsak tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşen görev olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Eğitim programına; kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum kuruluş müdürleri, emniyet ve askeri yetkililer katıldı.

Yılda 600 bin çift evlenirken 200 bin çift de boşanmak istiyor

Yılda 600 bin çift evlenirken 200 bin çift de boşanmak istiyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber